Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A december 11-i romániai választások nyomán alakult PSD-ALDE szociálliberális parlamenti többség szerint Klaus Iohannis államfő nem hajlandó elfogadni a választói akaratot és politikai válságba akarja sodorni az országot azzal, hogy nem volt hajlandó kormányalakítási megbízást adni a koalíció miniszterelnök-jelöltjének.

Liviu Dragnea, a PSD elnöke és Calin Popescu Tariceanu, az ALDE társelnöke keddi közös sajtóértekezletükön úgy vélekedtek, hogy az államfőnek semmi oka nem volt elutasítani a muzulmán vallású Sevil Shhaideh volt regionális fejlesztési miniszter kormányfői kinevezését, szerintük Iohannis azt akarja kierőszakolni, hogy felfüggesszék hivatalából.

Dragnea kifejtette: a jobboldali államfő minden áron meg akarja akadályozni a szociáldemokratákat kormányprogramjuk érvényesítésében. Szerinte Iohannis abban reménykedik, hogy ha a parlament felfüggeszti őt hivatalából, azzal „újraépítheti” magát, vagyis visszanyerheti a választók bizalmát.

A szociálliberális koalíció vezetői azt mondták: szerda estig mérlegelni akarják, hogyan reagáljanak az elnök lépésére. Bár – korábbi nyilatkozataikkal összhangban – kedden is megerősítették, hogy nem riadnak vissza az államfő felfüggesztésétől sem, állításuk szerint nem akarnak erről elhamarkodott, „érzelmi” döntést hozni.

Az államfő keddi bejelentésekor nem adott magyarázatot Shhaideh jelölésének elutasítására: ebből a román média arra következtetett, hogy a muzulmán vallású jelölt szíriai férjével kapcsolatos nemzetbiztonsági aggályok állnak a háttérben, amelyeket az elnök nem akar részletezni.

Dragnea szerint félő, hogy ha a PSD-ALDE koalíció újabb miniszterelnök-javaslattal áll elő, akkor azt is azonnal besároznák az államfő hívei. „Kiderülne róla, hogy már gyermekkorában terrorista volt” – ironizált a pártelnök.

Tariceanu azt állította: az államfő már a választási eredmények közzétételének másnapján egy magánbeszélgetésben a mérleg nyelvét képező ALDE társelnökeinek tudomására hozta, hogy „totális” háborút akar indítani a PSD ellen, és mindent megtesz, hogy ne kelljen szociáldemokrata kormányfőt jelölnie.

Tariceanu szerint az államfőnek közvetítő szerepet szán az alkotmány, hogy megszervezze a pártok közötti kormányalakítási egyeztetéseket, amikor azok nem tudnak megállapodni. Most viszont egy formálisan is megalakult többségi koalíció miniszterelnök-jelöltjét utasította el, amivel szerinte Iohannis túllépte alkotmányos hatáskörét.

A PSD és az ALDE együttesen a parlamenti mandátumok 54 százalékával rendelkezik. Múlt héten a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) is késznek mutatkozott, hogy a parlamentben megszavazza a Shhaideh-kormány beiktatását, miután az RMDSZ parlamenti együttműködésről állapodott meg a PSD-ALDE koalícióval.

Kelemen Hunor szövetségi elnök kedden úgy vélekedett, hogy ebben a helyzetben a PSD-ALDE koalíciónak új kormányfő-jelöltet kell nevesítenie. Hogy támogatja-e az RMDSZ a leendő kormány beiktatását, arról csak a miniszterelnök-jelölt személyének függvényében tudnak dönteni – tette hozzá az RMDSZ elnöke.

Kelemen Hunor az Agerpres hírügynökségnek úgy nyilatkozott: nem lát alkotmányos okot az államfő felfüggesztésére, és pártja nem értene egyet azzal, hogy Iohannist a miniszterelnök-jelölt elutasítása miatt felfüggesszék hivatalából.

„Tetszik, nem tetszik, Iohannis elnök nem tett egyebet, mint  ami az alaptörvényben áll” – mondta Kelemen Hunor. Hozzátette: az államfő a PSD-ALDE koalíciótól és nem mástól kért újabb javaslatot, így nekik kell a megoldásról tárgyalniuk az államfővel.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Ezeket olvasta?

Sokkoló adatokat hozott nyílvánosságra a G7

„A 2010/2011-es tanévben még csak 2117 magyar diák járt osztrák közoktatásba, a 2021/2022-es tanévre 10646 főre nőtt a számuk. Csak a tavalyi évben 1367...

Nem akárkivel fog tárgyalni Dobrev Klára – részletek a csúcstalálkozóról

Egyre komolyabban veszik nemzetközi szinten is a Dobrev Klára által vezetett árnyékkormányt. A párt nem titkolt célja a találkozóval, hogy erősebbre fűzze a nyugati...

Baloldali fiatalok: Végre valamiben Európa-rekorder Magyarország

Az MSZP társult ifjúsági szervezete a Societas kőkemény kritikát mondott a kormány gazdaságpolitikájáról. A baloldali fiatalok szerint: Már egy jóideje, hogy Európa szívében, a boltokban...