Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Ungváry Krisztián történész a hétvégén egy videót publikált Bayer Zsolt élethazugságai címmel, de hétfőn érkezik egy cikk is, amelyben a legsötétebb részletek feltárását ígéri.

„Ez a történet Bayer Zsoltról szól, Bayer Zsolt élethazugságairól, de hogy konstruktív legyek, inkább arról, hogy megértsük Bayer Zsoltot”

– így fogalmaz Ungváry a friss videójában.

A mintegy 22 perces videóban a történész azt állítja levéltári dokumentumok támasztják alá, hogy Bayer nagyapja, Gyimes Károly már a II. világháború előtt aktív tagja és szervezője volt a nyilas pártnak Kiskőrösön, a holokauszt idején pedig gettóorvosként testüregi motozásra tanította be a kiskőrösi gettó személyzetét, majd a háború után önként jelentkezett az ÁVH-nál, és besúgónak állt.

Ungváry értékelése szerint ehhez képest Bayer Zsolt a különböző írásaiban inkább idillikus képet fest a nagyapjáról. Azt ugyan elismeri, hogy gettóorvos volt, de Bayer szerint ebben a minőségében embereket mentett, ennek ellenére meghurcolta az ÁVH, végül négy hálás zsidó mentette meg az Andrássy út 60.-ból.

Ungváry szerint ez a kép nem valós

A történész azt állítja, azért van szükség Bayer családi múltjának feltárására, mert abból sokat megérthetünk, miért viselkedik ma úgy Bayer Zsolt úgy, ahogy.

Ungváry szerint a nagypapa valós életeseményeinek feltárásával Bayer óriási lehetőséget kapott, hogy szembenézzen a múlttal.

Ha szembenéz, talán képes lesz arra is, hogy ezt az állandó sértettségérzését megszüntesse. (…) De ha csak annyit tesz, hogy nem hazudik saját nagyapjáról, hanem hallgat róla, akkor is egy centivel előre tudtunk lépni.

A teljes összefoglaló megtekinthető a 24.hu oldalán


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: