Bebizonyosodott: Botka miatt változtatják meg a választási törvényt


Tégy a kormánypropaganda ellen:
  •  

A fénysebesség.hu Fidesz közeli forrásokból úgy értesült, hogy Botka László Szeged polgármestere miatt nyúl hozzá ismét a kormánypárt a választási törvényhez.

Mint forrásunk elmondta a Lendvai utcában „egyre nagyobb aggodalommal figyeljük a számokat. Az, hogy Botka már versenyben van népszerűségben Orbán Viktorral ijesztő folyamat, az meg egyenesen riasztó, hogy vannak olyan intézetek, ahol már vezet is Botka.”

Ugyan most még csak a finanszírozáshoz nyúlnak hozzá, de egyre inkább tervezik a törvény radikális átalakítását is.Újra módosítaná a Fidesz a választási törvényt, javaslatukat még a tavaszi ülésszakban benyújtják – mondta Gulyás Gergely frakcióvezető-helyettes a Magyar Időknek. A benyújtás előtt ötpárti egyeztetést kezdeményeznek.

Gulyás szerint döntően technikai javaslatcsomagról van szó, de ez érinteni fogja a kampányfinanszírozás kérdését is: várhatóan az egyéni jelöltekhez hasonlóan a pártokkal is visszafizettetik az állami támogatást, ha a választáson nem érnek el bizonyos százalékot.

A kormánypárti lap emlékeztet: a 2014-es kampányban számos olyan párt tűnt fel, amelyek nem végeztek semmilyen érdemi tevékenységet, de a törvény szerint nekik is járt az állami támogatás. Ennek az lett a vége, hogy 2016-ig 630 millió forint jogtalanul felhasznált kampánytámogatás eltűnt, és a kétmilliárd forintra rúgó választási bírságoknak is alig két százalékát sikerült behajtani.

A pártok és képviselőjelöltek 90 százalékánál azért nem vezetett eredményre a behajtási eljárás, mert az adósoknak egyáltalán nem volt vagyonuk, ingatlanjuk, autójuk, sőt még bejelentett bankszámlaszámuk sem.

A mostani kampányfinanszírozási rendszer szerint egy párt minden egyéni jelölt után kap egymillió forintot, ha legalább 27 választókerületben sikerül jelöltet állítania, és ebben az esetben a pártlista után is jár legalább 150 millió forint. Az egyéni jelöltek után kapott támogatást akkor tarthatják meg, ha a szavazatok legalább 2 százalékát megkapták, pártlista esetében azonban akkor sem kell semmit visszafizetni, ha a listára senki nem szavazott.

Tégy a kormánypropaganda ellen:
  •  

Nem jutnak el Önhöz a legfrissebb ellenzéki hírek?

Nem véletlen.

A kormánypropagandának az a célja, hogy minél kevesebbekhez szóljon az ellenzék. Töltse le mobiltelefonjára ingyenes hírküldő szolgáltatásunkat, hogy közvetlenül kapcsolatban maradhassunk.

Ide kattintva letöltheti!


Lemarad a valódi ellenzéki hírekről? Iratkozzon fel a hírküldőnkre, kezdésnek kattintson erre a képre. A felugró chat ablakban ha alul megjelenik az “Indítás” gomb megnyomása után írja be, hogy “ellenzéki vagyok” és küldje el nekünk.

Mit gondolsz erről a hírről?

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük