Botka: Ma történelmet ír Szeged!


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen

A helyszín – a városháza – jelképes is lehet, hiszen az elmúlt évtizedben minden fontosabb lépése, döntése, bejelentése ebben az épületben történt.

– Örömteli nap lesz holnap Szeged és Magyarország életében, mert átadásra kerül az egyetlen európai tudományos nagyberuházás, ami Magyarországon épül, a szegedi lézerközpont – jelentette be Botka László, Szeged polgármestere a városházán.

– Az Öthalmi úti egykori szovjet laktanya 70 hektáros területén egy 24 ezer négyzetméteres épületkomplexum készült el, amelyben a fény és az anyag kölcsönhatását a világon a legnagyobb intenzitással vizsgáló berendezés fog működni, ezért elképesztően nagy a tudományos jelentősége a beruházásnak – mondta el a városvezető.

A lézerközponttal kapcsolatban egy évtizeddel ezelőtt az első fontosabb bejelentés is a városházán történt: a közös munka 2007-ben kezdődött, akkor beszéltek először a város és az egyetem vezetői arról, hogy az európai unió már döntött arról korábban, hogy néhány tudományos nagyberuházást fog létrehozni a térségben a versenyképesség növelése érdekében. Ezek között szerepelt a lézerfizika és Szeged városa, valamint a tudományegyetem világhírű lézerfizikai iskolája.

– 2007-ben megkezdődtek az előkészületek és a tervezés. Akkor úgy nézett ki, hogy nagy verseny várható, hiszen angol, francia és svéd nagyvárosok is jelezték, hogy örömmel fogadnák az európai lézerközpontot. A következő fontos dátum: 2009. október 1. Ekkor született meg a döntés Brüsszelben, hogy Szeged város nyerte el a projektet.
Akkor Botka László úgy fogalmazott: „Történelmi nap a mai, Szeged győzött, egész Magyarország nyert”, mert ez lesz a következő évtized legnagyobb beruházása a térségben.

Akkor itt volt Bajnai Gordon miniszterelnök is, aki elmondta, a magyar kormány teljes pénzügyi garanciát vállal a projektre, nemcsak a központ megépítésére, hanem a 25 évig történő üzemeltetésére is. Az egyetem rektora, Szabó Gábor pedig azt mondta, hogy Szent-Györgyi Albert Nobel-díja volt utoljára ennyire fontos tényező a tudomány világában. A kormány ekkor jelentette be, hogy 1 milliárd forintot biztosít a komplett tervdokumentáció elkészítésére. Akkor úgy tűnt, hogy 2015-re készen is lesz a lézerközpont.– Ezután jött 2010 május vége, amikor megalakult az Orbán-kormány és mindenki megrökönyödésére nem írta alá a tervezés megkezdéséhez szükséges egy milliárd forintos támogatási szerződést. Ezért nem tudott elkezdődni a tervezés. A mélypont 2010. szeptember 17-én volt, amikor Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke, B. Nagy László polgármester jelölttel és Gyimesi Lászlóval közös szegedi sajtótájékoztatót tartott, ahol azt mondta: „Az egész lézerközpont csak szélhámosság, a kormány átverte a szegedieket, ahhoz asszisztált Botka. Az európai unió semmilyen támogatáast nem ad a szuperlézer megépítéséhez” – elevenítette fel a történelmi hitelesség kedvéért a központ létrejöttének történetét Botka László.

Akkor az országos média többek között azt írta Szegedről: „Elveszítettük a szuperlézert. Szuperlézer vagy szuperblama?”

A következő mélypont 2010 decemberében volt, amikor Párizsban tartotta a lézerközpont irányítótestülete évzáró konferernciáját, ahol sajnos Szeged nem volt jelen. Nem vállalták a részvételt azok a szegedi tudósok, akik nem tudták, hogy mi a kormány hivatalos álláspontja.

– Ebben az időszakban én magam a Parlamentben többször is interpelláltam, és elmondtam, hogy szörnyű nemzetközi következménye lenne annak, ha 2011-ben – amikor Magyarország töltötte be az EU soros elnöki posztját – egy ilyen nemzetközi botránnyal kezdené ezt az ország. Ennek az lett a következménye, hogy 2011 második felében a kormány is megértette, hogy az európai lézerközpontot Európa magának építi, ezen is múlik Európa versenyképessége és fejlődése, ők pedig Szegedet választották helyszínnek.

Ennek megfelelőn 2012. december 12-én készültek el azok a dokumentációk, amelyek a brüsszeli támogatások lehívásához szükségesek voltak: 245 millió euróról, azaz közel 70 milliárd forintról van szó, a beruházás 85 százalékát ugyanis az európai unió finanszírozta.

– Ezek után kezdődhetett meg a munka: 2014. február 6-án történt meg az épület alapkövének letétele, a holnapi napon pedig ünnepélyesen fel is tudjuk avatni a lézerközpontot. Azt gondolom, hogy Magyarország tekintélye számára is hihetetlenül fontos ez a holnapi nap, hiszen az ország tekintélyét nagyon megtépázta az, amit a kormány az elmúlt időszakban művelt, például a CEU-val kapcsolatos botrány, amire az egész tudományos világ egyszerre hördült fel, hogy milyen módon veszélyezteti a kormány az egyetemi autonómiát és a tudomány szabadságát. Ebben a helyzetben mindenképpen pozitív és egész Magyarországot erősítő hír lesz a lézerközpont átadása – mondta el Botka László, majd hozzá tette: ezzel fejlesztéseknek nincs vége.

– A lézerközpont építésének már a kezdetén is azt mondtuk, szeretnénk, ha ez az egész régió gazdaságának zászlóshajója lenne. Ezért a központ körül lévő 70 hektáros terület gazdasági hasznosításának koncepcióját is elkészítettük. Közben a kormány döntött: a terület állami tulajdonban marad, de a kormány koordinálni fogja, hogy egy tudományos ipari park létesüljön rajta. Ebben a munkában az önkormányzat is részt fog venni: a kormány, a város és az egyetem egy projektszervezet keretében fogja segíteni azokat a cégeket, amelyek érdeklődnek a lézerközpont eredményeinek hasznosítása iránt. A város úgy is segíti ezt a munkát, hogy 3 és fél milliárd forintért utat fogunk építeni a Vértói úttól Béketelepen át az ELI-ig. Valamint elkészült egy körülbelül 4 ezer négyzetméteres inkubátorház programja is: ezt az egyetem és a város tulajdonában lévő Biopolisz Kft. szervezi. Egészen biztos vagyok abban, hogy az évtized legnagyobb tudományos beruházása hatalmas lökést ad majd Szegednek – mondta végül Botka László.


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen

A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!

Mit gondolsz erről a hírről?

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük