Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Varga Zoltán neve ismerős lehet a pszichológia világában, hiszen már ötven éve dolgozik a területen, főként pszichoterápiás munkájáról híres.

Évtizedek óta nem csak az egyén, hanem a közösségek pszichológiájával is foglalkozik, és tanácsokat ad a versenyszférában dolgozó felsővezetőknek. De az elmúlt években nem csak szakmai írásaival került reflektorfénybe, hanem politikai véleményeivel is.

Az utóbbi időben sokat írt a hatalom személyiségre és közösségekre gyakorolt hatásáról. Ebben a kontextusban nem kerülte el Orbán Viktor miniszterelnök pszichológiai karakterének elemzését sem. Varga szerint Orbán olyan diktátor, aki mélyen belül fél, mert érzi, hogy a hatalma túlméretezettsége előbb-utóbb vissza fog ütni.

Amikor Vargát a választásokról kérdezték, elmondta, hogy sokan érezték a választási depresszió tüneteit, mely új népbetegségként bukkant fel.

Ám szerinte ez inkább csak egy ködös pszichés állapot, amit a propaganda és a hatalmi játékok gerjesztettek. Hozzátette, az emberek talán túl naivan hittek abban, hogy a „sorosozás” már nem folytatható tovább.

Varga kritikusan szemléli az ország helyzetét, melyet szerinte a „tébolyda légkör” jellemez.

Emellett úgy véli, hogy Orbán Viktor politikai teljesítménye nem valósul meg azokon a területeken, ahol a leginkább szükséges lenne: az egészségügyben, az oktatásban, a gazdaságban és a külpolitikában.

A pszichológus szerint a miniszterelnök egyre inkább elszakad a valóságtól, és minden lépésével az országot sodorja a lejtőn.

Mint Varga megjegyzi: “Roppant hatalmának súlya egyszer rá fog zuhanni, és maga alá temeti. Ezt ő is érzi, és nagyon fél, mint lelke mélyén minden diktátor.”

Míg sokan hősként tekintenek Orbánra, Varga úgy látja, hogy a melldöngetés és a vakmerőség hajtja a miniszterelnököt. Az etológiai párhuzamokkal élve megjegyzi, hogy az állatvilágban a gorillák is a mellüket verik, amikor félnek.

Varga Zoltán nem csupán egy pszichológus, aki szakmai látószögéből elemez. Ő egy olyan ember, aki mer szembenézni a társadalommal és kiállni a véleménye mellett. Végezetül pedig arra kéri az olvasókat, hogy ne csak a felszínt nézzék, hanem merjenek mélyebbre ásni és kritikusan gondolkodni az ország helyzetéről. A teljes riportot a 168ora.hu oldalon olvasható.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: