Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Orbán Viktor szerint a kormányát érő európai kritikák mögött valójában nem jogos félelmek és ellenérzések állnak, hanem az, hogy a nyugati világnak: „savanyú a szőlő”. Az illiberális kormányfő szerint ugyanis az európai országok kritikusai nem merik beismerni, hogy a magyar modell sikeresebb, mint az övék. Hát, rossz hírem van Viktor, nem a szőlő savanyú, hanem a narancs rohadt meg.

Tudod, Magyarországon van egy világ a havasibertalanokon és a stadionkerítéseken túl is. Ahol nincs pénz kisvasútra, helikopterezésre, de még törlesztő-részletre, tűzifára, meleg ételre sem mindig jut hó végén. Ahol nem savanyú a szőlő, hanem nincs. Ha igazad lenne és – mint az avítt időkben – a hanyatló Nyugat irigykedve figyelne ránk, akkor nyilván nem Magyarországról menne el félmillió magyar fiatal új életet kezdeni, hanem a nyugati népek tömegei keresnének nálunk megélhetést. Akkor nem a déli határon, hanem Hegyeshalomnál kellene kerítést felhúznod a „megélhetési bevándorlók hordái” ellen. Azt mondod, hogy Brüsszel nemzeti hatásköröket akar elvenni a tagállamoktól és egyre kevésbé ad lehetőséget arra, hogy magunk döntsünk a saját életünkről.

Ugye emlékszel még, amikor választási programotokban azt hirdettétek: „sokszor kerültünk abba a helyzetbe, hogy a magyar polgárok érdekeit éppen Brüsszel képviselte a magyar kormánnyal szemben (…)a kormány minden próbálkozása jól látható módon arra irányul, hogy dilettantizmusa, történelmileg példátlan korrupciója és a hatalommal való gátlástalan visszaélései minden következményéért lehetőleg – mások mellett – az Európai Unióra hárítsa a felelősséget.” És mondd, ha épp azért kuruckodunk, hogy saját magunk dönthessünk az életünkről, akkor miért vettétek el a magánnyugdíj-megtakarításokat, miért nem a nép dönt az atomerőmű-bővítésről, az olimpiáról, a köztársasági elnök személyéről?

Ha a nép szuverenitása annyira fontos, akkor miért csak a nyelvelő közmédiának vagy elég bátor válaszolni és miért akarod „kitakarítani” az országból a szuverén véleményeket megfogalmazó civilszerveződéseket? Nem, nem a szőlő savanyú, a ti narancsotok rohadt meg, Viktor.

Azt is mondtad még legutóbb a közmédiában, hogy a magyar embereknek joguk van tudni minden közéleti szereplőről, hogy kicsoda és ki fizeti. „Jogunk van tudni, milyen manipulációs rendszerben éljük az életünket” – mondod ezt Te, aki pökhendien szotyizgatsz Habony Árpádnak látszó, állandó parlamenti belépős fantomokkal, de a rájuk vonatkozó kérdéseket csak foghegyről lepöccinted. Te beszélsz gazdasági átláthatóságról, aki tűri a letelepedési kötvények offshore-mutyiját, aki ujjlenyomat-nélküli bűnözőkkel szomszédol és a saját lábán is gázszerelő oligarchák állnak? Ha tényleg azt hiszed, hogy a rólad szóló majdani történelemkönyvekben a rendszerváltó kiállásodat nem fogja felülírni és elmosni a jelenkor szégyenletes rablása és nemzetmegosztó arroganciája, akkor tévedsz. Tévedsz Viktor, ha úgy gondolod: Európa csak irigykedik. Bűnt követsz el, ha azt gondolod: szét kell verned az európai közösséget. Mert a nyomában kopogtató gyűlöletet és káoszt nem fogja tudni megállítani néhány plakát, pár állami lőtér, de még egy hadtestnyi rezsiszilárd sem.

Orbán Viktor vízválasztó, az illiberális államot meghirdető tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Százhuszonötödik alkalommal kongatom a harangokat, de addig folytatom, amíg szükség van rá. Mert európai demokrataként ez a dolgom.

Ujhelyi István,
az MSZP alelnöke, EP-képviselő


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: