Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Nagy port kavart, hogy Csiszár Jenő milánói főkonzul lett. Most új hírek érkeztek: jelentősen emelkedik a fizetése, és még költségtérítést is kap.

Kedden írta alá Szijjártó Péter külügyminiszter azt a rendeletet, amely alapján jelentősen, de különböző mértékben emelkedik a külszolgálaton lévő diplomaták fizetése. A rendelet augusztus 1-jén lép hatályba. Ha Csiszár Jenő most foglalná el főkonzuli tisztségét Milánóban, havi bruttó 1 millió 955 ezer forintos illetményre számíthatna. Így viszont ősztől havi 2 millió 187 ezer forintos fizetést vihet haza. Ez annak köszönhető, hogy 425 ezer forintról (egy 2012-es miniszteri rendelet szerint 1371 euróról, ami mai árfolyamon 420 ezer forintnak felel meg) 475 ezerre nőtt a milánói állomáshely deviza-alapilletménye. Nagyköveteknél és főkonzuloknál ezt szorozzák fel 4,6-del, ami a legmagasabb fizetési kategória – írja a Bors.

Említést tesznek arról is, hogy emellett Csiszár Jenő lakhatási költségtérítésre is számíthat, aminek je­lenlegi alapja havi háromszáz­ezer forint. A rendelet szerint ezt 156 százalékos szorzóval kell számol­ni Milánóban, vagyis az új fő­konzul 468 ezer forintból biztosíthatja a lakhatását. Vegyes költségekre (például ruházkodás) havi 63 ezerre számíthat. Gyermekei után iskoláztatási költségre pedig havi 192 ezret számolhat el.

UPDATE:

Cikkünk megjelenése után a Külgazdasági és Külügyminisztérium az alábbi közleményt küldte szerkesztőségünknek:

„A 2017. augusztus 1-jétől hatályos változások eredményeként a külképviseleteken dolgozó munkatársak átlagos jövedelemszintje kis mértékben emelkedik, a fokozottabb differenciálás miatt a kollégák egy részének jelentősebben, másoknak kevésbé nő a fizetése, és vannak olyanok is, akiknél csökken a juttatás szintje. Ezzel az intézkedéssel a magyar diplomaták javadalmazása EU-28-as összehasonlításban már nem a 27., hanem a 25. helyre lesz elegendő, és immár eléri a V4-ek másik három országa által alkalmazott juttatási szint kétharmadát.

A fizetés meghatározásakor az adott ország életszínvonala mellett az életkörülményeket, illetve a munka összetettségét és a külgazdasági és külpolitikai prioritásokat is figyelembe vettük.”


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Ezeket olvasta?

Sokkoló adatokat hozott nyílvánosságra a G7

„A 2010/2011-es tanévben még csak 2117 magyar diák járt osztrák közoktatásba, a 2021/2022-es tanévre 10646 főre nőtt a számuk. Csak a tavalyi évben 1367...

Nem akárkivel fog tárgyalni Dobrev Klára – részletek a csúcstalálkozóról

Egyre komolyabban veszik nemzetközi szinten is a Dobrev Klára által vezetett árnyékkormányt. A párt nem titkolt célja a találkozóval, hogy erősebbre fűzze a nyugati...

Baloldali fiatalok: Végre valamiben Európa-rekorder Magyarország

Az MSZP társult ifjúsági szervezete a Societas kőkemény kritikát mondott a kormány gazdaságpolitikájáról. A baloldali fiatalok szerint: Már egy jóideje, hogy Európa szívében, a boltokban...