Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A teljes lakosság 32 százaléka sosem szavazna baloldali pártra, akik viszont igen, toronymagasan Botka Lászlóban látják a balliberális oldal miniszterelnök-jelöltjét – derült ki egy reprezentatív kutatásból, amely azt is kimutatta, hogy a demokratikus erők összefogásának gyakorlatilag elenyésző a támogatottsága.

A magyar nemzet politikai értékrendje 2. címet viselő kutatás szerint az ismert politikai szereplők közül a magyar lakosság jelenleg egyértelműen Botka Lászlót látja a balliberális oldal miniszterelnök-jelöltjének. Akár úgy is lehet fogalmazni, hogy más nem is nagyon rúg labdába, hiszen

Szeged polgármesterének 10,7 százalékos támogatottsága után a dobogó következő fokán Majtényi László áll a maga 2,2 százalékával, míg a bronzérmes Dobrev Klára 2 százalékkal.
Juhász Péter, Surányi György, és Andor László az 1 százalék közeli tartományban tartózkodnak.

Botka rejtett tartalékai

Az elemzésből jól látszik, hogy Botka László szavazóbázisa eltér az MSZP szavazóbázisától és képes a magukat polgárinak (20,6%) és jobboldalinak valló szavazókat (13,1%) is megszólítani. Az MSZP miniszterelnök-jelöltje természetesen a baloldali érzelműek között a legnépszerűbb (22,4%), de vannak tartalékai a liberálisok között (8,4%) is. Érdekes, hogy a valós értékpreferencia alapján

Ennyit az összefogásról

A kutatásból következő, másik szembetűnő tény, hogy az úgynevezett baloldali összefogásnak kifejezetten csekély a támogatottsága a megcélzott választói rétegek körében. Egy MSZP-DK-Együtt „kombó” 12,8 százalékot, egy új polgári párt és a civilek összefogása 9,8 százalékot, a Jobbik-LMP pedig csak 9,5 százalékot kapna, ha most vasárnap lennének a választások.

A megkérdezettek 40 százalékának vagy nem volt véleménye egyik felkínált lehetőségről sem, vagy egyszerűen nem válaszolt a kérdésre. Ugyanitt a Fidesz-Kdnp 28,1 százalékon futott.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: