Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Nem szeretnénk semmit hozzáfűzni az 5-ös számú tagkönyv tulajdonosának szavaihoz, mert nem akarunk összebayereződni. Módosítás nélkül a szöveg:


Előbb a negatív szenzáció:

„Egy salgótarjáni fideszes sajnálja, hogy nem sikerült Sándor Mária öngyilkossága

Ahogy arról a 168Óra alapján február elején mi is beszámoltunk, Sándor Mária, a kormányzati egészségügyi intézkedések ellen harcosan kiálló fekete ruhás ápolónő öngyilkosságot kísérelt meg. Nem bírta az állandósuló konfliktusait, felvágta az ereit, de megmentették.

Olvasónk jelezte, hogy egy salgótarjáni fideszes bizottsági tag (és exképviselő) elég meredeken reagált a hírre: a Tarjáni Fészek nevű Facebook-csoport megosztotta a Sándor Máriás hírt, ami alá a fideszes Kakuk Zoltán, a népjóléti bizottság tagja azt kommentelte:

Kár, hogy túlélte.

A komment persze kiváltotta az olvasók dühét, és jelezték neki, hogy ezt talán mégsem kellene, de Kakuk nem állt le, tovább folytatta. Úgy idézzük, ahogy írta:

KI ÖNGYILKOS LESZ AZT NEM SZABAD SAJNÁLNI!!! EZ VOLT AZ ÉLETE CÉLJA, HOGY ELMENJEN ERRŐL A VILÁGRÓL!! AKI ELÉRTE ÉLETE CÉLJÁT ANNAK ÖRÜLNEK!! ÉN SAJNÁLOM, HOGY NEM ÉRTE EL!!!

A volt képviselő szerint tehát aki öngyilkos akar lenni, azt akkor kell sajnálni, ha nem sikerül neki. A következő kommentjében azt állítja, hogy az MSZP hajszolta öngyilkossági kísérletbe Sándort, sőt kijelenti (szintén szó szerinti idézet):

Aki öngyilkosságot követel az én szemembe nem ember!!

Kakuk pénteken egy Facebook-kommentben újra nekiment, hogy elmagyarázza az elméletét. Továbbra is úgy gondolja, hogy nem kívánja senki halálát, de azt sajnálja, ha valakinek nem sikerül az öngyilkosság. Hozzáteszi, büszke Fidesz-tagságára. Kakuk egyébként 2014-ig fideszes önkormányzati képviselő volt, majd a `14-es választáson alulmaradt a baloldali jelölttel szemben, így helyette a Fidesz a város Népjóléti Bizottságába delegálta, ahová meg is választották.

Természetesen hívtuk Kakuk Zoltánt telefonon, de csak az üzenetrögzítője válaszolt.” (index)

És most a megjegyzés:

Kakuk Zoltánnak így, ebben a formában nincs igaza. Különösen arra a kitételre gondolok, miszerint aki öngyilkosságot követ el, az nem ember. Hiszen dehogynem, ember bizony, más élőlény nem is képes szándékosan elpusztítani önmagát, csak a homo sapiens. Meg aztán, kicsit több érzékenység, empátia, miegymás elférhetne arrafelé.

De egy kérdés akkor is itt marad velünk, legfeljebb nem illik feltenni. De én felteszem:

Abból az ominózus, némiképp szenzációhajhász és nyáladzó függő beszédes anyagból kiderül, hogy Sándor Máriának van egy kislánya. Ha jól emlékszem. És ebből következik a kérdés: milyen anya az, aki képes kitenni a saját gyerekét annak a feldolgozhatatlan traumának, hogy megöli magát? Mert ugye, tudjuk, az öngyilkosság nem más, mint segélykiáltás, figyelemfelkeltési szándék. S mint ilyen, végső soron mélységesen mély önzés.

Rendben van: bárki lehet annyira önző és elkeseredett, hogy megöli magát. Kivéve az, akinek gyereke, ráadásul kisgyereke van. Mert az nem csak magát öli meg, hanem egy gyerek lelkét is. Ahhoz pedig nincsen joga. Innen lehet folytatni a szörnyűlködést és a farizeus nyavajgást.

Bayer Zsolt


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: