Bebizonyosodott: Botka miatt változtatják meg a választási törvényt


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen

A fénysebesség.hu Fidesz közeli forrásokból úgy értesült, hogy Botka László Szeged polgármestere miatt nyúl hozzá ismét a kormánypárt a választási törvényhez.

Mint forrásunk elmondta a Lendvai utcában „egyre nagyobb aggodalommal figyeljük a számokat. Az, hogy Botka már versenyben van népszerűségben Orbán Viktorral ijesztő folyamat, az meg egyenesen riasztó, hogy vannak olyan intézetek, ahol már vezet is Botka.”

Ugyan most még csak a finanszírozáshoz nyúlnak hozzá, de egyre inkább tervezik a törvény radikális átalakítását is.

Újra módosítaná a Fidesz a választási törvényt, javaslatukat még a tavaszi ülésszakban benyújtják – mondta Gulyás Gergely frakcióvezető-helyettes a Magyar Időknek. A benyújtás előtt ötpárti egyeztetést kezdeményeznek.

Gulyás szerint döntően technikai javaslatcsomagról van szó, de ez érinteni fogja a kampányfinanszírozás kérdését is: várhatóan az egyéni jelöltekhez hasonlóan a pártokkal is visszafizettetik az állami támogatást, ha a választáson nem érnek el bizonyos százalékot.

A kormánypárti lap emlékeztet: a 2014-es kampányban számos olyan párt tűnt fel, amelyek nem végeztek semmilyen érdemi tevékenységet, de a törvény szerint nekik is járt az állami támogatás. Ennek az lett a vége, hogy 2016-ig 630 millió forint jogtalanul felhasznált kampánytámogatás eltűnt, és a kétmilliárd forintra rúgó választási bírságoknak is alig két százalékát sikerült behajtani.

A pártok és képviselőjelöltek 90 százalékánál azért nem vezetett eredményre a behajtási eljárás, mert az adósoknak egyáltalán nem volt vagyonuk, ingatlanjuk, autójuk, sőt még bejelentett bankszámlaszámuk sem.A mostani kampányfinanszírozási rendszer szerint egy párt minden egyéni jelölt után kap egymillió forintot, ha legalább 27 választókerületben sikerül jelöltet állítania, és ebben az esetben a pártlista után is jár legalább 150 millió forint. Az egyéni jelöltek után kapott támogatást akkor tarthatják meg, ha a szavazatok legalább 2 százalékát megkapták, pártlista esetében azonban akkor sem kell semmit visszafizetni, ha a listára senki nem szavazott.


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen

A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!

Mit gondolsz erről a hírről?

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük