Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Orbán szövetségese miután újra hatalomra került Észak-Macedóniában máris hitelt kaphat Magyarországtól, ráadásul egy igen kedvezményes konstruckióban a helyi sajtó értesülése szerint.

Magyarországtól készül egymilliárd eurós, kedvezményes kamatozású hitelt felvenni a még be sem iktatott északmacedón kormány azután, hogy a májusi választásokon újra hatalomra jutott a Fidesz szövetségesének számító VMRO

– írja a 444 helyi sajtóértesülésre hivatkozva, írja a Telex.

A lap emlékeztet rá, hogy Észak-Macedóniában a májusi elnök- és parlamenti választásokon a jobboldali ellenzék nyert:

a Fidesz macedón szövetségese, a VMRO-DPMNE a szavazatok 45 százalékát szerezte meg, és ezzel kiütötte a hét éve kormányzó szociáldemokratákat.

Korábban a VMRO miniszterelnöke volt tíz évig Nikola Gruevszki, akit az ellene folyó eljárások elől magyar diplomataautókkal menekítettek ki 2018-ban az országból.

Gruevszki azóta menekültként él Magyarországon. Távollétében kilenc év börtönre ítélték, de a magyar kormány rendre megtagadja a kiadatását.

Az elmúlt években Habony Árpádnak is voltak VMRO-közeli médiabefektetései Macedóniában, a gyanú szerint Magyarországról irányított reklámköltésekkel járultak hozzá a jobbos párt anyagi bázisához – írja a 444.

A macedón Fokus nevű lap név nélkül több forrásból alátámasztott információját hivatalosan nem erősítették meg, azt azonban a VMRO alelnöke elárulta, hogy nem kínai kölcsönről van szó, hanem várhatóan egy EU- és NATO-tag lesz a hitelező. Ennek alapján Magyarország tűnik esélyesnek, valószínűleg az Eximbank lesz a hitelező.

Ha így történik, ez lesz a rendszerváltás óta a legnagyobb összegű magyar hitelkihelyezés külföldre, ám az a 444 szerint nem világos, hogy ez miért érné meg Magyarországnak.

Szólj hozzá!

Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: