Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A helyszín – a városháza – jelképes is lehet, hiszen az elmúlt évtizedben minden fontosabb lépése, döntése, bejelentése ebben az épületben történt.

– Örömteli nap lesz holnap Szeged és Magyarország életében, mert átadásra kerül az egyetlen európai tudományos nagyberuházás, ami Magyarországon épül, a szegedi lézerközpont – jelentette be Botka László, Szeged polgármestere a városházán.

– Az Öthalmi úti egykori szovjet laktanya 70 hektáros területén egy 24 ezer négyzetméteres épületkomplexum készült el, amelyben a fény és az anyag kölcsönhatását a világon a legnagyobb intenzitással vizsgáló berendezés fog működni, ezért elképesztően nagy a tudományos jelentősége a beruházásnak – mondta el a városvezető.

A lézerközponttal kapcsolatban egy évtizeddel ezelőtt az első fontosabb bejelentés is a városházán történt: a közös munka 2007-ben kezdődött, akkor beszéltek először a város és az egyetem vezetői arról, hogy az európai unió már döntött arról korábban, hogy néhány tudományos nagyberuházást fog létrehozni a térségben a versenyképesség növelése érdekében. Ezek között szerepelt a lézerfizika és Szeged városa, valamint a tudományegyetem világhírű lézerfizikai iskolája.

– 2007-ben megkezdődtek az előkészületek és a tervezés. Akkor úgy nézett ki, hogy nagy verseny várható, hiszen angol, francia és svéd nagyvárosok is jelezték, hogy örömmel fogadnák az európai lézerközpontot. A következő fontos dátum: 2009. október 1. Ekkor született meg a döntés Brüsszelben, hogy Szeged város nyerte el a projektet.
Akkor Botka László úgy fogalmazott: „Történelmi nap a mai, Szeged győzött, egész Magyarország nyert”, mert ez lesz a következő évtized legnagyobb beruházása a térségben.

Akkor itt volt Bajnai Gordon miniszterelnök is, aki elmondta, a magyar kormány teljes pénzügyi garanciát vállal a projektre, nemcsak a központ megépítésére, hanem a 25 évig történő üzemeltetésére is. Az egyetem rektora, Szabó Gábor pedig azt mondta, hogy Szent-Györgyi Albert Nobel-díja volt utoljára ennyire fontos tényező a tudomány világában. A kormány ekkor jelentette be, hogy 1 milliárd forintot biztosít a komplett tervdokumentáció elkészítésére. Akkor úgy tűnt, hogy 2015-re készen is lesz a lézerközpont.

– Ezután jött 2010 május vége, amikor megalakult az Orbán-kormány és mindenki megrökönyödésére nem írta alá a tervezés megkezdéséhez szükséges egy milliárd forintos támogatási szerződést. Ezért nem tudott elkezdődni a tervezés. A mélypont 2010. szeptember 17-én volt, amikor Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke, B. Nagy László polgármester jelölttel és Gyimesi Lászlóval közös szegedi sajtótájékoztatót tartott, ahol azt mondta: „Az egész lézerközpont csak szélhámosság, a kormány átverte a szegedieket, ahhoz asszisztált Botka. Az európai unió semmilyen támogatáast nem ad a szuperlézer megépítéséhez” – elevenítette fel a történelmi hitelesség kedvéért a központ létrejöttének történetét Botka László.

Akkor az országos média többek között azt írta Szegedről: „Elveszítettük a szuperlézert. Szuperlézer vagy szuperblama?”

A következő mélypont 2010 decemberében volt, amikor Párizsban tartotta a lézerközpont irányítótestülete évzáró konferernciáját, ahol sajnos Szeged nem volt jelen. Nem vállalták a részvételt azok a szegedi tudósok, akik nem tudták, hogy mi a kormány hivatalos álláspontja.

– Ebben az időszakban én magam a Parlamentben többször is interpelláltam, és elmondtam, hogy szörnyű nemzetközi következménye lenne annak, ha 2011-ben – amikor Magyarország töltötte be az EU soros elnöki posztját – egy ilyen nemzetközi botránnyal kezdené ezt az ország. Ennek az lett a következménye, hogy 2011 második felében a kormány is megértette, hogy az európai lézerközpontot Európa magának építi, ezen is múlik Európa versenyképessége és fejlődése, ők pedig Szegedet választották helyszínnek.

Ennek megfelelőn 2012. december 12-én készültek el azok a dokumentációk, amelyek a brüsszeli támogatások lehívásához szükségesek voltak: 245 millió euróról, azaz közel 70 milliárd forintról van szó, a beruházás 85 százalékát ugyanis az európai unió finanszírozta.

– Ezek után kezdődhetett meg a munka: 2014. február 6-án történt meg az épület alapkövének letétele, a holnapi napon pedig ünnepélyesen fel is tudjuk avatni a lézerközpontot. Azt gondolom, hogy Magyarország tekintélye számára is hihetetlenül fontos ez a holnapi nap, hiszen az ország tekintélyét nagyon megtépázta az, amit a kormány az elmúlt időszakban művelt, például a CEU-val kapcsolatos botrány, amire az egész tudományos világ egyszerre hördült fel, hogy milyen módon veszélyezteti a kormány az egyetemi autonómiát és a tudomány szabadságát. Ebben a helyzetben mindenképpen pozitív és egész Magyarországot erősítő hír lesz a lézerközpont átadása – mondta el Botka László, majd hozzá tette: ezzel fejlesztéseknek nincs vége.

– A lézerközpont építésének már a kezdetén is azt mondtuk, szeretnénk, ha ez az egész régió gazdaságának zászlóshajója lenne. Ezért a központ körül lévő 70 hektáros terület gazdasági hasznosításának koncepcióját is elkészítettük. Közben a kormány döntött: a terület állami tulajdonban marad, de a kormány koordinálni fogja, hogy egy tudományos ipari park létesüljön rajta. Ebben a munkában az önkormányzat is részt fog venni: a kormány, a város és az egyetem egy projektszervezet keretében fogja segíteni azokat a cégeket, amelyek érdeklődnek a lézerközpont eredményeinek hasznosítása iránt. A város úgy is segíti ezt a munkát, hogy 3 és fél milliárd forintért utat fogunk építeni a Vértói úttól Béketelepen át az ELI-ig. Valamint elkészült egy körülbelül 4 ezer négyzetméteres inkubátorház programja is: ezt az egyetem és a város tulajdonában lévő Biopolisz Kft. szervezi. Egészen biztos vagyok abban, hogy az évtized legnagyobb tudományos beruházása hatalmas lökést ad majd Szegednek – mondta végül Botka László.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: