Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Megszoktuk már, hogy a Fidesz mást és másként mond az Európai Unióban, mint a magyarországi propaganda-plakátokon, ezúttal azonban egyértelművé tette kétszínűségét. A Fidesz képviselőit is sorai között tudó Európai Néppárt ugyanis tegnap azzal a liberális frakcióval kötött politikai paktumot, amelyet eddig „brüsszeli ördögnek” és a „magyar nemzet megrontójának” tartottak.
Ennek a háttéralkunak köszönhető, hogy a jobboldali Antonio Tajani lett az Európai Parlament új elnöke.

Az európai liberálisok és a néppárti fideszesek közötti paktum azonban jóval többről szól a parlamenti elnök személyénél. A kiszivárgott egyezség – ki nem mondva, de egyértelműen a magyar kormányra utalva – már az elején leszögezi, hogy meg kell állítani az Európai Uniót szétverni szándékozó populistákat. Az új liberális-illiberális házassági szerződés tételesen szembemegy Orbán Viktor és a Fidesz eddigi, Európa-ellenes politikájával és szándékaival. Kiköti például, hogy új, centralizáltabb gazdasági kormányzás és költségvetési tervezés kell az Unióban, de szorgalmazzák azt is, hogy a tagállamok által beszedett adófajtákból további befizetések legyenek a közös kasszába.

A paktum egy közös Európai Védelmi Unió létrehozását is tartalmazza, de szerepel benne egy olyan uniós eljárás elindítása is, amely szankcionálná az európai értékeket be nem tartó tagállami kormányokat.

A Fidesz képviselői által is támogatott paktum olyan kötelezettségeket tartalmaz, amelyek egyértelműen szembefordulnak Orbán Viktorral és kormánya eddigi politikájával. Ezek szerint a Fidesz vagy felhagyott az értelmetlen szabadságharcával és végleg letette a fegyvert, vagy megtagadja saját kormányát.

Felszólítom a Fidesz képviselőit, hogy tegyék egyértelművé viszonyulásukat a liberálisokkal kötött paktumhoz és tegyék egyértelművé: támogatják-e az abban megfogalmazottakat!


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: