Novák Katalin és Orbán Viktor miniszterelnök a Fidesz XXVII., tisztújító kongresszusán 2017. november - Fotó: MNO
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Most már tökéletesen tarthatatlan Novák Katalin pozíciója. Újabb érve dölt meg, ami már az elmondása pillanatában is harmatgyenge lábakon állt. A Köztársasági elnöki hivatal tekintélyét most már csak a lemondása mentheti meg.

A volt igazságügyi miniszter, Bárándy Péter és a Transparency International (TI) jogi igazgatója, Ligeti Miklós is azt állítja, hogy

nincs jogszabályi akadálya annak, hogy Novák Katalin köztársasági elnök nyilvánosan megindokolja a kegyelmi döntéseit

írja a Népszava.

Bárándy Péter emlékeztetett arra, hogy korábban más köztársasági elnökök is megosztották a kegyelmi döntéseik indokait.

A köztársasági elnök diszkrecionális joga az ilyen döntés, így nem is kell azt megindokolnia. Ugyanakkor semmi sem tiltja meg, számára, hogy beszéljen a döntéséről, nincs olyan kötelezettsége, hogy hallgatnia kelljen róla

– tette hozzá a volt igazságügyi miniszter.

Bárándy Péter úgy véli, hogy az ilyen döntések nyilvánosságra hozása fontos lenne a társadalmi igazságérzet és a bírói döntések közötti feszültség feloldása érdekében. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy bizonyos esetekben, például államérdek vagy emberiességi okok miatt, lehetnek olyan információk, melyeket nem szabadna nyilvánosságra hozni.

Hasonlóképp nyilatkozott a lapnak Ligeti Miklós, a Transparency International jogi igazgatója, aki elmondta, hogy „nincs olyan passzus a törvényben, ami lehetetlenné tenné az államfőnek, hogy akár a konkrét ügyről vagy csak általánosságban nyilatkozzon arról, milyen szempontok alapján döntött a kegyelem gyakorlása mellett”.

Forrás: RTL


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: