Rossz hírünk van, a tavaszra még várni kell, durván hideg lesz a hétvége

Pénteken délelőtt még hosszabb időre kisüt a nap, utána erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés. Számottevő csapadék nem várható, néhol lehet csak gyenge záporeső. A légmozgás élénk, erős lehet.

A leghidegebb órákban mínusz 5 és plusz 2 fok között alakul a hőmérséklet, elsősorban a szélcsendes nyugati tájakon, fagyzugos völgyekben lehet erősebb fagy. Napközben 8–13 fokig melegszik a levegő.

Szombaton is jellemzően felhős lesz az ég. Napközben legfeljebb néhol alakulhat ki zápor. Hajnalban mínusz 3 és plusz 4, a délutáni órákban általában 10 és 15 fok között alakul a hőmérséklet.

Vasárnap többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég. Dél felől egy összefüggőbb csapadéksáv érkezik, amely lassan észak felé helyeződik. Északkelet felé haladva valószínűbb kevesebb eső. A legalacsonyabb hőmérséklet plusz 1 és 6, a csúcshőmérséklet 8 és 15 fok között alakul, északkeleten lesz enyhébb az idő.

Forrás: Index

Teljes az egyetértés, hatalmas lépést tettek az ellenzéki pártok a kormányváltás felé

Előválasztási etikai kódexet fogadtak el az ellenzéki pártok.

Egy közleményben részletezték, hogy aki megsérti a benne foglaltakat, azt szankcionálhatják.

„A demokrata ellenzéki szövetség azért jött létre, hogy leváltsa, meghaladja a társadalom megosztására építő politikai kultúrát Magyarországon. Az a célunk, hogy Magyarország újra egy olyan európai köztársaság legyen, ahol minden körülmények között tiszteletben tartják az alapvető szabadságjogokat, a jogállami normákat és a demokráciát. Meggyőződésünk, hogy Magyarországnak olyan új kormányra van szüksége, amely tiszteletben tartja mások véleményét” – fogalmaztak a közleményükben.

Az elfogadott etikai kódexben vállalták, hogy ez alapján fognak kampányolni az ellenzéki pártok, és tiszteletben tartják majd az előválasztás győzteseit.

Többek között azt is rögzítették, hogy az előválasztáson induló jelöltek tiszteletben tartják jelölttársaik emberi méltóságát, magánéletük szentségét. Politikus társaik vallása, családi állapota, nemi identitása, szexuális orientációja nem képezheti a kampány részét.

Jobbik, a DK, az LMP, az MSZP, a Momentum és a Párbeszéd azt szintén leírta, hogy szankciókat szabhatnak meg a szövetséges pártok azzal szemben, akik megsértik az etikai kódex irányelveit.

Forrás: ATV

Dobrev nem finomkodott, páros lábbal szállt bele Káslerbe

Dr. Kásler Miklós - fotó: Németh András Péter

A Demokratikus Koalíció EP-képviselője szerint az onkológiai vizsgálatok felfüggesztése égbekiáltó felelőtlenség.

Dobrev Klára sajtótájékoztatóján arról beszélt: Kásler Miklós egészségügyért is felelős miniszter két hete még azt mondta, hogy a magyar egészségügy meg sem rendült a járványban.

Ehhez képest pár napja miniszteri utasítást adott ki, hogy az egész országban függesszék fel az onkológiai szűrővizsgálatokat. Azokat a rákszűréseket, amelyek emberéletek ezreit menthetik meg, ha időben megtörténnek, ugyanis éppen a rákos megbetegedések azok, ahol minden egyes nap és hét számít.

A magyar egészségügy nem csak megrendült, de a teljesítőképessége határán is túl van. Ezért hal meg a lélegeztetett betegek több mint 80 százaléka, és ezért lesznek a járványnak olyan áldozatai is, akik el sem kapták a koronavírust, csak nem jutottak időben szűrővizsgálatokhoz és ellátáshoz – mondta a DK EP-képviselője.

A Demokratikus Koalíció szerint szívszorító és tragikus, hogy a rossz kormányzás következtében már nem csak COVID-betegek, hanem más vizsgálatokra és ellátásra váró betegek is veszélybe kerültek. Dobrev úgy véli, az onkológiai vizsgálatok felfüggesztése égbekiáltó felelőtlenség és ezreket veszélyeztető gazemberség.

„A miniszteri utasítást azonnali hatállyal vissza kell vonni, és folytatni kell a szűréseket! Nem mellébeszélni, nem nyilvánvaló hazugságokkal kell ámítani az embereket, hanem kormányozni kell, és biztosítani az egészségügy alapvető működését a járvány alatt is” – fogalmazott.

 

 

Nem csitul a járvány, egyre csak szedi áldozatait a vírus

Covid-19 Fotó: semmelweis.hu

Itt vannak a legfrissebb járványügyi adatok…

Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 3 090 994, közülük 1 325 587 személy már a második oltását is megkapta.

5307 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 736 982-re nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 256, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 24 521-re emelkedett.

A gyógyultak száma folyamatosan nő, ez jelenleg 440 498, míg az aktív fertőzöttek száma 271 963. 9 848 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1 156-an vannak lélegeztetőgépen – írja a hivatalos koronavírus tájékoztató oldal. (Ez is érdekelheti: Mire jó a védettségi igazolvány? Megjött a Belügyminisztérium válasza)

Orbán Viktor miniszterelnök a szerdai kormányülést követően bejelentette, hogy ha a beoltottak száma eléri a 3,5 milliót, akkor – az újraindítás következő lépcsőfokaként – kinyithatnak a vendéglátó teraszok is. Április 19-én, hétfőn nyitnak az óvodák, valamint az alsó tagozatosok is visszatérhetnek az iskolába. A felső tagozatban azonban marad az otthoni, digitális alapú oktatás: a felsős diákok – a középiskolásokkal egy időben – május 10-én térhetnek vissza az iskolába.

Forrás: Blikk

 

Jakab Péter eddig sem kímélte Orbánt, de most elintézte, hogy az egész ország a miniszterelnökön röhögjön

Jakab Péter - Fotó: atv

Ne finomkodjunk, Jakab Péter most tényleg komplett hülyét csinált Orbánból…

 

Forrás: Jakab Péter közösségi oldala

 

Bréking! – Nagy bejelentést tett Orbán

Orbán Viktor miniszterelnök a szerdai kormányülés után a Facebook-csatornáján ismertette a kormány legfrissebb határozatait a nyitással kapcsolatban.

„A kormány az újranyitás következő lépcsőfokát 3,5 millió beoltottban határozta meg.

Ha ezt elérjük, és reményeim szerint a következő hét közepén szerdán, csütörtökön ez meglehet, akkor kinyithatnak a teraszok” – mondta.

ISMÉT VISSZAKAPJUK A RÉGI ÉLETÜNK EGY DARABJÁT.

Hogy a vendéglátósoknak is könnyebb legyen, az őket terhelő teraszdíjat eltöröljük – részletezte a kormányfő.

Forrás: Index / Orbán Viktor közösségi oldala

Meg tudod állni röhögès nèlkül Szijjártó kikelentèsèt?

Szijjártó Péter - Fotó: MNO

Ez hol èl vajon?

Magyarország a saját javára tudta fordítani a pandémia okozta változásokat, de nem lehetne az új világgazdasági korszak nyertesei között, ha a kormány a külföldi elvárásokra hallgatott volna

– mondta a külgazdasági és külügyminiszter kedden Kiskunfélegyházán.

Szijjártó Péter az orvostechnikai tanúsítású lábbeliket készítő Berkemann Magyarország Bt. beruházást bejelentő sajtótájékoztatóján elmondta: a vállalat 563 millió forint összegű fejlesztéséhez a kormány mintegy 282 millió forint támogatást biztosít.

A miniszter kiemelte: az elmúlt években Magyarország gazdasága úgy megerősödött, hogy ebben a nehéz időszakban is fejlesztésekkel és beruházásokkal tud reagálni a kihívásokra, és egyre több olyan vidéki vállalat van, mint a Berkemann, amelynek versenyképes termékeit a világon mindenhol megvásárolják

Felrobbant az internet: az egész ország Orbánon röhög az RTL két sztárjának gúnyvideója után

Zseniális paródiát készített a két sztár.

Lengyel Tamás és Molnár Áron NoÁr híradósnak álltak és olyan paródiahíradót készítettek, amit eddig több tízezren láttak már alig egyetlen nap leforgása alatt.

Magyarország kedvenc híradója néven készítették ez azt az alkotást, ami talán közelebb áll a híradós műfajhoz – még így paródiaként is – mint a köztévé híradója.

Mint írják a paródiáról: Újabb betekintés az objektív, igaz, magyar hírgyártásba. Aki mást mond, hazudik!

Nem finomkodtak a paródiájuk során, amivel nekünk rengeteg kellemes percet okoztak, de azt hiszem a Karmelítában nem mosolygotak ennyire az elkészült anyagon.

Lengyel Tamás egyébként sem kedvence nagyon a kormányoldalnak, ugyanis eztán a videója után (kattintson) olyan gyűlölethullámot kapott a jobboldaliaktól, amire paródia után még nem volt példa.

NoÁr sem éppen a NER kedvence közéleti tevékenysége miatt, de azt gondolom most sem lesz a kedvencük.

Nem baj, mi szeretjük őket és jól szórakoztunk. Kérjük ossza meg ismerőseivel is, hogy mások is nevethessenek egy jót.

Ezeket a mondatokat nem akarta hallani Orbán: Szabó Tímea mondatait legszívesebben eltüntetnék

Mi éppen ezért lehozzuk, méghozzá változtatás nélkül:

A kormány kezelje felnőttként a lakosságot, adjon őszinte tájékoztatást a kínai oltással kapcsolatban!

Közös érdek az oltások iránti bizalom növelése, hogy minél többen kérjék a vakcinát. Nincs kormánypárti és nincs ellenzéki oltás, csak drámai járványhelyzet van.

Az az igazi oltáspárti politika, amely a bizalmat növeli. A bizalmat azonban nem politikai lózungokkal, hamis sikerpropagandával, az ellenzék támadásával, hanem tiszta és világos szavakkal, szakmai kommunikációval, nyílt tájékoztatással lehet növelni.

A magyar kormánynak meg kell nyugtatni és tájékoztatni kell az embereket a kínai vakcinával kapcsolatban!

A félrenézés, a nincs-itt-semmi-látnivaló taktikája ugyanis csak a bizalmatlanságot növeli, az őszinte tájékoztatás viszont az oltási kedvet erősítheti. Ez különösen fontos most, a kormány nyitási terveinek kapujában.

Rengeteg megkeresés érkezik hozzánk a Sinopharm oltóanyagával kapcsoltban, amelyekre mi nem tudunk, nem is tudhatunk válaszolni, hiszen nem vagyunk hatóság, sem gyógyszerkutatók.

De az elmúlt napok hírei, tetszik-nem tetszik, felvetnek komoly kérdéseket, amelyekre ezrek várják most idegesen a választ.

Nyugat-Európában őszinte kommunikáció folyik az AstraZeneca hatékonyságával és biztonságával kapcsolatban, és ezekben az országokban a kormányok felnőttként kezelik a saját állampolgáraikat, mert tudják, hogy az információ elhallgatása rövid és hosszú távon is sokkal több kárt okozna.

Most a magyar kormányon a sor, hogy felnőttként kezelje a lakosságot, legyen a magyar kormány is oltáspárti, és hozzon nyilvánosságra minden adatot a Sinopharm vakcinájáról. Nem elhanyagolható a kérdés, hiszen félmillióan kaptak kínai vakcinát itthon.

Annak érdekében, hogy segítsem ezt a folyamatot, írásbeli kérdést juttattam el az operatív törzs vezetőjéhez, Pintér Sándorhoz és a Külügyminisztériumhoz, amely beszerezte a vakcinákat, továbbá az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézethez.

Az alábbi kérdésekre, talán okkal gondolom, sok százezer honfitársunkkal együtt várom a válaszokat:

– Vizsgálja-e a kormány, hogy a Sinopharm-vakcina beadása utáni termelődött-e megfelelő mennyiségű ellenanyag az oltottak szervezetében?

– Készít-e a kormány vagy bármely hatóság összehasonlító vizsgálatokat a Magyarországon használt oltóanyagok hatékonyságával kapcsolatban?

– Kapcsolatban áll-e a kormány a Sinopharm-vakcina gyártójával annak érdekében, hogy a vakcinával kapcsolatosan felmerült kérdésekre választ kaphasson?

– Az OGYÉI honlapján korábban közzétett alkalmazási előírás alapján már korábban is vizsgálták klinikai tesztek során a három injekció beadását, és az minden vizsgált kategóriában jobb számokat mutatott az ellenanyag-termeléssel kapcsolatban.

Ennek fényében tervezik-e alkalmazni a harmadik injekció beadását akár a Sinopharm-, akár más vakcinából, ahogy azt többek között Dr. Rusvai Miklós virológus, víruskutató, immunológus is javasolja?

– Az operatív törzs tájékoztatóján Müller Cecília azt mondta, hogy addig nem változtatnak a Sinopharm-vakcina használatán, ameddig valamilyen egészségügyi hatóságtól ezzel kapcsolatban nem érkezik adat.

Melyik egészségügyi hatóság állásfoglalását veszi figyelembe a kormány ebben a kérdésben?

– Készen áll-e a kormány arra, hogy a korábban lemondott európai vakcinákból mégis kérjen az Európai Uniótól annak érdekében, hogy ha szükségessé és indokolttá válik a kínai vakcinával oltottak európai vakcinával való felüloltása, az ne ütközzön akadályba?
Tőlem a kormány a válaszában, ahogy szokott, hosszan gyurcsányozhat, meg vádolhatja az ellenzéket.

Ismerjük is, unjuk is. De ha ezen túlesett, tegye már meg, hogy kivételesen őszinte válaszokat is ad. Ez lenne csak az igazi oltáspárti hozzáállás.

Tartozik is ezzel a kormány, azoknak elsősorban, akik kínai vakcinát kaptak, köztük rengeteg idős embernek, és azoknak is, akik még nem regisztráltak az oltásra. Segítsük együtt az oltás iránti bizalom erősítését. Ez nem lehet politikai kérdés!

Kijöttek a legfrisebb számok: Orbán már válságstábot ül, akkora a baj

Az IDEA Intézet 2021. március 26. és március 31. között készített közvélemény-kutatást, amellyel az ellenzéki pártok közös listájának és a Fidesz–KDNP listájának támogatottságát vizsgálták.

Az IDEA Intézet mérése szerint a hat együttműködő ellenzéki párt (a DK, a Momentum, a Jobbik, az MSZP, az LMP és a Párbeszéd) közös listája a legaktívabbnak számító, biztos szavazó pártot választók körében négy százalékponttal vezet a Fidesz–KDNP listájával szemben. Az előbbire 48, az utóbbira a biztos szavazó pártot választók 44 százaléka szavazna – írja az atv.hu.

Az ellenzéki eredmények egyébként a korábbi kutatási eredményekhez képest nem változtak, míg a kormánypártok listájának támogatottsága egy százalékponttal csökkent – jegyzi meg az IDEA.

Amennyiben az egyes pártok támogatottságát külön-külön vizsgáljuk, úgy a teljes népességben a Fidesz–KDNP 30 százalékon áll.

AZ IDEA elemzése szerint ez pontosan megfelel az egy évvel ezelőtt, 2020. márciusában mért támogatottságnak, amelyet a kormánypárt a koronavírus-járvány első időszakában 30-ról 35 százalékra tudott növelni. A szavazói többlet 2020. augusztusában érte el a maximumát, azóta fokozatosan csökkent.

Az IDEA friss kutatása szerint az ellenzéki pártok közül továbbra is a Demokratikus Koalíció áll az élen 11 százalékkal, a biztos szavazó pártot választóknál pedig 17 százalékon.

A Jobbik 10 százalékon áll a teljes, 14-en pedig a biztos szavazó pártot választóknál.

A Momentum Mozgalom 2021. március folyamán az előző hónappal megegyező támogatottságot élvez. A teljes népesség körében 7, a biztos szavazó pártot választók körében 10 százalékon áll.

Az MSZP-Párbeszéd a teljes népességet tekintve 6 százalékot tudhat magáénak, míg a biztos szavazó pártot választók körében 7 százalékos támogatottsága van.

A választókorú népességen belül, valamint a biztos szavazó pártot választók körében az LMP 1-1 százalékot kapna.

Az ismeretlen preferenciájúak (nem tudja, melyik pártra szavazzon; nem mondja meg, hogy melyik pártra szavaz; illetve semmiképp sem menne el) aránya márciusról februárra 2 százalékponttal, 29-ről 31 százalékra növekedett.

Forrás: atv.hu

A legfrissebb hírek