Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Megszokhattuk, hogy ha a magyar közbeszéd állapotát kell górcső alá vetni bizony szörnyű mélypont és sötétség uralkodik a ma Magyarországán. Szörnyű dolog az, hogy valakinek kiemelkedő tehetségnek kell lennie ahhoz, hogy meg tudja őrizni alkotói függetlenségét és ne a hatalomhoz kelljen idomulnia.

Alföldi Róbert ilyen ember, véleményét még akkor is vállalta, ha tudta, megosztó személyiséggé válik és ezzel sokak célkeresztjébe kerülhet vele.

Ennek szellemében kezeli politikai, és közgondolkodással kapcsolatos nézeteit is,

ha alkalma nyílik rá megosztja véleményét. A Human Magazinnak adott interjújában többek között arról faggatták, hogy mit gondol Gulyás Márton szexuális beállítottságát érintő meghurcolásáról

„Azok után, hogy engem öt évig buziztak a Parlamentben? Azon csodálkozom, hogy ez eddig nem jött elő. Nem szabad megijedni. Ez az egyetlen módszer. A tárgyalása a legdurvább ötvenes-hatvanas éveket idézte. Egy festékesflakon miatt. Ez nem róla, hanem a magyar társadalomról szólt. Hitelteleníteni akarják azzal, hogy valósan vagy vélten milyen szexuális beállítottságú. De azt gondolom, és lehet, most furát mondok, hogy ez ma már csak a nagyon sötét embereknek érv, és nem hiszem, hogy ez a sötétség általános. Nem vagyok ilyen rossz véleménnyel az emberekről. Zavarodottan élnek.”

– nyilatkozta Alföldi Róbert, aki szerint csak akkor tudna Magyarország fejlődni, ha szembenézne a múlttal, és nem hazudna tovább.

Ez mérhetetlenül nehéz és lassú folyamat,

amit a politikai közbeszéd és gondolkodás kellene, hogy elősegítsen. Ehelyett a most történik csak ront rajta, mélyíti a feszültséget. Nem az elfogadás irányába mutatnak a megnyilvánulások, ellenkezőleg, a gyűlöletkeltés az Orbán-kormány lételeme.

Alföldi így ezt mondja:

„Az a társadalmi változás, amit megpróbáltunk 1989-től, sokként ért mindenkit. Nem készültünk föl, nem tanultuk meg, nem tanították meg, nem mondták el nekünk, mivel jár majd a változás. És ez nem csak a jelenlegi elit felelőssége. Volt egy kataklizmaszerű társadalmi változás, amiről azt gondoltuk, mindenki tudja, hogyan kell kezelni, miközben tele volt sok becstelenséggel, lopással, harácsolással, aljassággal. Ez huszonöt év rémisztő bűne, meg az elmúlt ötven évé. Azt gondolom, amíg nem vagyunk hajlandóak szembenézni azzal, hogy kik vagyunk, ez így is fog maradni. Egyik reggel arról beszélgettem valakivel, hogy Norvégiában 2019-ben már csak elektromos autók lesznek. Azt kérdeztem, miért van az, hogy ezek az északi országok ilyen felelősen gondolkodnak saját magukról és a társadalomról. És oda jutottunk, hogy azért, mert szembenéztek a múltjukkal. A németek szembenéztek azzal, hogy mennyire voltak nácik, a norvégok azzal, hogy mennyire voltak az adott pillanatban rossz oldalon. Nem tagadják le, nem hazudnak maguknak. Akkor, amikor a múltunkkal kapcsolatban hazudunk, akkor a jelennel kapcsolatos hazugságainkat ugyanúgy simán elhisszük.”


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: