Megemelik Csiszár Jenő konzuli fizetését


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen

Nagy port kavart, hogy Csiszár Jenő milánói főkonzul lett. Most új hírek érkeztek: jelentősen emelkedik a fizetése, és még költségtérítést is kap.

Kedden írta alá Szijjártó Péter külügyminiszter azt a rendeletet, amely alapján jelentősen, de különböző mértékben emelkedik a külszolgálaton lévő diplomaták fizetése. A rendelet augusztus 1-jén lép hatályba. Ha Csiszár Jenő most foglalná el főkonzuli tisztségét Milánóban, havi bruttó 1 millió 955 ezer forintos illetményre számíthatna. Így viszont ősztől havi 2 millió 187 ezer forintos fizetést vihet haza. Ez annak köszönhető, hogy 425 ezer forintról (egy 2012-es miniszteri rendelet szerint 1371 euróról, ami mai árfolyamon 420 ezer forintnak felel meg) 475 ezerre nőtt a milánói állomáshely deviza-alapilletménye. Nagyköveteknél és főkonzuloknál ezt szorozzák fel 4,6-del, ami a legmagasabb fizetési kategória – írja a Bors.

Említést tesznek arról is, hogy emellett Csiszár Jenő lakhatási költségtérítésre is számíthat, aminek je­lenlegi alapja havi háromszáz­ezer forint. A rendelet szerint ezt 156 százalékos szorzóval kell számol­ni Milánóban, vagyis az új fő­konzul 468 ezer forintból biztosíthatja a lakhatását. Vegyes költségekre (például ruházkodás) havi 63 ezerre számíthat. Gyermekei után iskoláztatási költségre pedig havi 192 ezret számolhat el.

UPDATE:

Cikkünk megjelenése után a Külgazdasági és Külügyminisztérium az alábbi közleményt küldte szerkesztőségünknek:

“A 2017. augusztus 1-jétől hatályos változások eredményeként a külképviseleteken dolgozó munkatársak átlagos jövedelemszintje kis mértékben emelkedik, a fokozottabb differenciálás miatt a kollégák egy részének jelentősebben, másoknak kevésbé nő a fizetése, és vannak olyanok is, akiknél csökken a juttatás szintje. Ezzel az intézkedéssel a magyar diplomaták javadalmazása EU-28-as összehasonlításban már nem a 27., hanem a 25. helyre lesz elegendő, és immár eléri a V4-ek másik három országa által alkalmazott juttatási szint kétharmadát.

A fizetés meghatározásakor az adott ország életszínvonala mellett az életkörülményeket, illetve a munka összetettségét és a külgazdasági és külpolitikai prioritásokat is figyelembe vettük.”


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen

A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!

Mit gondolsz erről a hírről?

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük