Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Búcsúzunk a magyar politika talán legemlékezetesebb szereplőjétől Torgyán József pártelnök úrtól. A legendás politikus életének 85. évében távozott közülünk. Torgyán komoly hírnevet szerzett humorérzékével, nem egyszer említették Őt Magyarország legjobb humorú politikusaként.

Torgyán másik ismérve az volt, hogy képes volt egy levegővel folyamatosan akár fél órán keresztül is beszélni, mellyel nem kevés fejtörést okozott a parlamenti házelnököknek.

A városi legenda szerint, élesen kritizálta, de tisztelte és remek barátságban volt az akkori MSZP-s miniszterelnökkel, Horn Gyulával. Ezt támasztja alá, hogy Horn Gyula halálakor megható videóban búcsúzott ekkori rivális barátjától.

Kisgazdapárti kötődését nagy mértékben befolyásolta személyes jóbarátja, Arany Bálint, a Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Párt, valamint a Magyar Közösség vezetője, akinek évtizedeken át családi ügyvédje is volt.

BARÁTI ÉVŐDÉS A PARLAMENTBEN, A “NAGY ELLENSÉGGEL”

Torgyán az 1990-es magyarországi országgyűlési választás második fordulójában Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 9. sz. választókerületében (Mátészalka és környéke) második lett ugyan, de a párt megyei területi listavezetőjeként bejutott a parlamentbe. Előbb az alakuló kisgazda frakció, majd 1991-ben a párt elnökévé választották.

1992. február 29-én az FKGP Torgyán József vezetésével kilépett a kormánykoalícióból, mivel kevésnek ítélték az Antall-kormány rendszerváltás jegyében hozott intézkedéseit, leghevesebben a reprivatizációt kizáró kárpótlási törvényt támadták, amelynek alkotmányos alapjait az 1867-es Földművelés-és Vidékigazgatási törvényben találták meg.

1992 augusztusában az Antikommunista Világliga (ma Világliga a Szabadságért és Demokráciáért) elnökévé választották, mely tisztséget 1993. október 23-áig töltötte be.

1990-től 2002-ig az FKGP országgyűlési képviselője, 1991-től széteséséig elnöke volt.

 

A 2010-es magyarországi országgyűlési választáson a „Torgyán–Kisgazda–Koalíció” nevű formáció jelölésében vett részt Csongrád 4. választókerületében,[3] ahol 2,71%-ot ért el.

 

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: