Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Románia szerte tovább tartanak a tüntetések, csütörtök este is százezres tömeg demonstrált. (Hogy miért törtek ki tüntetések kedden, azt itt olvashatja el) A Digi24 hírtelevízió tudósítása szerint, országszerte több mint 300 ezren voltak az utcákon. Ők a bukaresti tömeget 150 ezresre, a kolozsvárit 35 ezresre, a nagyszebenit 20 ezresre saccolják.

Csütörtök Bukarest- forrás: transindex.ro

De nem csak az utcákon van zúgolódás, hanem a kormánypárton belül is. Már több mint öt PSD- vezető vagy képviselő tiltakozott valamilyen formában. Közben friss hír, hogy az RMDSZ parlamenti módosítót ad be, mely eltörölné a BTK módosítás legvitatottabb pontját.

A legnagyobb visszhangot az váltotta ki, hogy lemondott Florin Jianu, a vállalkozói szféráért felelős miniszter. Facebook-bejegyzésében azt írja, évek múlva nem szeretne úgy nézni a gyereke szemébe, hogy azt kelljen mondania, az apja gyáva volt, és olyan dolgokat támogatott, amikkel ő maga sem ért egyet.

Egy államtitkár és egy képviselő is lemondott.  Adrian Ionuţ Gâdea a PSD Teleorman megyei listás képviselője szerdán arról értesítette a házbizottságot, hogy lemond képviselői tisztségéről. Ugyancsak lemondott a kormánynak a centenáriumi részlegének koordinátora, Florin-Daniel Şandru államtitkár. Lemondását becsületbeli gesztusnak nevezte, így tiltakozik az elfogadott módosítás ellen

Távozik a PSD soraiból Aurelia Cristea volt Kolozs megyei képviselő és tárca nélküli miniszter is. Azonban a lemondási hullám nem csak az országos vezetők között jelent meg. Pénteken lemondott tisztségéről Segesvár kormánypárti polgármestere, Ovidiu Mălăncrăvean, bár ő személyes okokra hivatkozott. A transindex.ro forrása szerint a segesvári polgármester lemondása kapcsolatban áll a Büntető törvénykönyvet módosító kormányrendelet kiváltotta országos tüntetésekkel. Segesváron időközi választások lesznek.

Mihai Chirica, Iaşi polgármestere, aki kormánypárt megyei szervezetének elnöke is, pedig egy csütörtöki sajtóértekezleten felszólította a kormányt, hogy vonja vissza a kedd este elfogadott, a Büntető törvénykönyvet. A polgármester ugyanakkor kérte az igazságügyi miniszter lemondását, és felszólította Liviu Dragnea pártelnököt, hogy orvosolja az elkövetett hibákat, mert “lehetősége van rá, és hatalmában áll megtenni”. “Azt ajánlom a miniszterelnöknek és pártelnöknek, hogy a legsürgősebben vonják vissza a kormányrendeletet, terjesszenek elő a parlamentbe egy törvénytervezetet, szervezzenek közvitát, hallgassák meg a szakemberek és a civil társadalom véleményét, és hagyjuk, hogy a demokratikusan megválasztott parlament döntést hozzon ebben az ügyben” – jelentette ki Chirica.

 

Kéttnyelvű tiltakozásra buzdító plakát Sepsiszentgyörgyön forrás:transindex.ro

Közben a kormányt kívülről támogató RMDSZ több pontban is kifogásolta a kormány keddi rendeletét, és most pénteken benyújtotta módosító indítványait a parlamentben. Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakciójának vezetője szerint nem indokolt az, hogy 200 ezer lejes (14 millió forintos) anyagi kár alatt, nem büntethető a hivatali visszaélés. .

A romániai tüntetések békés jellegűek, egy nagyobb zavargásról számolt be eddig a Hotnews hírportál. A Rapid és a Dinamo szurkolócsoportjai zavarták meg Bukarestben a szerda esti békés tüntetést. A közelben lezajlott kézilabdamérkőzésről érkező, 300-350 fős szurkológárdák petárdákkal és üvegekkel dobálták meg a csendőröket, illetve a tüntetők közé is petárdát dobtak. A csendőrök ezt követően vetettek be könnygázat és kezdték oszlatni a tömeget.

(MTI/Transindex/Hotnews)

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: