Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Nem várt helyről akadtak ki Trumpra nagyon. A kínai kormányzatnak elege lett a dollár milliárdosból lett amerikai elnök kinyilatkoztatásaiból.

Kína felveszi a kesztyűt, ha Trump tovább provokálja őket a tajvani közeledéssel, írta az index.hu két kínai állami lap alapján hétfőn. A kínai vezetés szócsöveként működő lapok Trump pénteki interjújára reagáltak. A megválasztott elnök a Wall Street Journalnek azt mondta: “Az egy Kína elv megbeszélés kérdése.”

Amire a kínai külügyminisztérium úgy reagált:

Az egy Kína elv a kínai-amerikai kapcsolatok alapja, és mint ilyen, nem tárgyalási alap.

Ha Trump ilyen áldozattal kezdi hivatali idejét, akkor elkerülhetetlenül szembe kell néznie kemény válaszreakciókkal és a romló kapcsolatokkal, hiszen Pekingnek nincs más lehetősége, mint felvenni a kesztyűt – írta az angol nyelvű China Daily.

Egy másik kínai lap, a Global Times még tovább ment: “Peking kemény válaszlépéseket tesz”, ha Trump kikezdené az egy Kína elvet.

“Kína arra kényszerülne, hogy felgyorsítsa Tajvan visszacsatolását, és kegyetlenül szembeszálljon mindazzal, aki Tajvan függetlenségét támogatja” – írta a lap vezércikke.

Hua Csunyingot a Reuters. “Mindenkinek meg kell értenie, hogy vannak olyan dolgok a világon, amelyeket nem lehet áruba bocsátani, megvenni vagy kiárusítani” – tette hozzá. “Ha valaki abba az illúzióba ringatná magát, hogy ezt az elvet alkudozásra használja, Kínával és a kínai néppel találja magát szemben.”

A végén olyan lesz, mint aki felemel egy nagy követ, majd a saját lábára ejti.

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: