Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Az állam az elmúlt években teljesen kivonult a szociális ellátásból. Szegeden egy 400 milliós alapot hozott létre a város, hogy senki se maradjon ellátás nélkül – írja a Délmagyarország. Ingyen tűzifát és 2 ezer karácsonyi csomagot is kaptak a rászorulók. Jövőre pedig tovább szövik a szociális hálót: minden gyermek születése után 25 ezer forinttal segíti a szülőket az önkormányzat.

Szeged költi a legtöbbet a rászorulók segítésére

Nagyvárosok szociális kasszája (forint)

Szeged 435 millió
Debrecen 175 millió
Miskolc 373 millió
Pécs 418 millió

A Fidesz-kormány 2014-ben drasztikusan megvágta a szociális kiadásokra fordítható állami támogatást. Először 2014-ben csappant meg jelentősen az állam ilyen jellegű szerepvállalása: a 2010-es 895 millió forint először a negyedére apadt, majd egy évvel később az állam teljesen ki is vonult a szociális ellátásból. A kormány két éve teljesen az önkormányzatok teherbíró képességére és szociális érzékenységére bízta, hogy milyen és mennyi feladatot vállalnak önként a rászorulók támogatásából.

A legtöbb településen a lyukat úgy igyekeztek befoltozni, hogy megadóztatták a helyi lakosságot. Botka László polgármester azonban többször kijelentette, az állam által már amúgy is agyon adóztatott szegedieket nem kívánja még helyi adókkal is sújtani. A város vezetése más utat választott: a korábban, a Fidesz-Jobbik által kinevezett cégvezetők helyére – pályázat útján – új cégvezetőket neveztek ki, akik takarékos gazdálkodással megteremtették az alapját egy 400 milliós szociális keretnek, amely tavaly és az idén is elég volt nagyjából 12 ezer rászoruló szegedi család ellátására. A minimálbér-emelés miatt viszont jövőre lesznek olyanok, akiknek a keresete több lesz, mint amit a városi rendelet megenged és emiatt eleshetnek az ellátástól.

Szegeden 110 millió, Debrecenben 22 millió jut átmeneti segélyre

A jövedelmi küszöb és az elkölthető keret ellátásonként eltérő az érvényes helyi rendeletek szerint. A Délmagyarország összeállítása szerint kötelező átmeneti segélyre a 163 ezer lelket számláló Szeged 110 millió forintot különített el. Ez az egyedül élőknél 57 ezer, családosoknál pedig fejenként 42 ezer 750 forintos jövedelemhatárig adható. Ugyanerre a célra a 203 ezres Debrecenben csak 22 millió forintot áldoznak. Ott az egyedül élők 48 ezer 450 forint, a családosok pedig fejenként 37 ezer 50 forintos jövedelem alatt vehetik igénybe. A 158 ezres Miskolc a szegedi 110 millió forinttal szemben mindössze 6 milliót fordít erre a célra. A jövedelmi korlát pedig a borsodi megyeszékhelyen egységesen 57 ezer forint. A 145 ezer lakosú Pécs 35 milliót különít el erre a segélyre. Ott az egyedül élők 42 ezer 750 forint alatti jövedelem mellett kaphatják, a családosok pedig 37 ezer 50 forintig.

Jövőre tovább szövi a szociális hálót Szeged

A rendszeres és átmeneti segélyezés mellett Szeged önkormányzata számtalan egyéb módon is igyekszik támogatni a rászorulókat.

Az idén októberben már sokadik alkalommal kaphatott 350 szociálisan rászoruló szegedi egy erdei köbméter tűzifát az önkormányzattól. Míg tavaly 9 és fél milliót, az idén már 13 millió forintot költött a város arra, hogy másfél havi tüzelővel segítse azokat, akiknek e nélkül fűtetlen otthonban kellene átvészelni a hideg napokat.

Az önkormányzat évek óta igyekszik szebbé tenni a rászorulók karácsonyát azzal, hogy tartós élelmiszerekből összeállított ajándékcsomagot ad az ünnepekre. A hagyományokhoz híven az idén is 2 ezer szociálisan rászoruló családnak állított össze egyenként 4 és félezer forint értékű karácsonyi ajándékcsomagot az önkormányzat, most összesen 9 millió forintot különítettek el erre a célra. A hátrányos helyzetű gyermekeknek pedig az idén már 24. alkalommal rendeztek karácsonyi ünnepséget, ahol a fiatalok a szórakozás mellett ajándékcsomaggal és ingyenes mozijegyekkel is gazdagodtak.

Szeged jövőre tovább szövi a szociális hálót: a decemberi közgyűlésen fogadták el a városatyák azt az előterjesztést, amelynek értelmében minden 2017. január elseje után születendő szegedi kisgyermek után igényelhető 25 ezer forint „babapénz”.

Jelenleg szülési támogatást a négy nagyobb vidéki város közül csak kettő ad.  Debrecenben pedig létezik a szegedihez hasonló kelengyetámogatás, ám ott csak 57 ezres jövedelem alatt jár gyermekenként 15 ezer forint, míg Szegeden a magasabb összegű támogatás alanyi jogon vehető majd igénybe januártó


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Ezeket olvasta?

Friss részletek derültek a műtőasztalon meghalt nő ügyében: összecserélhettek két üveget

Műtősök és egy szakorvos ellen emeltek vádat Baranyában, mivel sóoldat helyett fertőtlenítőszerrel mosták át egy beteg feltárt hasüregét a műtőben. A szigetvári kórházban történt a...

Az MSZP szerint a kormány a háziorvosokat kezte el terrorizálni

Az MSZP elfogadhatatlannak tartja, hogy háziorvosokat vegzáljanak, bírsággal és a működési engedélyük visszavonásával fenyegessenek azért, mert nem hajlandóak önként vállalni az új ügyeleti rendszerben...

Drága árat fizethet: Orbán véletlen elszólta magát

Orbán Viktor a mostani brüsszeli EU-csúcson ismét szabad utat engedett az Oroszország elleni szankcióknak, hiszen ő is támogatta az Európai Tanács újabb szankciókat előkészítő...