Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Soha nem volt még ilyen drága Magyarországon lakást venni. Az Eurostat legfrissebb statisztikája szerint a magyar lakások drágultak legnagyobb arányban a 29 vizsgált európai ország közül, de ez még nem minden: a nominális árszint is történelmi rekordot döntött az OTP Ingatlanpont elemzése szerint. -írja az index

Az Ingatlan.com pénteki közleményéből kiderül, hogy az eredmény azért is kivételes, mert a lakásdrágulás jelentős kínálatbővülés mellett ment végbe: 2016-ban 22 százalékkal nőtt a magánszemélyek által értékesíteni kívánt lakóingatlanok száma az előző évhez képest.

Egy év  alatt 11,6 százalékos volt a drágulás, ami messze meghaladja az EU egészén mért 4,3 százalékos átlagot. Hazánkon kívül Lettországban és Izlandon haladta meg a drágulás a 10 százalékos mértéket.

Az ingatlanárak Budapest mellett Hajdú-Bihar és Bács-Kiskun megyében is 15 százalék feletti mértékben emelkedtek tavaly, Nógrádban és Somogyban azonban csökkentek. A megyeszékhelyek közül a legnagyobb mértékben (17 százalékkal) Kecskemét drágult 2015-höz képest.

Ha lakástípusokat nézünk, azt látjuk, hogy az elmúlt években a legnagyobb értéknövekedés a lakótelepi lakásoknál következett be: tavaly a panelek országos átlagára már meghaladta a 200 ezer Ft/m2-t. Míg a lakások 15 százalékot drágultak, az önálló házak értékük tizedét vesztették el az év első kilenc hónapjában, mivel ezek zöme vidéki településeken található. Egyes helyeken, például Pest megyében a piaci túlkínálat is lefelé hajtja az önálló házak árát.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: