Az MSZP bekeményített és lám jönnek a szavazók is


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen

A legnagyobb ellenzéki párt az MSZP jól zárta az évet. Egyre erősebb a hangvétel és egyre több a szavazó is.

Ezt alá is támasztja a HVG.hu mai cikke is, melyben az újság a Republikon intézetre hivatkozva az alábbit írja:

Decemberben nőtt az MSZP támogatottsága a teljes népesség és a pártválasztók körében is, a szocialista párt támogatottsága utoljára 2016 júniusában volt ilyen magas – derül ki a Republikon Intézet decemberi felméréséből.

A Republikon felméréséből az derül ki, hogy a teljes népességen belül nőtt az MSZP és a Fidesz támogatottsága is: a megkérdezettek 31 százaléka a kormánypártot, 11 százaléka az MSZP-t támogatja.

© Republikon Intézet

A pártválasztókat vizsgálva szintén meghatározó az MSZP erősödése. A szocialista párt támogatottsága 3 százalékponttal nőtt az előző hónaphoz képest, jelenleg a pártválasztók 18 százaléka szavazna a pártra, ami 2016 júniusa óta a legjobb eredmény, amit az intézet mért.

Mindeközben Tóth Bertalan a szocialisták frakcióvezetője hosszú interjúban ecsetelte a párt terveit.

Nem elég a kormányt kritizálni, hanem önálló alternatívát is kell mutatni – ez Tóth Bertalan politikai hitvallása. Az MSZP frakcióvezetője szerint a parlamenti képviselőcsoport sokat tehet azért, hogy a legnagyobb demokratikus ellenzéki pártot egyre többen kormányzóképesnek lássák.

– Milyen célokkal vette át a frakció vezetését?– A feladat az első pillanattól egyértelmű volt: a korábbinál sokkal szervezettebb és hatékonyabb parlamenti munkára van szükség. Úgy gondoltam, tartalmilag is változtatnunk kell, mivel nem elegendő az urizáló fideszes elit kritizálása – ami persze roppant fontos –, hanem kormányzóképes alternatívát is kell mutatnunk. Egy olyan MSZP-frakciót szeretnék kialakítani, amely kőkemény ellenzékként szembesíti a Fideszt a saját korrupciójával és igazságtalanságaival, s közben önálló, saját kezdeményezésekkel megmutatjuk, hogyan oldanánk mi meg a magyar emberek problémáit.

 

– Ez a konstruktív ellenzékiség?

– Nem, ez annál sokkal több. Azt szeretném, ha felelős ellenzékként látnának minket az emberek. Ez az én értelmezésemben azt jelenti, hogy a realitásokat figyelembe vevő, szakmailag megalapozott javaslataink vannak, amiket aztán közérthető kommunikációval el is tudunk mondani.

 

– Mostanában egyre többször hallani, hogy a parlamenti munka súlytalanná vált, nem érdemes bele energiát fektetni. A DK például ki is vonult a törvényhozásból. Ön hogy vélekedik erről?

– Szerintem a helyzet egyértelmű. A választóink minket arra hatalmaztak fel, hogy képviseljük az érdekeiket, és ez alól semmi nem adhat felmentést. A Parlament nyilvánossága kiemelt és fontos lehetőség az ellenzéki alternatívák bemutatására. Amikor az előbb felelős ellenzékiséget említettem, épp erre gondoltam: mivel az MSZP-nek van frakciója, ez számos lehetőséget ad arra, hogy számon kérje a kormányt. Ha ezt a lehetőséget feladnánk, akkor a rendelkezésünkre álló időkeretet a Fidesszel nyíltan vagy titokban együttműködő Jobbik kapná meg, ezt pedig egészen egyszerűen nem engedhetjük meg. Mi nem fogjuk cserbenhagyni azokat, akiket képviselünk.

 

– Az előbb a közérthető kommunikációt említette, és az utóbbi hetekben valóban feltűnt, hogy a frakció tagjai visszatérő rendszerességgel használják a „biztos megélhetés” és az „urizáló fideszes elit” kifejezéseket. Gondolom, ez nem véletlen…

– Igen, ezek tömör, de nagyon fontos üzenetek. Ha az urizáló fideszes elitről beszélünk, akkor mindenki tudja, hogy azokra a helikopterező, kastélyokat, luxusvillákat és yachtokat vásárló kormánypárti politikusokra és családtagjaikra, haverjaikra gondolunk, akik nem a saját tehetségük révén gazdagodnak, hanem az adófizetők pénzének szisztematikus ellopásával lettek sokszoros milliárdosok. A biztos megélhetés hasonlóan egyszerű kifejezése a törekvéseinknek. Azt jelenti, hogy ebben az országban nem elég csak dolgozni, hanem sokkal fontosabb, hogy az a munka egzisztenciális biztonságot is nyújtson. Erre építve dolgoztuk ki a biztonságos megélhetés négy pontját, ami a következő: Legyen nettó 100 ezer forint a minimálbér, csökkenjenek a munkaadókat terhelő járulékok. Térjünk vissza a korábbi nyugdíjemelési rendszerhez, mert a korábbi számítási mód alapján a megalázó 0,9 százalékos emelés helyett most több mint 3 százalékos nyugdíjemelésnek kellene jönnie. Csökkenjenek az energiaárak, senki se fizessen többet az energiáért, mint amibe az valóban kerül, és folytatódjon az alapvető élelmiszerek áfacsökkentése!

 

– Az új pártvezetés mellett az új frakcióvezetés is elkönyvelhetett egy jelentős politikai eredményt: az október 2-i kvótanépszavazás eredménytelen lett. Ön szerint minek volt köszönhető ez a siker?

– Sokat tettünk azért, hogy ez így legyen. Az MSZP frakció 29 képviselője 226 kampányeseményen vett részt a népszavazási kampány során, ami fejenként átlagosan 8 alkalmat jelent. A kitartó munka eredményeként pedig az emberek felismerték, hogy igazunk van, amikor azt mondjuk: voksokkal és rendeletekkel nem oldható meg a menekültválság. Az urizáló fideszes elit eltapsolt 20 milliárd forintot és kudarcot vallott. Ma már teljesen világos, hogy a magyar miniszterelnöknek nem a menekültválság megoldása volt a célja, hanem az európai együttműködés szétfeszítése. Mi kezdettől fogva azt mondtuk, hogy a menekülthelyzetre nincsenek különutas nemzetállami megoldások. Közös megoldást kell találni, és mi le is tettünk egy ilyet az asztalra, amikor a Parlament elé terjesztettük a Felelősség és biztonság című programunkat, amit aztán Brüsszelbe is kivittem. Ez a csomag konkrét javaslatokat tartalmaz a közös uniós határvédelemtől egészen a finanszírozási megoldásokig. Az ilyen elképzelések működnek. Meg lehet nézni: nem azért nem jönnek most a menekültek, mert a magyar miniszterelnök rendezett egy népszavazást, hanem mert az Európai Unió és Törökország megállapodott a helyzet kezeléséről…

 

– A letelepedési kötvények eltörlését egyesek szerint a Jobbik „lenyúlta” az MSZP elől. Ezt hogy látja?

– A kritizálóknak csak annyit üzenek: az MSZP soha nem fog elvtelenül seftelni a Fidesszel úgy, ahogy azzal a Jobbik próbálkozott. Mi kezdettől fogva elvi alapon elleneztük a letelepedési kötvényeket. Meg lehet nézni: még szeptemberben benyújtottunk egy törvényjavaslatot, amely sokkal szigorúbb és következetesebb a Jobbik javaslatánál. Mi ugyanis nem csak eltörölnénk a letelepedési kötvényeket, hanem a kötvényforgalmazók átvizsgálását és 75 százalékos megadóztatását is követeljük. Ha a Jobbik valóban elvi alapon félti Magyarország biztonságát és harcol a korrupció ellen, miért nem szavazta ezt meg?

 

– Mit tehet az MSZP frakciója most, hogy a kormány láthatóan megkezdte az osztogatások időszakát?

– Megmutatjuk az embereknek, hogy milyen hazug és igazságtalan módon teszik ezt. Az urizáló fideszes elit megemeli a minimálbért, de ezzel tönkreteszi a magyar kis- és középvállalkozásokat, miközben horribilis adókedvezményt ad a multiknak. A nyugdíjasoknak mindössze egyszeri tízezer forintos juttatást küld ahelyett, hogy megadná nekik azt dupla mértékű nyugdíjemelést, ami az idős embereknek jár. A nyugdíjasok ennél sokkal többet érdemelnek! Az urizáló fideszes elit rezsicsökkentésről beszél, miközben az energia ára az elmúlt két évben 50-60 százalékkal olcsóbb lett, de a magyar emberek még mindig a drága tarifákat fizetik. Hát pont a kormány nyerészkedik a magyar családokon! Az alapvető élelmiszerek közül is csak annak az áfáját csökkentették, amelyben a haverjaiknak érdekeltségeik vannak. Mészáros Lőrinc sertéshizlaldát nyitott, és rögtön csökkent a sertéshús fogyasztási adója… Az MSZP azt mondja, ez nem elég. A biztos megélhetéshez az összes alapvető élelmiszer áfáját csökkenteni kell!

 

– Most év végén beszélgetünk, az új év elején mindenki fogadalmakat tesz. Az MSZP frakcióvezetője mit ígér?

– Felelős és kőkemény ellenzéki magatartást, mert ebből alakul majd ki a kormányzóképesség. Továbbra is a legfontosabb célunk, hogy harcoljunk az emberekbiztos megélhetéséért, és azért, hogy az MSZP-t választási győzelemre segítsük 2018-ban.

 


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen

A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!

Mit gondolsz erről a hírről?

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük