Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Ilyenkor mutatkozik meg, hogy ki milyen ember.

Korábban beszámoltunk róla, hogy Szakács István, a Megafon győri influenszere Tik-Tokon fogalmazott mínősíthetetlen módon azzal kapcsolatban, hogy Karsai Dániel  Sulyok Tamás köztársasági elnökhöz fordult azt kérve,  adjon kegyelmet azoknak akik esetlegesen segítenek neki véget vetni az életének.

Szakács erre válaszul úgy fogalmazott:

“Karsai Dániel kapja be…”

Azért, mert az életről egyedül a jóistennek van joga rendelkezni. A Karsai Dániel annyira izél. Tehát ha annyira olyan állapotban érzi magát, vegyen be két doboz Xanaxot, oszt viszon’ látásra”

Erre regaált most Karsai Dániel. Az ALS-betegségben szenvedő alkotmányjogász nem a megszólalást minősítette, sokkal inkább a szabad akart fontosságáról mondta el véleményét.

„Az elmúlt napokban több helyről elhangzott, hogy az életről csak Isten dönthet. Ebben a kontextusban kissé meglepő módon az @rális sz@& is felmerült. Most erről szeretném kifejteni az álláspontomat”

– kezdte bejegyését az alkotmányjogász, majd úgy folytatta:

Én vallásos vagyok. Hiszek abban, hogy egy felsőbb entitás teremtett minket. Ugyanakkor a teremtés nem lenne teljes a szabad akarat nélkül. Ha nem tudunk elkövetni jót és rosszat egyaránt, nem lenne értelme a létezésnek.

Tegyük fel, hogy az életvégi döntés meghozatala “rossz”. Evilági, azaz jogi eszközökkel megtiltani akkor sem lehet. Az Isten által adott szabad akaratot nem lehet korlátozni.

Sokan most az asztalra csaphattak. Micsoda? Ezen az alapon akkor engedélyezzük a gyilkosságot, gyerekek abuzálását, a korrupciót? Természetesen nem. A mások sérelmére elkövetett “rosszat” nem szabad hagyni. Sok esetben jogi eszközökkel is fel kell ellene lépni.

De ha más nem sérül, mint az életvégi döntések meghozatala esetében, úgy a szabad akarat nem akadályozható.

Ez Isten és ember ellen való vétek lenne. És súlyos emberi jogi sérelem. Az elmúlás ugyanis az élet része. Tehát az elmúlás: létkérdés.

Az Alaptörvény egyik legszebb mondata szerint a létezés alapja az emberi méltóság. Aminek integráns része az önrendelkezési jog. Ami kiterjed az elmúlás idejének és módjának megválasztására is.

Összefoglalva Isten és az emberi jog is azt mondja: szabadságot mindenkinek!

Szólj hozzá!

Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: