Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Eddig pozíciófogás jellemezte az egész baloldalt, most felelősségáthárítás zajlik – mondja Tóth József. A szocialisták egyik legsikeresebb polgármestere több mint harminc balos településvezetővel sorakozott fel Botka László mögött. Úgy véli, a mai ellenzéki pártok két dolgot felejtettek el: politizálni és dolgozni. Szerinte ha a mutyizók, a mandátumbrókerek és a hatalomgengszterek módszerét követik, akkor győzni fog a jobboldal. Mihamarabb, még idén tavasszal az MSZP-nek kongresszuson kellene döntenie a párt miniszterelnök-jelöltjéről – nyilatkozza a 168 Órának Tóth József, aki nem akar „gyurcsányozni”.

A 168 óra interjúja.

– Közös közleményben állt ki Botka László mögött harminckét polgármester, köztük ön is. Felszólították a többi városvezetőt, hogy ők is csatlakozzanak. Megtették?

– Nézze ezt a térképet, a piros jelek mutatják, hogy az ország keleti és nyugati feléből is jelentkeztek települési vezetők. Közleményünk óta hatan jelezték, ők is csatlakoznának. Eddig 465 ezer állampolgárt képviselő polgármester állt mellénk; 55 százalékuk az MSZP, illetve baloldali pártok, szervezetek szö­­vetségének aspiránsa volt a választásokon, a többi függetlenként indult. Mára a politikusi szavak inflálódtak, akik viszont csatlakoztak, támogatással bíró, közvetlenül megválasztott, hiteles vezetők. Voltak, akik azt mondták, még nem jöhetnek velünk.

 – Miért?

– Településüket, pályázataikat, de saját magukat is féltették.

– Ön nem hezitált?

– Nem. Több mint tíz éve vagyok a Baloldali Önkormányzatok Közösségének vezetője. Ebben a tisztségemben dolgoztam ellenzékben és MSZP-kormány idején is. Szegény Toller Lacival, Pécs egykori polgármesterével mindkét időszakban vállvetve harcoltunk a településeinkért.

– Miért csak most jelentkeztek a felhívással?

– Eddig nem volt jelölt. Kérdezheti, hogy Botka jó jelölt-e. Az. Közülünk való? Igen. Hiteles? Persze. Bizonyított? Igen. Persze az is lehet kérdés, hogy vannak-e baloldaliak Magyarországon. Ami biztos, Botka Laci felvállalta a baloldali programot.

– Egy kérdésére még nem válaszolt: vannak-e még igazán baloldali szavazók Magyarországon?

– Szociológiai bizonyítékok vannak erre.

– De politikai elemzők szerint a baloldal inkább a fővárosban erős, a vidéki kistelepülések a jobboldalé.

– Ezt azért a széljárás is befolyásolja. Az emberek szeretnek az erős, a hiteles emberekhez csatlakozni. Lacira mindkettő igaz. Vele a leváltó hangulat megteremthető. Ma blöffcumani uralja a közbeszédet, ezzel szemben az egyenes beszéd fontosabb lenne.

– Közleményükben elfogadhatatlannak tartják, hogy a kormány ki­­üresíti az önkormányzatokat és – mint fogalmaznak – kegyként osztogatja a fenntartáshoz nélkülözhetetlen forrásokat. Azt írják, szolidáris, igazságos országot akarnak. Egy szegedi polgármester ezt valóban képes megvalósítani?

– Lacival már a 2010-es választások után, a parlamentben elmondtuk, a kormány arra készül, hogy kiüresíti, sőt az állam kiszolgálóivá teszi az önkormányzatokat. Ráadásul mára már az Alaptörvény sem tartalmazza, hogy az önkormányzáshoz való jog az állampolgárok közösségét illeti meg. Igazunk lett, rendszerhiba, ha az önkormányzatok hatvan százaléka kiegészítő támogatásért kuncsorog és azt pofapénzként kapja. Tessék megnézni, hogy világszerte hány önkormányzati vezető lett az ország első embere! A polgármesterek a földön járnak, közvetlenül érzik az emberek problémáit. Akinek ilyen tapasztalata van, képes vezetni egy országot is.

– Botka egyeztette önökkel a programját? Azt mondta, alapnyugdíjat és alapjövedelmet akar, vagyonadót, nyilvános adóbevallást vezetne be, vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettséget írna elő a köztenderek előtt.

– Nem egyeztettünk, de 95 százalékban egyetértek vele.

– Öt százalék hiányzik.

– Lehetne például vitázni a feltétel nélküli alapjövedelem módszertanáról: hogyan, milyen feltételekkel vezetjük be? Mást gondolnak erről Nyugat- és Kelet-Magyarországon. Botkával együtt példátlannak tartjuk, hogy szociális segélyezésre a települések nem kapnak forrást. Álságosan úgy érvel a kormány, hogy Magyarországon teljes foglalkoztatottság lesz, így nincs erre szükség.

– Gondolkodtak arról, hogy a Botkához csatlakozó önkormányzati vezetők mozgalomba vagy esetleg pártba tömörüljenek?

– Egyelőre nem. Van kormányfőjelöltünk, de a bázist még építeni kell mögötte. Ennek fontos része a civil szféra, amelynek támogatása megerősíthetné őt a pozíciójában.

– Vidéki szocialista polgármesterek azt nyilatkozták a 168 Órának, hogy hárompólusú rendszerben gondolkodnak, amelyet az MSZP mellett baloldali, szakmailag hiteles emberek csapata és egy jövőben megalakuló, jobboldali, demokratikus erő alkothatna. Úgy vélik, ez a szövetség magához vonzhatná a független polgármestereket is.

– Nem elég a baloldali szavazókat és a bizonytalanokat megnyerni, vissza kell csalogatni azokat, akik a jobboldalhoz álltak át.

– Hogyan?

– Az elmúlt 23 évben a gyakorlati munka, a hálózatépítés híve voltam. Sajnos a mai ellenzéki pártok két dolgot felejtettek el: politizálni és dolgozni. Azt hiszik a politikusok, ha egy mé­­dium­­nak nyilatkoznak, megtették a dolgukat. Ám ez nem elég. Az emberek között kell élni, meghallani az igé­­nyei­­ket. Ez sok munkát, időt vesz el.

– Ráadásul az MSZP vidéki szervezetei is eltűnőben vannak, tagjai­­ban nincs nagy harci kedv. Botka erről azt mondta, 106 egyéni jelöltet papíron fel tudnak mutatni, de az érintettek pezsgőt fognak bontani, ha nem kell indulniuk a választáson.

– Botka nem egy nyilatkozatában üzent a mutyizóknak, a mandátumbrókereknek, a hatalomgengsztereknek. Ha az ő módszerüket követjük, győz a jobboldal. A programjában azt is leszögezte, ő győzni akar. A mostani hatalom pedig védekezni. Micsoda különbség!

– Kik mutyiznak, kik a hatalomgengszterek? Botka már összeakasztotta a bajszát Molnár Zsolttal, az MSZP elnökségi tagjával, aki szerinte nem állt ki mellette teljes mellszélességgel, és nehezményezte, hogy a párttársa Lattmann Tamás nem­­zetközijogász-jelöltségét sem tartotta elvetendőnek.

– Neveket nem fogok mondani, ártanék vele a baloldalnak, lassan közeledik a választási időszak.

– Mégis üdvözli, hogy Botka névtelenül odacsapott.

– Igen, mert végre be kellene fejezni azt, ami eddig volt. Tavasszal pártjogilag is döntenünk kell arról, ki a miniszterelnök-jelöltünk.

– Minél hamarabb MSZP-kongresszust kellene tartani?

– Igen, március és május között.

– Mekkora elánnal követheti Botkát a párt? Nemrég Kész Zoltánt támogatva az MSZP országosan sem volt képes kétszázezer aláírást gyűjteni. A most feltűnt fiatalok az olimpia ügyében csak Budapesten jóval meghaladták ezt a számot. Ráadásul a lomha MSZP csak az utolsó pillanatokban, ímmel-ámmal csatlakozott a momentumos akcióhoz.

– Az egész baloldalt eddig a pozíciófogás jellemezte, ennek tükrében tekintettek egymásra a pártvezetők. Jelenleg felelősségáthárítás, sőt már előre szerecsenmosdatás zajlik. Jó jelöltünk van, nyerni akar, nem túlélni, áthárítani a felelősséget. Úgy látom, a párt is így gondolja: nyerni kell!

– Az Együtt külön indul, a DK nem ereszti Gyurcsányt, a Párbeszéd poén­­ból pártjukhoz való csatlakozásra buzdítja Botkát, mert ő is támogatja az alapjövedelem ötletét. Mindenki taktikázik.

– Arra kérek mindenkit, az írástudókat is, hogy világosítsák fel a pártvezetőket, ha nem lesz együttműködés, nem lesz kormányváltás. A pártok egyedül csak a túlélésre tudnak játszani. Ez olyan egyszerű, mint a szorzótábla.

– Mégsem akar mindenki beállni Botka mögé.

– De micsoda államférfiúi magatartás ez?

– Az ön kerületében sem volt együttműködés: az önkormányzati választáson az MSZP ellen indult a többi baloldali párt, és a szocialisták győztek minden választókerületben. Ez lenne a példa 2018-ra is?

– Nem. Az országgyűlési választásokon mások a feltételek, a szabályok.

– Nem hat az együttműködés ellen, ha Botka már sokadszor visszalépésre szólítja fel Gyurcsány Ferencet? Hiába hivatkozik közvélemény-kutatásokra, amely szerint a volt kormányfővel nem lehet nyerni, a DK nem létezik a vezetője nélkül.

– Ne várja el tőlem, hogy gyur­csá­nyoz­zak! Egyetértek Botkával, nekem is jobb a véleményem róla, mint amilyen a társadalomé.

– Botka azt mondja, nem akarja visszahozni a 2010 előtti kormányzást. Tehertétel a baloldalnak, hogy a korábbi kormányfő, az államtitkárok, miniszterek aktívak?

– Miért, mit kellene velük csinálni?

– Önök tudják. Csak azért vetettem fel, mert Botka tavaly december óta folyton szóba hozza.

– Többségük háttérbe vonult, szervező, elemző munkával és nem a reflektorfényben segíti a baloldalt.

– És ha ezt nem mindenki látja be, akkor elmarad az ellenzéki pártok közötti együttműködés?

– Akkor történelmi hibát követünk el, cudar világ lesz. A jelenleg kormányzók hátradőlhetnek a székben, rágyújthatnak egy szivarra, ihatnak egy pohár whiskyt, mert eldőlt minden, mielőtt elkezdődött volna.

– De ha így lesz, a baloldal eltemeti magát évtizedekre.

– Lengyelország a rossz példa erre. De Botka megjelenésével lett még egy esélyünk.

MSZP


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: