Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Botka László felnőtt szerepéhez és jó ütemben és érzékkel rajzolja újra a demokratikus ellenzék keretszabályait. Ezt a jó érzéket mutatja az is, hogy Botka nem a megszokott köröket futja, hanem húzott egy bátrat és tárgyalásokat kezdett az LMP-vel.

A Lehet Más a Politika formáció 2010 óta nem beszél világosan. Bár szavakban az Orbán-rendszer ellenzékének tekintik önmagukat azonban minden adandó alkalommal valami olyan húzást eszelnek ki, mellyel indirekt módon, de az Orbán-rendszert támogatják.

A mostani választási rendszerben pedig egyértelmű a képlet. Éppen ebben rejlik Botka húzásának zsenialitása. A jó ütemben megkezdett tárgyalások egyértelművé teszik, vagy az Orbán-rendszer leváltásán dolgozik az LMP vagy nem, de szeged polgármestere kiugrasztja most a nyulat a bokorból.

Ha az LMP nem a kormányváltáson kíván dolgozni az elfogadható az ökopárt részéről, de nem árt, ha ezt a választók mielőbb megtudják. Így tehát érthető Botka lépése.

A fénysebesség által megkérdezett politikai elemző is hasonló véleményen van. Mint fogalmaz „ a demokratikus ellenzék teljes összefogása esetén sincs meg jelenleg az a kritikus tömeg, amely egy kormányváltást eredményez. Éppen ezért a Szocialisták a klasszikus szavazókon túl meg kell, tudják szólítani a többi demokrata szavazót is.

Abban az esetben, ha az LMP nem hajlik, választási megállapodásra egyértelműen körön kívül marad, szavazóit pedig ez esetben el tudja szívni a PM vagy az Együtt. Botka László tehát az egyetlen értelmes lépést tette meg, amely a kormányváltás irányába tart, ráadásul úgy, hogy tudja, nem erősödik relevánsan ettől a lépéstől, sőt kritikákat is kaphatnak a szocialisták.”

A kritikák be is futottak

A Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció máris nehezményezi, hogy Botka nem velük kezdett tárgyalást. A párt internetes felületein még mindig a „lengyellászlózás” és a „Schifferezés” fut. Politikai elemzőnk szerint a DK ezt a pillanatot kívánja kihasználni annak érdekében, hogy a Szocialista Pártot rombolja. „A Demokratikus Koalíció folytatja azt a szakadár politikát amelyben minél nagyobb károkat okoz az MSZP-nek annál több mostani MSZP szavazót tud magának szerezni. Azonban fontos megjegyezni, ha a cél a kormányváltás, akkor ez kevés, sőt káros folyamat.

Mert a DK láthatólag csak a közös ellenzéki tortából akar nagyobbat harapni. Ez veszélyes azonban a pártnak, hiszen ha lelepleződik ez a stratégia, komoly büntetőszavazatokra számíthat saját táborától”

DK-s forrásaink szerint a párton belül egyre többen adnak hangot annak, hogy talán nem a Szocialistákkal kellene foglalkoznia a párt vezetésének azonban egyenlőre a pártvezetés hajthatatlannak tűnik.

Emlékeztetőül

Kerék-Bárczy a 168 óra legújabb számában Paradigmaváltást címmel írt arról, hogy szerinte a jelenlegi formájában az ellenzék alkalmatlan az Orbán-rendszer leváltására, egyetlen politikusa sincs, aki reálisnak tartaná a 2018-as választási győzelmet. Hibásnak nevezte a DK mostani stratégiáját, aminek nagyjából annyi a lényege, hogy először a baloldalt kell legyőzniük, aztán majdcsak lesz valami. A politikus ezután elhagyta a pártot.

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: