Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Az MSZP 7 pontban fogalmazta meg a jelenlegi gyermekvédelmi rendszer legnagyobb hiányosságait és az ezekre adandó válaszokat.

Szerdai sajtótájékoztatóján Korózs Lajos, az MSZP alelnöke elmondta, a kormány hatalmas mennyiségű pénzt vett ki a szociális ellátórendszerből, így a gyermekvédelemből is, ezt pedig a rászoruló gyermekek szenvedik el.

„Legyünk már észnél, ma Magyaroroszágon állami gondoskodásban mintegy 23500 gyermek él.

Bárki is komolyan gondolja azt, hogy az Alaptörvény módosításával és az intézményi vezetők kinevezésével kapcsolatos törvény szigorításával a teljes intézményrendszert meg lehet reformálni?” – kezdte sajtótájékoztatóját Korózs Lajos.

Az elmúlt hetek történései olyan komoly problémákra hívták fel a figyelmet, melyeket egy-két jogszabálymódosítással nem lehet megoldani.

A kormányzati többség, amennyiben elfogadja a jogszabálymódosításokat, akkor sem lehet megelőzni a bántalmazásokat, akkor sem fog javulni a felderítések hatékonysága és nem lesz senki tehermentesítve az ellátórendszerben, valamint az ott dolgozók sem lesznek képzettebbek. Hasonlóan nem fognak jobban járni a gyermekek sem, nem fognak több zsebpénzt vagy több ételt kapni a rászoruló gyermekek.

Az MSZP alelnöke pontokba szedve sorolta fel, milyen intézkedésekre volna szükség a kormány részéről.

    1. A gyermekvédelmi rendszer felülvizsgálata.
    2. A gyermekvédelmi szakterület képzési és továbbképzési rendszerének felülvizsgálata.
    3. A szociális módszertan felülvizsgálata.
    4. Szükséges a köznevelési szakterülethez hasonló bérrendezés.
    5. Elengedhetetlen az alapellátás pénzbeli támogatási rendszerének és a szakellátásban ellátott gyermekek pénzbeli ráfordításainak a felülvizsgálata.
    6. Szükséges a gyermekvédelmen túl a társszakmák, így az egészségügy, az oktatási rendszerrel is legyen napi kapcsolat tartása.
    7. A teljes magyar jelzőrendszert felül kell vizsgálni a védőnőktől a gyermekorvosokon keresztül az intézményi dolgozókig bezárólag.

Fülöp Attila államtitkár a Facebookon a gyermekvédelmi rendszer megerősítését hirdeti, azonban arról nem beszél, miként valósítják ezt meg, kivel együttműködve és milyen módszerekkel. „Ez csak egy kirakatpolitika.

Talán nem kellett volna szétverni a teljes szociális ellátórendszert” – emelte ki Korózs Lajos, aki szerint ma a gyermekvédelmi és a szociális ellátórendszer ugyanazt az utat járta be, mint az egészségügy és az oktatás.

Az MSZP alelnöke szerint a kormány részéről hatalmas hiba volt kivenni a pénzt a rendszerből, GDP-arányosan ugyanis Magyarországon a gyermekvédelemre 2010-hez képest a harmadára csökkent a kiadások mértéke.

A számok pedig nem hazudnak. Több mint 110 ezer gyermek veszélyeztetett ma hazánkban, 23.473 gyermek él állami gondoskodásban, a gyermekjogi képviselők harmadát elbocsátották az elmúlt egy évben.

A számok azt is megmutatják, a családjukból kiemelt gyermekek 18 éves korukig 70-80 szociális munkással kerülnek kapcsolatba, akkora a fluktuáció.

A legfrissebb, két évvel ezelőtti adatok azt mutatják, az EMMI-hez 785 gyermekbántalmazási jelzés érkezett, válaszreakció pedig lényegében nem volt, hiszen az intézmények és a minisztériumok abban érdekeltek, hogy „mindent agyonhallgassanak”. Korózs Lajos szerint ez nem mehet így tovább.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: