Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Nem csak a református egyháznak, hanem a teljes keresztény közösségnek ártott, hogy Balog Zoltán közbenjárt K. Endre kegyelmi ügyében – írja az RTL.

Balog Zoltán „tökéletesen hiteltelen emberré vált” és „a református erkölcsi megítélés alapján nem maradhat püspök” – jelentette ki a Szemlélek című keresztény lapnak Tarr Zoltán, a Magyarországi Református Egyház egykori zsinati tanácsosa.

Ez a feladatkör olyasmi, mint egy szervezet főtitkára. Tarr a Magyarországi Református Egyház országos igazgatásáért, adminisztrációjáért felelt, aminek egyik fontos része az egyház és az állam kapcsolatának gondozása.

Tarr – aki 2015-ben azért távozott a posztjáról, mert kompromisszumokat kellett volna kötnie az egyházi szuverenitás, az államtól való függetlenség terén – a lapnak elmondta, hogy azóta „csendes távolságtartással” figyelte, hogy mi minden zajlik az egyházban, hozzátéve, hogy „a kialakult helyzet azonban arra figyelmeztet, hogy nem lehet mindig csendben szemlélni, ami történik.”

Tarr kijelentette, hogy „amit Balog Zoltán püspökként tett, az soha nem látott hitelességi válságot okozott a református egyházban, de attól tartok, hogy a teljes keresztyén közösség megítélésének is jelentősen ártott.”

Hozzátette, hogy nem érti, hogy miért ragaszkodik olyan görcsösen az általa betöltött pozíciókhoz, hivatalokhoz és tisztségekhez Balog, aki a miniszterként megtanult technikával csak „rendkívül homályos, nehezen megfejthető” dolgokat mond a kegyelmi botránnyal kapcsolatban.

Tarr Zoltán érthetetlennek nevezte, hogy az egyházon belül „nincsen ügy” abból, hogy Balog Zoltán kijárta Novák Katalinnál, hogy adjon elnöki kegyelmet a pedofil igazgatónak falazó K. Endrének, és ez hogyan fér össze „annak a Hold utcai német ajkú gyülekezetnek az értékrendjével, amely az elesettek, a szenvedők, az árvák segítésében évszázados hagyományokkal bír”.

Tarr Zoltán szerint sokan gondolják hozzá hasonlóan úgy, hogy Balog Zoltán nem maradhat püspök, hozzátéve, hogy „még nem találkoztam olyan református emberrel, aki egyetértene azzal, amit Balog Zoltán tett, és ahogyan ebben a helyzetben viselkedik”. A volt zsinati tanácsos szerint csak félnek ezt kimondani, mert azzal saját magukat komoly veszélynek tennék ki: „az emberek egzisztenciálisan félnek, a lelkipásztorok mindannyian függő helyzetben vannak”.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: