Románia: Már öt kormánypárti politikus mondott le- továbbra is tartanak a tüntetések


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen

Románia szerte tovább tartanak a tüntetések, csütörtök este is százezres tömeg demonstrált. (Hogy miért törtek ki tüntetések kedden, azt itt olvashatja el) A Digi24 hírtelevízió tudósítása szerint, országszerte több mint 300 ezren voltak az utcákon. Ők a bukaresti tömeget 150 ezresre, a kolozsvárit 35 ezresre, a nagyszebenit 20 ezresre saccolják.

Csütörtök Bukarest- forrás: transindex.ro

De nem csak az utcákon van zúgolódás, hanem a kormánypárton belül is. Már több mint öt PSD- vezető vagy képviselő tiltakozott valamilyen formában. Közben friss hír, hogy az RMDSZ parlamenti módosítót ad be, mely eltörölné a BTK módosítás legvitatottabb pontját.

A legnagyobb visszhangot az váltotta ki, hogy lemondott Florin Jianu, a vállalkozói szféráért felelős miniszter. Facebook-bejegyzésében azt írja, évek múlva nem szeretne úgy nézni a gyereke szemébe, hogy azt kelljen mondania, az apja gyáva volt, és olyan dolgokat támogatott, amikkel ő maga sem ért egyet.

Egy államtitkár és egy képviselő is lemondott.  Adrian Ionuţ Gâdea a PSD Teleorman megyei listás képviselője szerdán arról értesítette a házbizottságot, hogy lemond képviselői tisztségéről. Ugyancsak lemondott a kormánynak a centenáriumi részlegének koordinátora, Florin-Daniel Şandru államtitkár. Lemondását becsületbeli gesztusnak nevezte, így tiltakozik az elfogadott módosítás ellen

Távozik a PSD soraiból Aurelia Cristea volt Kolozs megyei képviselő és tárca nélküli miniszter is. Azonban a lemondási hullám nem csak az országos vezetők között jelent meg. Pénteken lemondott tisztségéről Segesvár kormánypárti polgármestere, Ovidiu Mălăncrăvean, bár ő személyes okokra hivatkozott. A transindex.ro forrása szerint a segesvári polgármester lemondása kapcsolatban áll a Büntető törvénykönyvet módosító kormányrendelet kiváltotta országos tüntetésekkel. Segesváron időközi választások lesznek.Mihai Chirica, Iaşi polgármestere, aki kormánypárt megyei szervezetének elnöke is, pedig egy csütörtöki sajtóértekezleten felszólította a kormányt, hogy vonja vissza a kedd este elfogadott, a Büntető törvénykönyvet. A polgármester ugyanakkor kérte az igazságügyi miniszter lemondását, és felszólította Liviu Dragnea pártelnököt, hogy orvosolja az elkövetett hibákat, mert “lehetősége van rá, és hatalmában áll megtenni”. “Azt ajánlom a miniszterelnöknek és pártelnöknek, hogy a legsürgősebben vonják vissza a kormányrendeletet, terjesszenek elő a parlamentbe egy törvénytervezetet, szervezzenek közvitát, hallgassák meg a szakemberek és a civil társadalom véleményét, és hagyjuk, hogy a demokratikusan megválasztott parlament döntést hozzon ebben az ügyben” – jelentette ki Chirica.

 

Kéttnyelvű tiltakozásra buzdító plakát Sepsiszentgyörgyön forrás:transindex.ro

Közben a kormányt kívülről támogató RMDSZ több pontban is kifogásolta a kormány keddi rendeletét, és most pénteken benyújtotta módosító indítványait a parlamentben. Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakciójának vezetője szerint nem indokolt az, hogy 200 ezer lejes (14 millió forintos) anyagi kár alatt, nem büntethető a hivatali visszaélés. .

A romániai tüntetések békés jellegűek, egy nagyobb zavargásról számolt be eddig a Hotnews hírportál. A Rapid és a Dinamo szurkolócsoportjai zavarták meg Bukarestben a szerda esti békés tüntetést. A közelben lezajlott kézilabdamérkőzésről érkező, 300-350 fős szurkológárdák petárdákkal és üvegekkel dobálták meg a csendőröket, illetve a tüntetők közé is petárdát dobtak. A csendőrök ezt követően vetettek be könnygázat és kezdték oszlatni a tömeget.

(MTI/Transindex/Hotnews)

 


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen

A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!

Mit gondolsz erről a hírről?

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük