Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Az MSZP szorgalmazza, hogy egyeztetések induljanak a közvetlen köztársaságielnök-választás érdekében.

A Magyar Szocialista Párt az elmúlt napok eseményei miatt Alaptörvény-módosítást is kezdeményezett, valamint a jelenleg is zajló aláírásgyűjtő kampányt kiegészíti a közvetlen elnökválasztás támogatásával is.

Az MSZP szerint Novák Katalin kegyelmi botránya, valamint a korábbi Schmitt-ügy is megmutatta, hogy a kormány érdekeit kiszolgáló személyek nem tölthetik be a nemzet egységét megtestesítő köztársasági elnöki posztot.

A szombaton lemondott államfő ügye több tanulsággal is szolgál. 

Az MSZP parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte a héten, hogy e konkrét ügy feltárása mellett az elnöki kegyelem miniszteri előkészítése és ellenjegyzési gyakorlata is felülvizsgálásra kerüljön.

Meg kell vizsgálni Orbán Viktor miniszterelnök felelősségét is, hiszen ő helyezte pozíciójába mind Varga Juditot, mind Novák Katalint. Az alkotmánymódosítás pedig nem elegendő, a gyermekvédelmi rendszer egésze felülvizsgálatra szorul.

Az elmúlt hét eseményei megmutatták: közös fellépéssel Orbán Viktor meghátrálásra kényszeríthető.

Az MSZP ezért kezdeményezte elsőként, és továbbra is szorgalmazza az ellenzéki pártok közös listán indulását a június 9-i önkormányzati és EP-választásokon.

Az aláírásgyűjtőkampányt, melyet a közös listáért indítottunk, kiegészítjük a köztársasági elnök közvetlen megválasztásának támogatásával, melyhez online is lehet csatlakozni a https://mszp.hu/kozvetlenelnokvalasztast oldalon.

Az MSZP az Alaptörvény-módosítás kezdeményezése mellett szorgalmazza, hogy a köztársasági elnök közvetlen megválasztásáról, melyet 1989 óta javaslunk, egyeztessenek az ellenzéki pártok.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: