Orbánék már menekítik a pénzt


Tégy a kormánypropaganda ellen:
  •  

Az osztalék-arisztokrácia rablógazdasága

A nemzeti tőkésosztály építéséről szóló mesék csak Magyarország kirablásának az elleplezésére szolgálnak.  Az idén május végén benyújtott céges beszámolókból két dolog minden korábbinál jobban kirajzolódik: a Fideszes oligarchák nem terveznek hosszú távon, és Orbán Viktor nem követi el még egyszer ugyanazt a hibát, mint Simicska Lajossal.

Az állam által jelenleg preferált vállalkozói körnél szép nyereségek jelentek meg 2015-ben is, ezeket pedig szinte teljes mértékben kimenekítették a cégekből. A „G-nap” még csak ennek az évnek a februárjában volt, így azért a Közgép és a többi Simicska vállalkozás eredményében még a korábban elnyert megrendelések látszanak. A hivatalosan Mészáros Lőrinc tulajdonában álló Mészáros és Mészáros Kft.-nek nagyon ment, 3,7 milliárd forint adózott nyereséget értek el, amiből 3,5 milliárd forintot fel is vettek osztalékként. A szintén Mészáros-cég R-Kord Kft. a 752 millió forintos adózott eredményéből 750 millió forintot vettek ki. A Közgép helyett az állami közbeszerzések egyik  új sztárja a Duna Aszfalt Kft., ott a cégbíróságon bejegyzett tulajdonos Szíjj László 4,1 milliárd forint osztalékot vett ki. Andy Vajna Las Vegas Casino Kft.-je, amely állami kegyből 5 kaszinóval monopóliumot élvez Budapesten, 6,13 milliárd forint adózott eredményt ért el, és ebből 6,13 milliárd forint osztalékot vettek fel. A kormány közeli reklámcégesekből Kuna Tibor 880 millió, Csetényi Csaba 700 millió forint osztalékot vett fel. Az egykori kormányszóvivő Giró-Szász András cégéből, a Strategopolisból 290 millió forintot vettek ki.

Néhány társaság a közvetlen családtagok nevén is fut. A miniszterelnök veje, Tiborcz István 460 millió forintot vett ki az utóbbi években felfutott cége, a HCS Experts Kft. ennél kevesebb, 390 millió forint adózott eredményéből. A gánti Dolomit Kft.-nek 51 százalékos tulajdonosa Orbán Viktor édesapja, Orbán Győző. Itt is többet vettek ki, mint az 1,1 milliárd forintos éves adózott eredmény; 1,8 milliárd forint volt az osztalék. A Nehéz Kő Kft. tulajdonosa teljes mértékben az Orbán-család: 93 százalékban id. Orbán Győző, 5 százalékban Orbán Áron és 2 százalékban ifj. Orbán Győző. Ennek a cégnek az adózott eredménye 430 millió forint volt, amelyből 404,3 millió forintot fizettek ki osztalékként.A neveket és az összegeket még hosszasan lehetne sorolni. Ami, különösen így egyszerre látva kiszúrja az ember szemét, az a kivett pénz aránya a nyereségekhez képest. A hasonló méretű, tulajdonosi szerkezetű cégeknél nem szoktak ilyen osztalékokat fizetni, több okból sem. Mindenekelőtt hisznek a dinamikusan növekvő cégükben, hisznek abban, hogy az igazi siker még előttük áll, így visszaforgatják a pénzt, beruháznak, építik tovább a vállalkozásukat. Elvben ez lenne a ”nemzeti tőkésosztály” lényege. Amikor azt gondolják, hogy már tovább nem tudják növelni, akkor eladják – az elmúlt egy évben ez történt például a Fornettivel, a Szentkirályival, vagy a Forest Papírral. Évtizedekig építették a cégeket, hogy a vélt “tetőponton” kiszálljanak.

Addig csak annyi osztalékot vesznek fel, amennyi a megélhetésükhöz szükséges (sőt, amit lehet, a megélhetésükből is próbálnak költségként elszámolni a cégükben – ez persze adócsalás). El tudja valaki képzelni, hogy Mészáros Lőrinc napi 11,5 millió forintot költ? Az osztalék után adót kell fizetni, 16 (idéntől 15) százalékot. Ennek a kifizetését egy racionális vállalkozó addig kerüli, amíg lehet. Ha szeretne például új területeken befektetni, akkor megteheti a nyereséget elért cégén keresztül, pl. a cége alapít egy új társaságot, holdingba szervezi a cégeit, vagy egyszerűen csak kölcsönadja az egyik cége a másiknak. Úgyis tekinthetjük mintha a cégben tartott nyereség osztalékadója az államtól kapott kamatmentes hitel lenne. Miért akarna erről valaki lemondani?

Egy valódi vállalkozó szemszögéből teljesen irracionális, amit a fideszes oligarchák csinálnak. Az ő szemszögükből azonban nagyon is racionális. Az ő cégeik a piacon teljesen életképtelenek lennének, csak az állami megrendelésekből, koncessziókból élnek. Amikor már nem a Fidesz lesz hatalmon, akkor ezek a cégek pillanatok alatt tönkre fognak menni. Akkor pedig minek ruházzanak be? Nem tudnak ők semmit építeni, az egy másik műfaj.

A 16 százalékos adó pedig egyáltalán nem sok, ha cserébe el lehet tüntetni a pénzt. Amíg a társaságok eszközei között van, addig szerepelnie kell a könyvelésben, az adóhivatal, az ügyészség számára látható. Az osztalékként kifizetett pénzt azonban Mészáros Lőrinc odaadhatja az első hajléktalannak, el is égetheti, vagy elfogyaszthatja ketchuppal. Az már az ő magányügye. A vagyonnyilatkozatában azonban a korábbi osztalékok sem látszanak. Persze nem egy hajléktalannak adja a pénzt. Hanem valaki másnak. Orbán Viktor Simicska Lajos után nem követi el még egyszer ugyanazt a hibát, hogy mérhetetlenül gazdaggá tesz valakit, aki utána ellene fordul, és hallani sem akar az „adósságairól”. Egyetlen strómanban sem lehet igazán megbízni, ezért nem maradhat a pénz a cégekben, mert csak az az igazi vagyon, ami az ő nevén van.  A sok kifizetett osztalék pedig bőröndökben, akta- és sporttáskákban elhagyja az országot, hogy offshore cégekben, banktitkot őrző országok számláin és páncéltermeinek privát széfjeiben találjon helyet.  Csak a fenti néhány példa együttesen 20 milliárd forintot tesz ki. 500 eurósokban nem is foglal olyan sok helyet, két nagyobb bőrönd meg egy foci VB-s hátizsák kell hozzá.

Ezek után nagyon nem kell meglepődni, hogy a gazdaságban évek óta alacsony beruházási szint, az első negyedéves GDP adat pedig messze elmaradt a kormány terveitől, nem csak a régióban, de egész Európában az egyik legrosszabb. Orbán ennek ellenére válságértekezletet hívott össze. Gondolom a régi viccet tudták elmondani neki az összegyűltek, amikor Kohn elmegy a rabbihoz tanácsot kérni:
 – Rabbi, mit tegyek? Hiányzik a kasszából 1000 dollár!

 – Tedd vissza, fiam…


  • írja blogjában Pataki Márton az EGYÜTT politikusa

Tégy a kormánypropaganda ellen:
  •  

Nem jutnak el Önhöz a legfrissebb ellenzéki hírek?

Nem véletlen.

A kormánypropagandának az a célja, hogy minél kevesebbekhez szóljon az ellenzék. Töltse le mobiltelefonjára ingyenes hírküldő szolgáltatásunkat, hogy közvetlenül kapcsolatban maradhassunk.

Ide kattintva letöltheti!


Lemarad a valódi ellenzéki hírekről? Iratkozzon fel a hírküldőnkre, kezdésnek kattintson erre a képre. A felugró chat ablakban ha alul megjelenik az “Indítás” gomb megnyomása után írja be, hogy “ellenzéki vagyok” és küldje el nekünk.

Mit gondolsz erről a hírről?

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük