Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A peĐofil botrány kapcsán kirobbant elégedetlenség hatására távozni kényszerült Novák Katalin köztársasági elnök.

A tegnapi nap folyamán több ezren követelték az államfő lemondását a Sándor-palota előtt azután, hogy kiderült, a tavalyi pápalátogatás kapcsán kegyelemben részesítette azt a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettesét, aki peĐ@fil bűncselekmények eltitkolása érdekében több személyt is megpróbált megvesztegetni, őket hazugságra kényszeríteni.

Az M1 hírcsatornán rendkívüli bejelentésében közölte távozik hivatalából a köztársasági elnök.

Gyakorlatilag tarthatatlanná vált a poziciója a botrány kapcsán, hiszen az ellenzéki pártok és a civil szereplők is hatalmas nyomás alá helyezték a botrányba keveredett államfőt. Több ezren követelték Novák Katalin és Varga Judit lemondását.

Bejelentették, mindaddig demonstrálni fognak ameddig Novák meg nem hozza ezt a döntést.

Közben az MSZP bejelentette, parlamenti vizsgálóbizottságot állít fel annak érdekében, hogy kivizsgálják a botrány részleteit.

A Demokratikus Koalíció pedig aláírásgyűjtésbe kezdett a köztársasági elnök távozását követelve.

Novák Katalin tanácsadó testületének tagjai már korábban, sorra jelentették be lemondásukat. Gundel-Takács Gábor és Lackfi János után Szörényi Levente is távozott a köztársasági elnök Tanácsadói Testületéből.

Orbán Viktor is megszólalt a botrányban

A miniszterelnök bejelentette: alkotmánymódosítást nyújtott be a kormány nevében, amely lehetetlenné teszi, hogy kiskorú gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmény esetén az elkövető kegyelmet kaphasson. Mint mondta, ideje rendezni ezt a kérdést.

Láthatólag ugyanis nem fogadta el Novák Katalin gyenge magyarázatát, mely szerint nincs lehetősége megosztani az ügy részleteit – amelyet neves jogtudósok egyébként cáfoltak – valamint, hogy “minden kegyelmi ügy megosztó”.

A Fidesz mindeközben sajtóhírek szerint közvéleménykutatást tartott a botrány kapcsán. Orbán tehát így próbálta kivédeni a botrányt, azonban ez kevésnek bizonyult.

Tarthatatlanok voltak Novák Katalin érvei

Most már tökéletesen tarthatatlan Novák Katalin pozíciója. Újabb érve dölt meg, ami már az elmondása pillanatában is harmatgyenge lábakon állt. A Köztársasági elnöki hivatal tekintélyét most már csak a lemondása mentheti meg.

A volt igazságügyi miniszter, Bárándy Péter és a Transparency International (TI) jogi igazgatója, Ligeti Miklós is azt állítja, hogy

nincs jogszabályi akadálya annak, hogy Novák Katalin köztársasági elnök nyilvánosan megindokolja a kegyelmi döntéseit

A Pápához fordult a DK

A Vatikánhoz, sőt egyenesen Ferenc pápához fordult a Demokratikus Koalíció a hazai közvéleményt napok óta lázban tartó bicskei peĐ@filügy utóélete miatt.

2017-ben ítélték el, és vele együtt az egykori igazgatóhelyettest is, aki legalább egy áldozatot fenyegetéssel és zsarolással próbált rávenni arra, hogy vonja vissza, illetve változtassa meg a vallomásait.

Neki adott elnöki kegyelmet Novák Katalin, amikor már csak néhány hónap volt hátra a börtönbüntetéséből.

A DK azért fordult a pápához, mert a köztársasági elnök a 2023-as pápalátogatás alkalmából engedte el a büntetését, 21 másik elítélttel – többek között a terrorizmus miatt elítélt Budaházy Györggyel – együtt.

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: