Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Most vasárnap, 2017. január 15-én időközi választást tartottak Szentendrén.  A fideszes Négyessy Katalin megnyerte ezt a választást, értesült az Index. A különbség a Fidesz és a TESZ jelöltje között 41 szavazat. 2014-ben sem volt lényegesen nagyobb a kormánypárti fölény, akkor 63 szavazattal sikerült itt győznie a Fidesznek. Azért volt érdekes a Szentendrei időközi választás, mert sem az MSZP sem a Jobbik nem indított jelöltet egy helyi lokálpatrióta egyesület jelöltjével szemben.  Bár nem egy klasszikus együtt indulás volt ez, mégis sokan kiáltottak összefogást.

2014-ben is indult a TESZ de, akkor volt a Jobbiknak is és a legnagyobb ellenzéki pártnak az MSZP-nek is jelöltje, elvileg annak, hogy sem a Jobbik sem az MSZP nem indított jelöltet a választásokon elégnek kellett volna lenni a győzelemhez. Ennél azonban bonyolultabb a választói magatartás- mondja a Fénysebesség által megkérdezett politikai elemző.

Először is kiderült, hogy a Fidesz nem azért támadja, a Jobbikot mert a Jobbik képes lenne váltópártként választást nyerni 2018-ban. Sokkal inkább egy újabb Fidesz-MDF vagy Fidesz- FKGP párharcról van szó. Tehát a Jobbik “csak” szavazatokat vinne el a Fidesztől- véli az elemző,  majd folytatja: Ne felejtsük el, hogy az MSZP által támogatott jelöltek nyertek fontos időközi választásokat, ott volt Jobbikos jelölt. A Fidesz ebből vélhetően azt a következtetést vonta le, hogy a Jobbik őt gyengíti és nem az MSZP-t.

Logikus is ez, hiszen a Jobbik és a Fidesz politikája nagyon hasonló, mindkettő egy jobboldali párt, így jobboldali értékorientációval rendelkező választók szavaznak rájuk. Az elemző úgy véli, hogy egy Jobbik-MSZP közös indulás ezért teljességgel értelmetlen.

A Jobbikos szavazók nem szavaznának le egy ilyen formációra, hanem vagy otthon maradnának, vagy a Fideszre szavaznának.  De ugyanez igaz az MSZP szavazóira is, csak ők egy másik, kisebb baloldali pártra szavaznának, ott ahol Jobbikos jelölt van, tehát egy baloldali szavazó nem szavazna le a Jobbikra. Szóval az MSZP-Jobbik összefogás teljesen értelmetlen, de ezt 30 liberális véleményvezéren kívül senki nem is gondolja komolyan. Ráadásul az emberek a változást leginkább az MSZP-től várják és nem mástól.

Egy másik érdekes dolog, hogy már másodjára fordul az elő, hogy az MSZP kikap egy civil jelölt támogatásával. Szolnokon is az történt, hogy egy esélyesnek látszó civil jelölt mögött nem indult el a párt, és bár matematikailag nagy fölénnyel kellet volna nyerni, fiaskó lett a vége. Az elemzőnk úgy véli, hogy ennek oka az lehet, hogy a civilek ereje túl van misztifikálva.  Ráadásul nem biztos, hogy minden MSZP-s szavazó hajlandó egy olyan jelöltre leszavazni, aki nem vállalja fel a “szegfűt”.

A szentendrei választásnak van még egy másik érdekes momentuma is, a politikai szakértőnk szerint az LMP egyre furcsább helyzetbe kerül. A párt ugyanis 2014-ben nem indított jelöltet ebben a körzetben, most pedig igen. Már érte az a vád az LMP-t, hogy tudatosan segíti a Fideszt. Azonban érthetetlen, hogy ha egy párt normál választáson nem indul, amikor a töredékszavazatok miatt ez fontos lenne , miért érzi szükségét elindulni egy időközin, amikor nincsen töredékszavazat?- teszi fel a kérdést politikai szakértőnk

 

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: