Novák Katalin és a családvédelmi nemzeti konzultáció - Fotó: csalad.hu
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A Magyar Szocialista Párt Országgyűlési Képviselőcsoportja kezdeményezi a megfosztási eljárás megindítását Novák Katalin köztársasági elnökkel szemben, mert méltatlanná vált tisztségére.

Novák Katalin köztársasági elnöki kegyelemben részesítette a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettesét, aki pedofil bűncselekmények eltitkolása érdekében több személyt is megpróbált megvesztegetni, őket hazugságra kényszeríteni.

Olyan személyt részesített kegyelemben, aki kiszolgáltatott, gyermekotthonbéli gyermekekkel szembeni sz@&uális erőszakot próbált eltussolni. Pont ellenkezőjét tette annak, ami egy gyám kötelezettsége.

A gyermek testi, értelmi, érzelmi és erkölcsi fejlődésének, nevelésének elősegítése helyett, azt figyelmen kívül hagyva, sőt, kifejezetten rombolva próbálta mentegetni pedofil főnökét.

Novák Katalin kegyelme mentesítette ezt a személyt a foglalkozástól eltiltás hatálya alól, valamint a büntetett előélethez fűződő hátrányok alól is. Ezáltal ez a személy ismét gyakorolhatja hivatását, ráadásul őt büntetlen előéletűnek kell tekinteni.

Novák Katalin cselekménye morálisan elfogadhatatlan, tevékenységével rombolja a magyarországi gyermekek biztonságát, növeli annak az esélyét, hogy szexuális bűncselekmények áldozatává váljanak.

Novák Katalin tette azonban nemcsak morálisan elfogadhatatlan, hanem jogellenes is. Az Alaptörvény számos rendelkezése védi a gyermekek jogait.

Egyrészt védi méltóságukat, de arról is rendelkezik, hogy alkotmányos védelem illeti meg egészséges fejlődésüket. Ennek természetesen része az, hogy ne essenek szexuális kizsákmányolás áldozatául.

Az államnak ebben komoly szerepe van, hiszen intézményvédelmi kötelezettsége van arra, hogy a gyermekek jogai ne sérüljenek, őket ne bántalmazzák, ne váljanak áldozattá. Fokozottan igaz ez azon gyermekek vonatkozásában, akik az állam védelmén túl másra nem számíthatnak.

Éppen ezért az Alaptörvény tételes rendelkezéseivel ellentétes egy ilyen személynek nyújtott kegyelem, amely aláássa az állam intézményvédelmi kötelezettségét és szembemegy az Alaptörvény tételes rendelkezéseivel.

Az intézményvédelmi kötelezettség nem tud érvényesülni akkor, ha pedofil bűncselekmények elkövetéséhez kapcsolódó személyek elnöki kegyelemben részesülnek, különösen akkor nem, ha ez azt is engedi számukra, hogy ismét gyermekekkel foglalkozzanak, olyan helyzetbe kerüljenek, hogy a kiszolgáltatott gyermekek kárára ismét visszaéléseket kövessen el.

Nem tud ez a kötelezettség akkor sem érvényesülni, hogy ha az áldozatoknak attól kell rettegniük, hogy a minden következmény alól mentesített elkövetők szabadulnak és bosszút állnak rajtuk.

Az Alaptörvény szellemiségét is egyértelműen sérti, annak céljával egyértelműen ellentétes a köztársasági elnök döntése.

Az alkotmányozó ugyanis a gyermekek védelmét olyan fontosnak tartotta, hogy nem csak az Alaptörvény eredeti szövegébe emelte ezt bele, hanem annak kilencedik módosításával a védelmet ismét megerősítette.

Erre való tekintettel a köztársasági elnök kegyelmi tevékenysége visszaélésszerű, amely szándékosan, alapvető felfogásában sérti Magyarország Alaptörvényét, amelyre tekintettel Novák Katalin tisztségétől való megfosztása indokolt.

Az MSZP országgyűlési képviselői az erről szóló kezdeményezést a mai napon aláírták. Ezt várjuk el minden parlamenti párttól is!

Azonban nem csupán Novák Katalin az egyetlen, aki méltatlanná vált pozíciójára ebben az ügyben. A köztársasági elnök által aláírt kegyelmi kérvényt ugyanis minden esetben az igazságügyi miniszternek kell ellenjegyeznie, aki ebben az ügyben Varga Judit volt.

Az ellenjegyzéssel Varga vállalta a döntés politikai felelősségét. „Méltatlan, hogy Magyarországot képviselje ezek után Varga Judit az európai parlamentben, ezért követeljük, hogy a Fidesz távolítsa őt el az EP-listája éléről”

– közölte dr. Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: