Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Saját csapdájába sétálhatott bele a kormánypárt ifjúsági szervezete a Fidelitas. A Magyar Nemzet információi szerint ugyanis előfordulhat, hogy a bíróság feloszlatja az idén 20 éves szervezetet. Itt vannak a friss részletek.

2014 márciusában hatályba lépett az új polgári törvénykönyv, mely nagymértékben átalakította az egyesületekre vonatkozó törvényi szabályokat. Ezeknek a szabályoknak nem tud megfelelni a Fidelitas immár 2 éve.

Az mno.hu információi szerint –  “A héten ünnepli fennállásának 20. évfordulóját a Fidelitas, nem lehet felhőtlen az öröm a kormánypárti alakulatban, ugyanis akár a megszüntetés veszélye is fenyegetheti – értesült a Magyar Nemzet. A Fidesz ifjúsági szervezete több mint két éve nem tud megfelelni a 2014 márciusában hatályba lépett új polgári törvénykönyv (Ptk.) rendelkezéseinek. Ez azonban kötelező minden civil szervezet, így az egyesületi formában működő Fidelitas számára is. Az idő viszont vészesen fogy, a módosítások végső határideje 2017. március 15. Vagyis alig maradt néhány hónap arra, hogy az új Ptk.-hoz igazítsák a szervezet alapszabályát. Ha ezt nem teszik meg, a bíróság akár fel is oszlathatja vagy meg is szüntetheti a szervezetet.

Mindezek ellenére a Fidelitas nem siet megfelelni az új törvénynek. Utoljára több mint másfél évvel ezelőtt, tavaly márciusban – tartottak kongresszust. Akkor választották meg új elnöknek Böröcz Lászlót, az V. kerület alpolgármesterét. Továbbá megkísérelték módosítani az alapszabályt, amire az indoklás szerint elsősorban éppen az új rendelkezések miatt volt szükség. Bár a közgyűlés elfogadta a változtatásokat, a Fővárosi Törvényszék már nem. A bíróság terjedelmes végzésben taglalta, mit szükséges még módosítani és pontosítani ahhoz, hogy a szervezet alapszabálya megfeleljen az új törvény rendelkezéseinek. A változtatásokra akkor 45 napos határidőt szabott a törvényszék.

Ennyi idő azonban nem volt elég az ifjúsági szervezetnek, az új elnök közölte a bírósággal, hogy a megadott határidőben a hiánypótlások teljesítése „objektíve lehetetlen”, ezért határidő-hosszabbítást kért.

Meg is kapta, de a további 45 napos határidő is kevésnek bizonyult. A következő kérelmében az új elnök már azt a döntését tolmácsolta a bíróságnak, hogy a szervezet teljes egészében visszavonja alapszabály-módosításra vonatkozó kérelmét. Mint írta, a törvényszék által előírt hiányosságokat csak úgy tudnák pótolni, ha új kongresszust hívnának össze. Ez pedig az egész országot lefedő szervezet tagságának nagy létszáma miatt nem lehetséges, ezért később kísérlik meg újra az alapszabály-módosítást.

Ugyanakkor ez még nem minden. A tavaly márciusi tisztújításon új alelnököket is választott a Fidelitas, méghozzá hetet. Igaz, közülük többen korábban is alelnöki posztot töltöttek be, ám a bírósági dokumentumok szerint két alelnök személye teljesen új. Ám utóbbiakat hiába választotta meg a Fidelitas közgyűlése, hivatalosan sosem lettek képviselői a szervezetnek. A Fővárosi Törvényszék végzése szerint az ifjúsági alakulat korábbi alapszabálya alapján „a két új alelnök képviselőkénti bejegyzéséről a bíróság nem rendelkezett”. Azt viszont nem tudni, a Fidelitas tagsága értesült-e erről, illetve hogy a két új alelnök intézkedett-e már mint a szervezet képviselője.

Többek közt erről próbáltunk meg érdeklődni Böröcz Lászlónál, de telefonon azt közölte, csak írásban hajlandó válaszolni kérdéseinkre, ám lapzártánkig nem kaptunk választ megkeresésünkre. Így egyelőre nem világos, hogy miért nem volt fontos a Fidesz ifjúsági szervezete számára, hogy megfeleljen az anyapártja által megalkotott új Ptk.-nak. Továbbá azt sem tudni, mi lesz, ha a szombatra összehívott Fidelitas-közgyűlésen nem sikerül elfogadni a szükséges alapszabály-változtatásokat. A birtokunkba került dokumentum szerint egyébként a 20 éves jubileum alkalmából Orbán Viktor miniszterelnök is beszédet mond, bár értesüléseink szerint ez még nem dőlt el.

Annyi bizonyos, hogy tisztújítás nem várható, erről az ATV.hu november végén adott hírt. A portál értesülései szerint az Iparművészeti Múzeum üvegcsarnokába 400 delegáltat várnak, továbbá a határon túli magyarok és az európai partnerszervezetek képviselőit. A 20. évfordulóra kisfilm és emlékkönyv is készül a Fidelitasról, amelyben megnyilatkoznak majd a szervezet korábbi potentátjai, például Szijjártó Péter, Gyürk András és Ágh Péter. Sok meglepetést és hatalmas bulit ígérnek az egybegyűlteknek a rendezők.

Figyelemre méltó, hogy a portál forrásai szerint a Fidesz vezetésében vannak olyanok, akik nem érzik, hogy az ifjúsági szervezet fel tudott volna zárkózni a kormányzás dinamikájához, ezért a következő tisztújításra már keresik a regnáló elnök ellenjelöltjét. Sokak álláspontja szerint noha Böröcz László egy fiatalok széles tömegeit megszólító polgári mozgalom vízióját vázolta fel megválasztásakor, azóta csak kínos ügyekkel sikerült címlapra kerülnie a szervezetnek. Ilyen volt például a provokátorfigyelő rendkívül aggályos ötlete, amit azzal indokolt, hogy „mindenkinek joga van tudni, kik azok a baloldali provokátorok, akik szét akarják verni mások rendezvényét”. A Fidelitas vezetője ezért arra kért mindenkit, „aki provokátorokat ismer fel”, küldje el nevüket, képüket nekik, ők pedig közzéteszik. Az adatvédelmi hatóság viszont később megállapította: az ötlet törvénysértő.”

A szocialistáknak sikerült

Portálunk információi szerint a Societas – Baloldali Ifjúsági Mozgalom az MSZP társult ifjúsági szervezete sikeresen teljesítette a törvényi előírásokat. Érdekes momentum ez. Bár tény a Societas a legnagyobb ellenzéki ifjúsági szervezet, ellenzékből sikeresen megugrották azt, amit a kormánypárti Fidelitas nem tudott.

Szólj hozzá!

Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: