Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Volt itt már kommunista ellenség, menekült ellenség, Soros ellenség. Most azonban egy új ellenségnek üzentek hadat, azonban könnyen lehet hogy most te is a célkeresztbe kerülsz.

“Fenyegetik Magyarországot a nagy hatalmú multik, ezért nem sikerül a kormánynak megadóztatnia az olyan adóelkerülő techcégeket, mint a Google és a Facebook” – erről beszélt a Világgazdaságnak Deutsch Tamás digitális jóléti programért felelős miniszteri biztos.

A napilap keddi számában közölt interjúban a fideszes politikus “nagy elefántokhoz” hasonlította a multikat, amelyekkel Magyarország mint egy “kisegér” áll szemben – foglalta össze a Magyar Nemzet.

“Kisegér, ha rád lépnék – ami persze nem áll szándékomban – eltaposnálak. Erre persze az egér joggal gondolhatja: lehet, hogy ez nem csupán üres mondat volt az elefánt részéről, hanem bizony mégiscsak fenyegetés” – szemléltette hazánk kiszolgáltatottságát Deutsch.

Másik probléma a politikus szerint, hogy vannak olyan uniós tagállamok, mint például Írország és Nagy-Britannia, amelyeknek érdeke a jelenlegi szabályozás fenntartása. A Google és a Facebook Európában befizetett adójának 90 százaléka az említett két szigetországot gazdagítja.

A kormány tavaly májusban bejelentette: innovatív adózási megoldásokkal bírnák fizetésre a hazánkban népszerű techóriásokat. Erre azért lenne szükség, mert becslések szerint a Google és a Facebook Magyarországon keletkező bevételéből 20 milliárd forintot visz ki adózatlanul.
A két cég ugyanis az uniós adóparadicsomként számontartott Írországban jegyezte be európai képviseletét.

A kormány azonban hiába üzent hadat az adóelkerülő multiknak. Miként az a Világgazdaságban közölt interjúból kiderült, Magyarország eddig képtelen volt érvényesíteni az érdekeit. Az ezt feszegető kérdésre Deutsch azt felelte, “a folyamat elindult, lassan, de valami elkezdődött”.

A politikus hozzátette, a multik megadóztatása miatt módosította a kormány a reklámadótörvényt, illetve felhatalmazta az adóhatóságot, vizsgálja meg, hogy eddig mekkora összeget kellett volna a cégeknek befizetniük. Uniós szinten vizsgálják továbbá az európai szerzői jogi szabályrendszer átalakítását. Ennek célja, hogy a Facebook és a Google felületein közzétett tartalom után a techóriások fizessenek.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: