Balog Zoltán - Fotó: Népszava
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Az ellenzéki képviselő szerint a nyíregyházi református gyülekezet közel 140 milliót költött uniós pályázati pénzből “szervezeti működés hatékonyságjavításra”, és lehet, hogy minden törvényes volt, “de talán semmi sem etikus” – írja a HVG.

“Egyetlen EU-s projekt mindent megmagyaráz abból, hogy miért lehetett püspök Orbán bizalmi emberéből úgy, hogy az egyház szabályai szerint nem is lett volna megválasztható. Hát a pénzért.”

– írta Facebook-posztjában Hadházy Ákos a kegyelembotrány miatt református egyházi vezetői pozíciójától megváló, de püspöki posztját megtartó Balog Zoltánról.

A független országgyűlési képviselő példaként hozott egy konkrét, uniós forrásból megvalósuló egyházi projektet, amelyben a nyíregyházi református gyülekezet csaknem 140 milliót költött uniós pályázati pénzből “szervezeti működés hatékonyságjavításra”, de a politikus – egy református lelkész ismerősét idézve

– úgy értékelt:

Az egyházközség kapott 136 milliót azért, hogy az intézményeiben a gondozottaknak jobb legyen. A gondozottak helyzete mit sem változott, viszont egy tanácsadó vállalkozás (33 millió) illetve egy egyházközség elnöksége sikeresen eloszthatott 100 milliót hozzá közel álló személyeknek. Lehet, hogy minden törvényes, de talán semmi sem etikus.”

Hadházy kikérte a konkrét szerződéseket és dokumentumokat, amelyeket meg is kapott az egyházközségtől, és ezekből idézett.

Azt írta, 33 milliót adtak egy Equinox Consulting nevű tanácsadó cégnek, ennek eredménye pedig egy sor frázisokat puffogtató “szakmai anyag”. Hozzátette: számítástechnikai eszközöket vettek, de jutott irodai bútorokra is, sőt:

mintegy 60 milliót 250-440 ezres fizetésekre adták maguknak, különböző jogcímeken.”

“Nos, az ilyen projektekkel vásárolta meg magának Balog exminiszter a püspöki hivatalt”

– állapította meg végül Hadházy.

Az ellenzéki politikus itt arra utalhatott, hogy 2020 végén, Balog püspökké kinevezése idején is már élénk vitát váltott ki, hogyan lehetett egyáltalán püspök a volt miniszterből.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: