PÉNTEK 13: A LEGENDA ÉS AMI MÖGÖTTE VAN


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen

13-an ültek az utolsó vacsoránál, Jézust pénteken feszítették keresztre, ha a kettőt összerakjuk, meg is kapjuk a péntek 13 félelmének egyik ősi okát.

A legtöbben rettegünk azoktól a pénteki napoktól, amelyek 13-ára esnek. Az egyik legelterjedtebb babona a világon, hogy félnünk kell ezen a napon, hiszen a babona szerint a legtöbbünket balszerencse fog érni. A babona miatt sok helyen nincs a kórházakban 13-as  számú kórterem, nincs a magas épületekben 13. szint, sőt, szállodákban sincs 13. szoba.

A pszichológusok próbáltak magyarázatot adni arra, hogy miért maradt fent máig a rettegett babona. A szakemberek arra  a következtetésre jutottak, hogy sok megmagyarázhatatlan esemény történik az ember életében, aminek következtében hinni akar abban, hogy ezeknek a történéseknek van valami oka.

Tényleg ennyire szerencsétlen lenne ez a nap, vagy ez is csak egy a régmúltban gyökerező kulturális tévhit, babona? Vajon honnan eredhet a szerencsétlen péntek 13 legendája?

Meglepő, de az első írásos feljegyzések a nem is annyira távoli múltból származnak; 1869-ből valóak, Gioachino Rossini életrajzából. A sors fintora, hogy 1868. november 13-án halt meg, ami szintén péntekre esett. Ezelőtt a babona legfeljebb csak közszájon forgott, de leírva nem létezett.

Viszont a néprajzkutatók megjegyzik, hogy a babona eredete még a középkorba, sőt az ókorba is visszanyúlik, és két egymástól eltérő legenda összeolvadásából alakulhatott ki. Tudniillik az ókori Rómában, majd később a középkorban több helyen is (pl.: Angliában) a kivégzéseket pénteken hajtották végre, így természetesen Jézus keresztre feszítése is pénteki napra esett, ez a keresztény kultúrába aztán beleivódott. Az is érdekes, hogy egy időben hatalmas tisztogatást hajtottak végre a középkorban az állítólagos boszorkányok között, és ez is péntekre esett, ami szintén növelte a félelmet.

További adalék, hogy az angol Friday szó, a szerelem és a termékenység viking istennőjére, Freyjára utal („Freyja’s day”). A katolikus egyház pedig nemes egyszerűséggel boszorkányszombatnak nevezte el azt a napot, bemocskolva ezzel Freyja istennőt a pogányok között.A szerencsétlenség eredete valószínűleg pogány kultúrkörökből származhat, ugyanis a legtöbb pogány népnél a pénteki nap az isteneiknek szentelt nap volt, ilyenkor bármi olyannal foglalkozni, ami nem az istenekhez kapcsolódik (pl.: komolyabb házimunkát végezni, nagyobb útra indulni, építkezni) nem volt szerencsés, mert hitük szerint, az isteneik megbüntethették a szent napot megszegőket.

A tizenhármas szám szerencsétlenségével kapcsolatban már sokkal egységesebbek az álláspontok: a keresztény kultúrkörből származik, ugyanis Jézus utolsó vacsoráján tizenhárman voltak jelen.

Egy kevésbé ismert viking legenda szerint Odin és 11 társa tart lakomát, amit a meg nem hívott Loki, a viszály istene tesz tönkre tizenharmadikként, egy mérgezett nyílvesszővel megöli Baldrt, a szépség istenét, ami végül az istenek háborújához, a Ragnarökhöz vezet.

Érdekes, hogy a péntek 13 szindróma az angolszász területeken a legerősebb. Egyeseknél annyira erős a félelem, hogy a pszichológusoknak új szót kellett kitalálniuk, a péntek 13-tól való félelemre, ez pedig nem más, mint a Paraskavedekatriaphobia. Említhetném még New York-ot, ahol az 1980-as években és a korábban épített felhőkarcolók csaknem 80%-ánál nemes egyszerűséggel kihagyták a 13. emeletet, mert szerintük az balszerencsét hoz.

A szerencsétlen péntek 13-át olyan téves legendák is továbbéltetik, mint például egy brit csatahajó „története”. A történet szerint a HMS Friday nevű csatahajót, pénteken bocsátották vízre, és James Friday volt a hajó kapitánya. A hajóval azt akarták bizonyítani, hogy nem is olyan szerencsétlen az a péntek. A történet szerint, a hajó az első útján odaveszett, a legénység pedig meghalt. Természetesen ebből egy szó sem igaz, hiszen nem volt ilyen nevű hajó a brit haditengerészetnél.

Állítólag Franklin D. Roosevelt amerikai elnök is szenvedett a tizenhármas számtól való rettegésben. Egyetlen hónapban sem utazott 13-án, és soha nem adott olyan ebédet vagy vacsorát, amelynek során 13-an ültek volna az asztalnál. Napóleon és egy másik amerikai elnök, Herbert Hoover is triszkaidekafóbiás volt.

Mennyivel szerencsétlenebb ez a nap, mint a többi? Több kutató állítása és a baleseti statisztikák alapján megállapítható, hogy valójában semmivel se balszerencsésebb ez a nap, mint a többi, legfeljebb az emberek jobban figyelnek a szerencsétlenségekre, balesetekre, mint máskor. Érdekes, hogy a közúti balesetek száma ilyenkor még kicsit csökken is, tehát az emberek kicsit jobban odafigyelnek az utakon.


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen

A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!

Mit gondolsz erről a hírről?

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük