Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Mint ahogy előző írásunkba beszámoltunk forró volt a keddről szerdára virradó éjjel Románia szerte. A nagyvárosokban ezrek tüntettetek még hajnali két órakor is.

Folytatódnak a tüntetések forrás digi24.ro

A tüntetés hullám azután pattant ki, hogy tegnap (kedd) este a román kormány bejelentette, hogy a román BTK-t úgy módosítják, hogy az gyakorlatilag lehetetlené teszi a korrupciós bűncselekmények büntetését. Egész pontosan a  módosításban az szerepel, hogy a 200 ezer lejnél (kb. 14 millió  forint) kisebb kárt okozó hivatali visszaélésért nem lehet büntető eljárást indítani. Tehát egy lakás árával visszaélni, nem bűncselekmény, de azért ha véletlenül lebukik valaki, az állam még polgári peres eljárást indíthat.

Élő streem: hotnews.ro

Az éjjel több nagyvárosban is több ezrek tüntetek, többek között Kolozsváron, Bukarestben, Temesváron, Jászvásáron. A tüntetések ma tovább folytatódtak. Több mint ezer ember tüntet szerdán a déli órákban Bukarestben a kormány épülete előtt. A tiltakozók előrehozott választásokat követelnek, és olyan jelszavakat skandálnak, mint például „Éjjel, tolvajok módjára!”, „Patkányok”, „Románia, ébresztő!”. A tüntetés egyébként békésen zajlik, incidensek nélkül, a csendőrség felügyeli a környéket.- számol be az erdely.ma

Bukarest forrás hotnews.ro

Temesváron is több mint ezer ember gyűlt össze szerdán a prefektúra előtt a kormány lemondását követelve. A tüntetők feliratokkal érkeztek tiltakozni, amelyeken az áll, hogy: „Ilyesmi nem létezik, törvényes a korrupció”, „Igazságot akarunk, nem mentelmi jogot”. A tiltakozók azt is kilátásba helyezték, hogy szombaton elutaznak a fővárosba, hogy csatlakozhassanak a bukaresti tüntetőkhöz.

Megszólalt Klaus Johannis Románia köztársasági elnöke is, azt mondta „Ez megengedhetetlen, csúfot űz a kormány belőlünk, amikor az éj leple alatt, a Legfelső Bírói Tanács jóváhagyása nélkül hoz sürgősségi rendeletet olyan érzékeny témákban, mint a Büntető törvénykönyv és a Bűnügyi perrendtartás. Ezt nem tolerálhatjuk” – mondta az elnök, majd  levélben kérte  Sorin Grindeanu miniszterelnöktől, hogy vonja vissza a büntető törvénykezést módosító kormányrendeletet.

Az igazságügyi miniszter sajtótájékoztató közben ellenzéki aktivisták tiltakoznak forrás digi24.ro

Közben az EU is megszólalt “Romániának előre kell haladnia a korrupció elleni harcban, nem szabad visszalépnie” – jelentette ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke nyilatkozatában, majd leszögezte, hogy az Európai Bizottság komoly aggodalommal figyeli a korrupció helyzetének romániai alakulását.

Ellenzéki pártok is tiltakoznak, bizalmatlansági indítványt terjeszt be  a kormány ellen a PNL az igazságszolgáltatást érintő, kedden elfogadott tervezetek miatt, melyhez egy másik ellenzéki formáció is csatlakozott.
Az RMDSZ korában sem értett egyet ezzel az eljárással. Nem lehet sürgősségi kormányrendeletekkel kormányozni- nyilatkozta a Transindex megkeresésére Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke.

Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: