Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Nagy port kavart, hogy Csiszár Jenő milánói főkonzul lett. Most új hírek érkeztek: jelentősen emelkedik a fizetése, és még költségtérítést is kap.

Kedden írta alá Szijjártó Péter külügyminiszter azt a rendeletet, amely alapján jelentősen, de különböző mértékben emelkedik a külszolgálaton lévő diplomaták fizetése. A rendelet augusztus 1-jén lép hatályba. Ha Csiszár Jenő most foglalná el főkonzuli tisztségét Milánóban, havi bruttó 1 millió 955 ezer forintos illetményre számíthatna. Így viszont ősztől havi 2 millió 187 ezer forintos fizetést vihet haza. Ez annak köszönhető, hogy 425 ezer forintról (egy 2012-es miniszteri rendelet szerint 1371 euróról, ami mai árfolyamon 420 ezer forintnak felel meg) 475 ezerre nőtt a milánói állomáshely deviza-alapilletménye. Nagyköveteknél és főkonzuloknál ezt szorozzák fel 4,6-del, ami a legmagasabb fizetési kategória – írja a Bors.

Említést tesznek arról is, hogy emellett Csiszár Jenő lakhatási költségtérítésre is számíthat, aminek je­lenlegi alapja havi háromszáz­ezer forint. A rendelet szerint ezt 156 százalékos szorzóval kell számol­ni Milánóban, vagyis az új fő­konzul 468 ezer forintból biztosíthatja a lakhatását. Vegyes költségekre (például ruházkodás) havi 63 ezerre számíthat. Gyermekei után iskoláztatási költségre pedig havi 192 ezret számolhat el.

UPDATE:

Cikkünk megjelenése után a Külgazdasági és Külügyminisztérium az alábbi közleményt küldte szerkesztőségünknek:

“A 2017. augusztus 1-jétől hatályos változások eredményeként a külképviseleteken dolgozó munkatársak átlagos jövedelemszintje kis mértékben emelkedik, a fokozottabb differenciálás miatt a kollégák egy részének jelentősebben, másoknak kevésbé nő a fizetése, és vannak olyanok is, akiknél csökken a juttatás szintje. Ezzel az intézkedéssel a magyar diplomaták javadalmazása EU-28-as összehasonlításban már nem a 27., hanem a 25. helyre lesz elegendő, és immár eléri a V4-ek másik három országa által alkalmazott juttatási szint kétharmadát.

A fizetés meghatározásakor az adott ország életszínvonala mellett az életkörülményeket, illetve a munka összetettségét és a külgazdasági és külpolitikai prioritásokat is figyelembe vettük.”


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Ezeket olvasta?

Hoppá, mi történhetett?! Novák Katalin Orbán ellen beszélt az ENSZ közgyűlésén

Vagy kommunikációs hiba, vagy szándékosan, de Novák Katalin az oktatás fontosságáról és az iskolák elhanyagolását nevezte a legvégzetesebb hibának az ENSZ közgyülésén, miközben Magyarországon...

Szégyen és gyalázat: Ide jutottunk Orbánék miatt

Az Európai Unió legújabb vagyonfelmérési adatai a magyar háztartások számára semmiképpen sem hoztak jó híreket. A portfolio.hu által közölt jelentés szerint a magyar háztartások nettó...

Lerántotta a leplet Orbánék hazugságáról a szakember: Óriási bajban vagyunk

A kormány elhibázott gazdaságpolitikájáról, az inflációs helyzetről, valamint a felesleges kormányzati beruházásokról is beszélt Vajda Zoltán, a parlament Költségvetési Bizottságának MSZP-s elnöke az ATV...