Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Szerda este írt a Magyar Nemzet arról, hogy kilép a Demokratikus Koalícióból Szarvas Koppány Bendegúz, a párt ifjúsági szervezetének korábbi vezetője. Szarvas a kilépését bejelentő Facebook-bejegyzésben arról írt, hogy nem ideológiai, hanem „technikai” oka van a távozásának, de eredetileg ennél többet nem akart elárulni a nagyközönségnek. – írja az mno.hu.

A bejegyzés alatt azonban parázs vita indult, és a „fiatal demokrata” döntését támogató kommentek mellett megjelentek a párt szimpatizánsai is, akik már kevésbé kedvesen reagáltak a hírre. A volt miniszterelnök nővére, Gyurcsány Éva például azt írta, hogy „nem kéne kavarni megint”. Egyikük később felvetette, hogy Szarvas csak megsértődött, mert elnökségi tagságért való indulását a tisztújításon már a tagság megakadályozta, mivel nem gyűjtött elég ajánlást.

Kerestük az ügyben Szarvas Koppányt, aki azért nem kívánt nyilatkozni, mert nem szeretne ártani a pártnak, annyit azonban elárult, hogy kilépéshez több minden vezetett, a tisztújítás levezénylése csak az egyik volt. Ahogy azt korábban egy Facebook-hozzászólásban is egyértelművé tette: kilépésnek egyik oka az, hogy őt nem engedték indulni, pedig több ajánlást szerzett, mint egy másik párttársa, aki viszont rajthoz állhat majd a tisztújításon. „Most ez az új központi panel? Nem elég jelölés? Vicces, Dávid 58 jelölése elég volt, az én 110-em nem. És basszus, ezt direkt nem akartam vesézni, de hát ezt a hazugságot nem lehet máshogy megcáfolni” – írta a pártból kilépő fiatal.

Szarvas Koppány kilépésével kapcsolatban telefonon értük utol a Demokratikus Koalíciót. A párt szóvivője, Gréczy Zsolt szerint a kilépés tulajdonképpen nem tekinthető hírnek, mivel a DK-nak 11 ezer tagja van, és az elmúlt három hónapban 200-an léptek be. Gréczy nem kíván foglalkozni azzal, hogy egy ember megsértődik, és kilép a pártból. Hozzátette: a DK halad tovább az útján, és Szarvas Koppánynak sok sikert kívánnak.

Fotó: Beliczay László / MTI

A szóvivő a párt szabályzatát idézve emlékeztetett arra, hogy tagként bárki adhat le ajánlást, és bárkiből lehet akár egyetlen ajánlással elnökségi tagjelölt. Arról egy jelölőbizottság dönt, hogy melyik elnökségitag-aspiráns kerül fel arra a nagyjából harmincfős listára, akik közül kikerülnek az elnökségi tagok. Kérdésünkre, hogy miért döntött úgy a jelölőbizottság, hogy nem ad lehetőséget Szarvas Koppánynak, Gréczy Zsolt kitérő választ adott. Mint mondta, ő nem bizottsági tag, azt pedig nem akarta elárulni, hány fős a bizottság.

Legutóbb februárban teregette ki a párt szennyesét egy lelkes DK-tag, a „táblás” Takács József László, aki a párt jó néhány tüntetésén részt vett. Nyílt levelében bírálta a Demokratikus Koalíciót, többek között Gréczy Zsolt, Varju László és Élő Norbert kirúgását javasolta Gyurcsány Ferenc elnöknek. Tavaly szeptemberben lépett ki a DK-ból Kerék-Bárczy Szabolcs, aki a 168 Óra hasábjain fogalmazta meg kritikáját a párttal kapcsolatban. Szerinte a jelenlegi formájában az ellenzék alkalmatlan az Orbán-rendszer leváltására, egyetlen politikusa sincs, aki reálisnak tartaná a 2018-as választási győzelmet.

Forrás: Magyar Nemzet

Fotó: Beliczay László / MTI


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: