Egy szociális munkás briliáns meglátásai az Orbán kormány egyik legnagyobb bűnéről


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellenMindent elsöprő gondolatok egy szociális munkás tollából, elképesztő hogy mennyire mélyen átlátja és mennyire aktuális ma is a három évvel ezelőtti levele…

Három éve írtam, 2014.11.04-én! Vajon van még most is relevanciája? Olvasgattam itt a sajtót a napokban az oktatással kapcsolatban.

A következő gondolataim támadtak. A Fidesz koncepciója szerint előtérbe kell helyezni a szakmunkás képzés támogatását, ezzel alapvetően egyet értek, igen is szükségünk van a jó szakemberekre, de ezt nem a felsőoktatás kárára kellene tenni.

Ugyanakkor ott van a másik oldal, régi szöveg, de sajnos van relevanciája, miszerint az egyetemre járás elpopularizálódott, bizonyos szakok piac képtelenek és a diplomás munkanélküliség jelenségé vált. Mindezek ellenére a nemzetközi tendenciák is azt mutatják, hogy a diplomával rendelkezők sokkal kevesebb időt töltenek az állam szociális ellátórendszerére szorulva, mint az azzal nem rendelkezők.Az egyetemi szakok piacképességét tekintve, nem csak azt kellene vizsgálni, hogy az adott szakon végzett a szakmájában helyezkedik-e el, hanem a közvetett piaci potenciált is, melynek indikátora lehet, hogy a nem szakmában dolgozók, mennyire veszik hasznát az adott munkakörben az egyetemen elsajátított tudásnak. Nyilván nem a specifikus egyetemi képzésekre gondolok, hanem azokra amelyek szélesebb skálán mozoghatnak piaci szempontból. Tehát a státusz-inkonzisztencia által teremtett piaci fluktuáció mértéke mekkora az adott szak esetében. Ez lehetne kiindulási alap, mielőtt itt nagy normatíva megvonásokba szakleépítésekbe kezdenének.

A másik dolog a szakmunkás képzés támogatása. A folyamat akkor működhet, ha intézményrendszert építenek mögé és népszerűvé teszik ezeket a szakmákat. Szakképzett, pedagógiai attitűddel rendelkező oktatók bevonása, már a koncepció kialakításában is, hisz itt is érvényesülnie kell a szubszidiaritásnak. (valószínűleg a pedagógus, aki nap mint nap a gyerekekkel van jobban tudja, mire van szükségük, mint a minisztériumban). Felszerelt taniskolák, tanműhelyek és a gyakorlati helyek kooperációja szintén nélkülözhetetlen. Az ilyen alapvetések nélkül a szakmunkás képzés kontraproduktív lesz, ráadásul az adott szakmák amúgy sem magas társadalmi presztízse még alacsonyabbá válhat.

Sajnos negatív példa, a minden struktúrát és komplexitást nélkülöző vájárképzés újraindítása Ózdon és környékén, ugyanis valami kiváló ötlettől vezérelve kilátásba helyezték, hogy Farkaslyukon újra nyitját a bányát. Rögtön mindenki örülni kezdett, hogy majd lesz munka ráadásul még képzést is kaphatnak a fiatalok, csak igen ám, ott tart az ügy, hogy se iskola, se rendelkezésre álló eszközök, se gyakorlati hely. Ugye a képzés három éves lenne, tehát a 17 évesen kerülnének ki a fiatalok jobb esetbe az iskolából, viszont a bányászati törvény előírja, hogy 18 év alatt nem lehet a tárnákba lemenni… Érdekpolitika helyett szakértelmet!
Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen

Mit gondolsz erről a hírről?

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.