Vasárnap ismét tömegek a kormány ellen: gigatüntetés ezúttal a CEU-ért


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen

Vasárnap délután 5 órakor tart tüntetést az Oktatási szabadságot csoport, hogy kiálljon az oktatási autonómia mellett. A tiltakozás apropóját az a kedden benyújtott törvénytervezet adja, amely ellehetetlenítené a Közép-európai Egyetem (CEU) működését. A demonstrációt szombat délelőtt hirdették meg, és kevesebb mint 24 óra alatt 8300-an jelezték, hogy elmennek, ez a szám pedig folyamatosan emelkedik – írják a szervezők, akik szerint a netadós tüntetések óta ilyen gyorsan és ennyien nem jelezték, hogy részt vesznek egy tiltakozáson.

Az eseményre itt tudsz jelentkezni

A tüntetés Facebook-oldalán közben szaporodnak az érdeklődők, szombat délelőtt még pár százan jelezték előre részvételüket, ami 24 óra alatt 3 és fél ezerrel kúszott fel. Az Oktatási Szabadságot nevű, önmagát független, alulról szerveződőként bemutató, magyar és külföldi diákokból, hallgatókból, oktatókból és támogatókból álló csoport szerint kevesebb mint 24 óra alatt 8300-an jelezték, hogy elmennek, ez a szám pedig folyamatosan emelkedik. A netadós tüntetések óta, ilyen gyorsan ennyien nem jelezték, hogy részt vesznek egy tüntetésen – írták közleményükben.

Az 5 órakor kezdődő demonstráció során a Corvinus fővám téri épülete előtt gyülekező tömeg végigvonul az ELTE és a CEU Nádor utcai épülete érintésével a Kossuth térig, ahol beszédek hangzanak el. A tervek szerint a tüntetés 7 órakor ér véget az Országház előtt.

Az esemény felhívásában azt írják, hogy a lex CEU az összes magyarországi oktatási intézmény, az összes diák, az összes tanár ügye. “Támadás a magyarországi tanszabadság ellen és az egyetemi autonómia ellen, aminek az egész társadalomra ható, hosszú távú következményei lesznek, és a CEU eltávolítása csak a kezdet – írják Facebook-oldalukon, majd azzal buzdítanak: mutassuk meg, hogy mi valódi, demokratikus vitát és párbeszédet akarunk a független oktatási intézményekről! Menjünk utcára együtt a gondolkodás szabadságáért!

A tüntetést a felsőoktatási törvény módosítása miatt hirdették meg, ami közvetlenül 28 intézményt támad. Ugyan a módosítás kifejezetten a Közép-európai Egyetemet (CEU) fenyegeti a megszűnéssel, szerintük ez nem csak az összes magyar egyetem és magyar akadémikus ügye, hanem az összes olyan állampolgáré, aki tisztességes oktatási rendszert, magyar kutatói sikereket akar az országnak. Ezért követeljük a törvénymódosítás visszavonását! – írták.


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen

A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!

Mit gondolsz erről a hírről?

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük