Vasárnap ismét tömegek a kormány ellen: gigatüntetés ezúttal a CEU-ért


Tégy a kormánypropaganda ellen:
  •  

Vasárnap délután 5 órakor tart tüntetést az Oktatási szabadságot csoport, hogy kiálljon az oktatási autonómia mellett. A tiltakozás apropóját az a kedden benyújtott törvénytervezet adja, amely ellehetetlenítené a Közép-európai Egyetem (CEU) működését. A demonstrációt szombat délelőtt hirdették meg, és kevesebb mint 24 óra alatt 8300-an jelezték, hogy elmennek, ez a szám pedig folyamatosan emelkedik – írják a szervezők, akik szerint a netadós tüntetések óta ilyen gyorsan és ennyien nem jelezték, hogy részt vesznek egy tiltakozáson.

Az eseményre itt tudsz jelentkezni

A tüntetés Facebook-oldalán közben szaporodnak az érdeklődők, szombat délelőtt még pár százan jelezték előre részvételüket, ami 24 óra alatt 3 és fél ezerrel kúszott fel. Az Oktatási Szabadságot nevű, önmagát független, alulról szerveződőként bemutató, magyar és külföldi diákokból, hallgatókból, oktatókból és támogatókból álló csoport szerint kevesebb mint 24 óra alatt 8300-an jelezték, hogy elmennek, ez a szám pedig folyamatosan emelkedik. A netadós tüntetések óta, ilyen gyorsan ennyien nem jelezték, hogy részt vesznek egy tüntetésen – írták közleményükben.Az 5 órakor kezdődő demonstráció során a Corvinus fővám téri épülete előtt gyülekező tömeg végigvonul az ELTE és a CEU Nádor utcai épülete érintésével a Kossuth térig, ahol beszédek hangzanak el. A tervek szerint a tüntetés 7 órakor ér véget az Országház előtt.

Az esemény felhívásában azt írják, hogy a lex CEU az összes magyarországi oktatási intézmény, az összes diák, az összes tanár ügye. “Támadás a magyarországi tanszabadság ellen és az egyetemi autonómia ellen, aminek az egész társadalomra ható, hosszú távú következményei lesznek, és a CEU eltávolítása csak a kezdet – írják Facebook-oldalukon, majd azzal buzdítanak: mutassuk meg, hogy mi valódi, demokratikus vitát és párbeszédet akarunk a független oktatási intézményekről! Menjünk utcára együtt a gondolkodás szabadságáért!

A tüntetést a felsőoktatási törvény módosítása miatt hirdették meg, ami közvetlenül 28 intézményt támad. Ugyan a módosítás kifejezetten a Közép-európai Egyetemet (CEU) fenyegeti a megszűnéssel, szerintük ez nem csak az összes magyar egyetem és magyar akadémikus ügye, hanem az összes olyan állampolgáré, aki tisztességes oktatási rendszert, magyar kutatói sikereket akar az országnak. Ezért követeljük a törvénymódosítás visszavonását! – írták.


Tégy a kormánypropaganda ellen:
  •  

Nem jutnak el Önhöz a legfrissebb ellenzéki hírek?

Nem véletlen.

A kormánypropagandának az a célja, hogy minél kevesebbekhez szóljon az ellenzék. Töltse le mobiltelefonjára ingyenes hírküldő szolgáltatásunkat, hogy közvetlenül kapcsolatban maradhassunk.

Ide kattintva letöltheti!


Lemarad a valódi ellenzéki hírekről? Iratkozzon fel a hírküldőnkre, kezdésnek kattintson erre a képre. A felugró chat ablakban ha alul megjelenik az “Indítás” gomb megnyomása után írja be, hogy “ellenzéki vagyok” és küldje el nekünk.

Mit gondolsz erről a hírről?

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük