Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

2019-ben valamivel kevesebb hosszú hétvége lesz, mint 2018-ban volt, de azért így sem lesz okunk panaszra.

Ráadásul karácsonykor hatnapos pihenés jut majd a dolgozóknak. Lássuk, mikor is lesz alkalom arra, hogy néhány napig fesztelenül élvezhessük a szabadságot:

Tegnap volt január elseje, ha ezt is számoljuk, máris túl vagyunk egy hosszú hétvégén.
Március 15-e péntekre fog esni, így a munkaszüneti nap háromnapos hétvégére egészülhet ki.
Április 19-én lesz nagypéntek, ami 2017-től szabadnapnak minősül,április 22-e pedig húsvéthétfő, vagyis itt is lesz egy négynapos hétvégénk.
Május 1-je idén szerdára esik.
Pünkösd 2019-ben június 9-10-én lesz, ezek természetesen vasárnap és hétfői napra esnek, vagyis júniusban ismét lesz egy háromnapos hétvégénk.
Négy nap pihenőidő lesz augusztus 20-án, mivel 20-a keddre esik, hétfő pihenőnap.
Október 23-a szerdai napra esik, vagyis a hét közepén lesz egy kis pihenés.
November 1-je péntekre esik, így november elején lesz egy háromnapos hétvégénk.
December 25-e és 26-a szerdára és csütörtökre esik, de már a 24-ét is élvezhetjük, azt majd ledolgozzuk egy szombati munkanapon, vagyis hat napos hosszú hétvégének örülhetünk majd.

A 2019. évi munkaszüneti napok körüli munkarendről szóló, nemzetgazdasági miniszteri rendelet szerint, amely a Magyar Közlönyben jelent meg, munkanap lesz:

augusztus 10-e, szombat,
december 7-e, szombat és
december 14-e, szombat.

Cserébe a rendelet szerint pihenőnap lesz:

augusztus 19-e, hétfő,
december 24-e, kedd,
december 27-e, péntek.

Néhány nap szabival közel két hétig pihenhetünk Ha valaki okosan sakkozik a szabadságával, úgy is összejöhet egy egyhetes pihenés tavasszal a családdal, hogy csak néhány napot vesz ki pluszban, hála a hosszú hétvégéknek.

Április végén – május elején 13 napig pihenhetünk, akár el utazhatunk, ha kivesszük szabadságnak április 23-át, 24-ét, 25-ét, 26-át, 29-ét és 30-át. Vagyis hat nap szabadságért cserébe közel két hetes szabadság vár – a hosszú hétvégékkel és az április 27-ei, 28-ai hétvégével együtt.

Ha kivesszük október 24-ét, 25-ét, 28-át, 29-ét, 30-át és 31-ét, akkor a 6 napos szabadsággal nyerhetünk egy 12 napos pihenőt.

Érdemes tehát mielőbb kitalálni, hogyan szeretnénk felhasználni a szabadságunkat, és mielőbb jelezni a munkaadó felé az időpontot, hogy nyugodtan élvezhessük az évközi pihenőidőt. Azt is fontos észben tartani, hogy a Munka törvénykönyve szerint a munkáltató az, aki a munkavállalóval megbeszélve kiadja a szabadságokat.

Évente ugyan hét munkanap szabadságot a munkáltató – a munkaviszony első három hónapját kivéve – legfeljebb két részletben, a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban köteles kiadni, azonban, ha ezzel nem él a munkavállaló, a munkáltatót terheli a szabadság kiadásának kötelezettsége – tehát ő dönt arról, ki mikor élvezheti a szabadságot.
Ezt elkerülve jobb előre gondolkodni, előre egyeztetni és előre jelezni, mikor szeretnénk szabadságra menni.

Forrás: Pénzcentrum


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: