Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Politikai okoskodás helyett józan paraszti ésszel levezetjük, hogy miért lehetetlen az, hogy a kispártok bekerüljenek a parlamentbe.

Ma tíz olyan ellenzékinek mondott kis vagy törpe párt van, amelyik már bejelentette, hogy indul a választásokon. Természetesen zömük rögtön jelezte is, hogy ők aztán nem fognak össze. A többiek meg nem véletlenül erőltetik az összefogást: önállóan fizikálisan lehetetlen az, hogy ők bekerüljenek a parlamentbe. De ne szaladjunk ennyire előre.

Van a 10 kicsi most nem indián, hanem inkább pártocska

1.)DK
2.)LMP
3.)Együtt
4.)PM
5.)Momentum
6.)Kétfarkú
7.)MoMa
8.)Liberálisok
9.)Gémesi új pártja
10.)Pukli még meg nem alakult új pártja

Nos a parlamentbe jutás az 5%. Tehát pártonként kell, hogy legyen kb 300-350 ezer szavazó. Tíz párt esetén ez a szavazóbázis 3 millió 500 ezer főből (!)  kellene hogy álljon. Ekkora bázisa még a Fidesznek, sőt a Horn Gyula MSZP-jének sem volt. És akkor még nem is számoltuk hozzá az MSZP vagy a Jobbik meglévő 1,2 millió illetve 6-8 százezres támogatói körét.

Magyarul a kis pártoknak, hogy mindegyik csak épp kereken 5%-ot kapjon a társadalomban összesen 50 százalékpontos támogatottsággal kellene hogy rendelkezzen. Ez teljesen irreális.

Akkor fogjanak össze egymással! Mondhatnánk, de a helyzetük akkor sem lesz jobb. A törvény szerint ha két párt együtt indul, akkor 10 százalék, ha három akkor 15 százalék a parlamentbe jutási küszöb. Ezeket a százalékos küszöböket még inkább nem tudják megugrani: ha egy formáció az 5 százalékkal is küszködik, akkor nyilván a 10 százalék se menne, hiába állnak ketten-hárman össze bénázni, leginkább mert 0+0+0 az nulla, az se nem öt, se nem tíz, hanem nulla.

Akkor vigyenek el bizonytalanokat! Jó ötlet, de bizonytalan pártválasztóból 1 millió van, melyből 400 ezer nem szeretne kormányt buktatni. tehát marad 600 ezer ember. Ezzel a stratégiával nem nagyon tudják bővíteni a bázisukat. És a bizonytalant a legnehezebb megszólítani.

Akkor szedjünk le az MSZP-től! Hát igen ez történik most. Nem véletlenül estek neki a legnagyobb ellenzéki pártnak. Nyilván onnan próbálnak meg leradírozni egy-két százalékot. Mondjuk ezzel csak a kormányváltást nehezítik, de ráadásul a saját parlamentbe jutási esélyüket nem növelik, mert az MSZP 1,2 milliós szavazó bázisát tegyük fel mind el tudnák vinni, az is kevés lenne, hogy mindegyik bejusson.

Tehát, nincs olyan képlet hogy mindegyik kicsi bejusson a parlamentben. Sőt! mondok rosszabbat. Ezeknek a kicsi pártoknak annyira instabil a szavazóbázisa, hogy meg sem lehet ma mondani, hogy melyiknek van egyáltalán esélye a parlamentbe kerülésre.

Mit tegyen az aki kormányváltást szeretne?

Ebben a helyzetben egy biztos pont marad, az MSZP. Csupán ők azok, aki akkora hálózattal  rendelkeznek, hogy biztos bekerülnek és még győzelmi esélyeik is vannak. Persze a 10 kicsi indián most a Fidesz legnagyobb barátja és a kormányváltás legnagyobb ellensége.

 

 

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: