Betelt a pohár – az MSZP keményen nekiment az MTI-nek


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen

“Nem tudom milyen erősek a falak az állami hírügynökség épületében, de amikor a vezérigazgatóhoz írt legutóbbi levelemre válaszoltak, kisebb csoda, hogy nem szakadt rájuk a plafon.” – írja Ujhelyi István az MSZP Európa parlamenti képviselője.
A szocialista politikus nyílt levélben hívta vitára az MTI vezetőjét, ugyanis az EP képviselő megelégelte az MTI által folytatott gyakorlatot, vagyis hogy a politikus szerint „szerkesztői szabadságra” hivatkozva a Fidesz-kormánynak kellemetlen, ellenzéki megszólalásokat és eseményeket rendszeresen elhallgatja a Távirati Iroda.

“Emlékeztettem Gazsót például arra, hogy az utóbbi időben több ellenzéki sajtótájékoztatóról sem voltak hajlandóak tudósítani, ráadásul – ami tökéletesen jellemzi az MTI működését és groteszk vezetői elveit – épp a sajtószabadságra hivatkozva nem tudósítottak több, a magyar sajtószabadságról szóló, európai parlamenti eseményről. Mondván, az nem érdekes. Pedig többek között a maffiatempóval bezárt Népszabadság munkatársai tárták fel a magyar média helyzetét, több más, érdemi megszólaló mellett.

Levelemre nem a címzett Gazsó L. Ferenc, az MTI vezetője, hanem az MTVA sajtóosztályát képviselő Kobza Miklós válaszolt. Szerinte az MTI „magas színvonalon, a vonatkozó törvények és a Közszolgálati Kódex betűjének és szellemének megfelelően végzi munkáját.” Kobza úr hozzátette: „így van ez még akkor is, ha tevékenységünk nem minden esetben felel meg az Ön politikai indíttatású elképzeléseinek és igényeinek.”
A sajtófőnök szerint a nemzeti hírügynökség munkája során „továbbra is élni fog azzal a szerkesztői szabadsággal, melyet számára a jogi keretek biztosítanak”, ha pedig ez nem tetszik, a médiahatósághoz fordulhatok. Ez meg is történt. Nem tűröm ugyanis tovább, hogy az adóforintokból működtetett MTI szembefordulva a működését szabályozó törvényekkel és minden demokratikus, szakmai és erkölcsi előírással, politikai aktorként működjön. Nem azt várom el, hogy egyetértsenek azzal, amit mondok, vagy képviselek (sőt), de elvárom, hogy – a törvényi előírásoknak megfelelően, megválasztott képviselőként – minimum közvetítsék azt a nyilvánosság felé.  A nyilvánosság pedig majd megítél engem; ez bizonyosan nem az állami hírügynökségnek dolga.
Az MTI dolgozói és vezetői a köz szolgái. Nem pedig a kormánypárté. Az pedig tényleg a balek önleleplezés és a teljes abszurd kategóriája, hogy Gazsó helyett pont az a Kobza Miklós válaszolt a levelemre és oktatott ki politikai függetlenségből, aki – bár jelenleg az MTVA sajtófőnöke – a nyilvánosságra kerül adatok szerint korábban Orbán Viktor miniszterelnöki Facebook-oldalának, állami pénzből fizetett kezelője volt, de szintén állami pénzért adott tanácsokat például Fazekas Sándor agrárminiszternek is a „közéleti szerepléséihez és politikai megnyilvánulásaihoz”. Köszönöm, ennyi.

Habár Gazsó L. Ferenc még személyes válaszra sem méltatott, ezúton hívom nyilvános és érdemi vitára a közszolgálatiságról, az állami fenntartású MTI működéséről, a hírügynökség szerkesztői gyakorlatáról. Úgyis, mint megválasztott európai parlamenti képviselő, és mint a Magyar Távirati Iroda működését finanszírozó magyar adófizető. Helyszínt és időpontot ő választ. Jelen felhívásomat és nyílt levelemet elküldöm az MTI-nek is, kérve annak kiadását. Lássuk, mennyire erős a szerkesztői szabadság.

Orbán Viktor vízválasztó, az illiberális államot meghirdető tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Százhuszadik alkalommal kongatom a harangokat, de addig folytatom, amíg szükség van rá. Mert európai demokrataként ez a dolgom.”


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen

A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!

Mit gondolsz erről a hírről?

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük