Botka teszi a legtöbbet a szegényekért! – Megmutatjuk hogyan!


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen

Az állam az elmúlt években teljesen kivonult a szociális ellátásból. Szegeden egy 400 milliós alapot hozott létre a város, hogy senki se maradjon ellátás nélkül – írja a Délmagyarország. Ingyen tűzifát és 2 ezer karácsonyi csomagot is kaptak a rászorulók. Jövőre pedig tovább szövik a szociális hálót: minden gyermek születése után 25 ezer forinttal segíti a szülőket az önkormányzat.

Szeged költi a legtöbbet a rászorulók segítésére

Nagyvárosok szociális kasszája (forint)

Szeged 435 millió
Debrecen 175 millió
Miskolc 373 millió
Pécs 418 millió

A Fidesz-kormány 2014-ben drasztikusan megvágta a szociális kiadásokra fordítható állami támogatást. Először 2014-ben csappant meg jelentősen az állam ilyen jellegű szerepvállalása: a 2010-es 895 millió forint először a negyedére apadt, majd egy évvel később az állam teljesen ki is vonult a szociális ellátásból. A kormány két éve teljesen az önkormányzatok teherbíró képességére és szociális érzékenységére bízta, hogy milyen és mennyi feladatot vállalnak önként a rászorulók támogatásából.

A legtöbb településen a lyukat úgy igyekeztek befoltozni, hogy megadóztatták a helyi lakosságot. Botka László polgármester azonban többször kijelentette, az állam által már amúgy is agyon adóztatott szegedieket nem kívánja még helyi adókkal is sújtani. A város vezetése más utat választott: a korábban, a Fidesz-Jobbik által kinevezett cégvezetők helyére – pályázat útján – új cégvezetőket neveztek ki, akik takarékos gazdálkodással megteremtették az alapját egy 400 milliós szociális keretnek, amely tavaly és az idén is elég volt nagyjából 12 ezer rászoruló szegedi család ellátására. A minimálbér-emelés miatt viszont jövőre lesznek olyanok, akiknek a keresete több lesz, mint amit a városi rendelet megenged és emiatt eleshetnek az ellátástól.

Szegeden 110 millió, Debrecenben 22 millió jut átmeneti segélyre

A jövedelmi küszöb és az elkölthető keret ellátásonként eltérő az érvényes helyi rendeletek szerint. A Délmagyarország összeállítása szerint kötelező átmeneti segélyre a 163 ezer lelket számláló Szeged 110 millió forintot különített el. Ez az egyedül élőknél 57 ezer, családosoknál pedig fejenként 42 ezer 750 forintos jövedelemhatárig adható. Ugyanerre a célra a 203 ezres Debrecenben csak 22 millió forintot áldoznak. Ott az egyedül élők 48 ezer 450 forint, a családosok pedig fejenként 37 ezer 50 forintos jövedelem alatt vehetik igénybe. A 158 ezres Miskolc a szegedi 110 millió forinttal szemben mindössze 6 milliót fordít erre a célra. A jövedelmi korlát pedig a borsodi megyeszékhelyen egységesen 57 ezer forint. A 145 ezer lakosú Pécs 35 milliót különít el erre a segélyre. Ott az egyedül élők 42 ezer 750 forint alatti jövedelem mellett kaphatják, a családosok pedig 37 ezer 50 forintig.

Jövőre tovább szövi a szociális hálót SzegedA rendszeres és átmeneti segélyezés mellett Szeged önkormányzata számtalan egyéb módon is igyekszik támogatni a rászorulókat.

Az idén októberben már sokadik alkalommal kaphatott 350 szociálisan rászoruló szegedi egy erdei köbméter tűzifát az önkormányzattól. Míg tavaly 9 és fél milliót, az idén már 13 millió forintot költött a város arra, hogy másfél havi tüzelővel segítse azokat, akiknek e nélkül fűtetlen otthonban kellene átvészelni a hideg napokat.

Az önkormányzat évek óta igyekszik szebbé tenni a rászorulók karácsonyát azzal, hogy tartós élelmiszerekből összeállított ajándékcsomagot ad az ünnepekre. A hagyományokhoz híven az idén is 2 ezer szociálisan rászoruló családnak állított össze egyenként 4 és félezer forint értékű karácsonyi ajándékcsomagot az önkormányzat, most összesen 9 millió forintot különítettek el erre a célra. A hátrányos helyzetű gyermekeknek pedig az idén már 24. alkalommal rendeztek karácsonyi ünnepséget, ahol a fiatalok a szórakozás mellett ajándékcsomaggal és ingyenes mozijegyekkel is gazdagodtak.

Szeged jövőre tovább szövi a szociális hálót: a decemberi közgyűlésen fogadták el a városatyák azt az előterjesztést, amelynek értelmében minden 2017. január elseje után születendő szegedi kisgyermek után igényelhető 25 ezer forint „babapénz”.

Jelenleg szülési támogatást a négy nagyobb vidéki város közül csak kettő ad.  Debrecenben pedig létezik a szegedihez hasonló kelengyetámogatás, ám ott csak 57 ezres jövedelem alatt jár gyermekenként 15 ezer forint, míg Szegeden a magasabb összegű támogatás alanyi jogon vehető majd igénybe januártó


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen

A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!

Mit gondolsz erről a hírről?

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük