Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Strasbourgból küldtek selyemzsinórt Rogán Antal kabinetminiszternek, a saját párttársai tették egyértelművé, hogy okafogyottá vált az általa vezetett propagandaminisztérium. Legalábbis nehéz másképp értelmezni a Fidesz európai parlamenti képviselőinek magatartását; csak az a kérdés, hogy az EP-képviselők önálló akciójáról vagy Orbán Viktor miniszterelnök utasításáról van-e szó – teszi fel a kérdést Újhelyi István az MSZP EP képviselője.

A politikus szerint ugyanis az Európai Parlament legutóbbi plenáris ülésén a Szájer József által vezényelt néppárti képviselőcsoport megszavazta azt az alapvető jogokról szóló – egyébként szintén néppárti – jelentést, amelyben a magyar kormány propaganda-gyakorlatával élesen ellentétes megállapítások szerepelnek.

A Fidesz képviselői elhallgatták ugyan – a jelentéssel kapcsolatos közleményükben még legalábbis jótékonyan hallgatnak róla -, de a társadalmi csoportok és kisebbségek jogait tárgyaló dokumentum világosan felszólítja a tagállami kormányokat: „tartózkodjanak attól, hogy politikai előnyszerzés céljából félelmet és gyűlöletet keltsenek polgáraik körében a migránsokkal és menedékkérőkkel szemben”. A Rogán Antal vezette propagandatárca legutóbb több mint 11 milliárd forintot költött az uszító menekült-kampányra; ezek szerint a Fidesz európai értékrendjével ellentétes módon.

Hasonlóképp sajátos, hogy az elfogadott – és a Fidesz által is támogatott – jelentés arra is felszólítja a tagállami kormányokat, hogy lépjenek fel a rendszerszintű korrupció ellen és rendszeresen ellenőrizzék az akár európai, akár nemzeti eredetű közpénzek felhasználását, előmozdítva az átláthatóságot és az Európai Ügyészség mielőbbi felállítását. Ehhez képest a magyar kormány és benne Rogán Antal tárcavezető mindent elkövet a rendszerszintű korrupció elfedésére és megtűri, sőt támogatja az európai közpénzek legtöbbször visszás, de minimum megkérdőjelezhető felhasználását.

A mai napon írásos kezdeményezéssel fordultam Gyürk András fideszes delegációvezetőhöz és Szájer József jogalkotásért felelős frakcióalelnökhöz, hogy – miután a kormány gyűlöletpropagandájával kapcsolatban ezek szerint azonos a véleményünk – közösen kezdeményezzük a Rogán-minisztérium mielőbbi megszüntetését a miniszterelnöknél és közösen szerezzünk érvényt a most elfogadott alapjogi jelentésben megfogalmazottaknak, így például a gyűlöletkampányok tiltásának, a kirekesztett kisebbségek alapvető jogainak és a rendszerszintű korrupció felszámolásának.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: