Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Egyre inkább kezd eldurvulni egy ferencvárosi vita, amely arról szól, hogy az Ecseri úti metrófelszín területét hogyan is kellene felújítani. Baranyi Krisztina foggal-körömmel ragaszkodik ahhoz, hogy még a választási kampányban át tudják adni a teret, az ellenzéki képviselők önmérsékletre intenék a polgármestert, de az ügyben Karácsony és Vitézy Dávid is megszólalt.

Vita robbant ki az Ecseri úti metrófelszín felújításával kapcsolatosan. A vita azután vált hevessé, hogy decemberben kiderült, az eddig tervezett 1 milliárd forint helyett a beruházás megíduplázódott.

Még decemberben a képviselőtestület úgy döntött, hogy a beruházást az elszálló költségek miatt inkább átgondolnák. Azonban ez nagyon nem tetszett a kerület polgármesterének, aki szerint

az ellenzék pártjai nem érdekeltek abban, hogy a városvezetés még egy sikert könyvelhessen el a választási kampányban

Szokatlanul öszinte mondat ez egy regnáló polgármestertől, aki mindezeket a mondatokat egy nyílt testületi ülésen mondta el. Valójában enélkül a mondat nélkül talán nem is lehetne megérteni a vitát, hiszen abban mindenki egyetért – a vita alapján – hogy a teret fel kell újítani. Míg a polgármester az azonnali dupla áron megvalósuló tervek mellett kardoskodik, addig a képviselők azt szeretnék, ha áttekintené az önkormányzat, hogyan lehetne a felújítást az eredeti áron megvalósítani.

A csökkentett áron történő megvalósítás azonban a beruházás egy éves csúszását jelentené. Felmerül a kérdés, hogy egy olyan téren, ahol 30 éve nem történt korszerűsítés most miért lett hirtelenjében olyan fontos. A válasz pedig lesújtó:

Hogy a választási kampányban át lehessen adni

DK-MSZP véleménynyílvánító szavazást tartott az ügyben

Hogy mennyire forrnak az indulatok az is jól mutatja, hogy a testületi ülést megelőzően a DK-MSZP összefogás utcai szavazást tartott az ügyben, melyben a teret használókat kérdezték meg arról, hogy az olcsóbb vagy a drágább terveket támogatnák.

A DK-MSZP facebook oldalán elérhető tájékoztatás szerint a lakosság 71,5%-a az olcsóbb terveket támogatná.

Torzsa Sándor szocialista frakcióvezető szerint a képviselő testület tavaly decemberbe szembesült, azzal a nem lényegi ponttal, hogy a felújítás, nem 1,1 milliárdba, hanem 2 millád forintba kerül. Ezt a tényt a városvezetés bár már korábban tudta, de a testületet erről nem tájékoztatta.

A valóság az, hogy NINCS a kerületnek plusz 900 milliója, Baranyi is csak 750 milliót tudott összekaparni, amivel veszélyesen megfeszítette volna a költségvetést. De, azt a kérdést tegyük fel, hogy biztos, hogy könnyűszerkezetes pavilonokat 2,4 millió/nm áron kell építeni? 

Párbeszéd – zavar az erőben

Érdekes momentum (akikre később kitérünk) hogy a Párbeszéd helyi képviselője hevesen a tervek ebben a formában történő megvalósítása ellen érvelt. Árva Péter szerint:

A felújítást 1 milliárdra terveztük, 2 lett belőle. Helyes döntés volt megállni és átgondolni a projektet. Jó lenne viszont, ha szóba állnál velünk, képviselőkkel is, talán tájékozottabb lennél.
Mindeközben Baranyi Krisztina Karácsony Gergellyel közösen készített egy kampányfilmet, melyben megpróbálták meggyőzni a vonakodó képviselőket arról, hogy mégiscsak a duplájába kerülő terveket támogassák.

Megszólalt Vitézy

Az LMP belengetett lehetséges főpolgármesterjelöltje szerint igen is meg kell csinálni a beruházást dacára annak, hogy megduplázódtak a költségei. Vizéty szerint:

Elszomorítónak tartom, hogy a kerületi pártpolitikusok ismét megfúrták Baranyi Krisztina tervét az Ecseri úti metrómegálló környezetének teljes felújítására

A Fidesz korábbi államtitkára úgy fogalmazott:

A ferencvárosi képviselőtestület hétfői döntése alapján azonban nem kezdődhet meg a beruházás, az MSZP, a DK, a Momentum és a Jobbik képviselői elutasították Baranyi Krisztina polgármester előterjesztését (a Fidesz tartózkodott), ezzel újabb példát szolgáltatva arra, hogy a pártpolitikai logika, az ellenzéki belharcok a kerületi önkormányzati szinten is miként ejtik túszul a jó és átgondolt városfejlesztési elképzeléseket is.

Miközben a korábbi BKK vezér arról beszél, hogy pártpolitikai logika motiválta a képviselőket érdemes megjegyezni, hogy a függetlenként indulni készülő Baranyi Krisztinát éppen az LMP támogatja ebben az ambíciójában a Kutyapárt és a Momentum mellett.

Momentum – határozott nem a kampányköltésre

Csakhogy csavarjunk egyet a dolgon éppen a Momentum az, amelyik a leghangosabban tiltakozott a kampányízű beruházás megvalósítása ellen. Az a párt, amely korábban Baranyi Krisztinát még a legerősebb szövetségesének nevezte. A testületi vita során többször elmondták:

Nem szabad ennyi pénzt kidobni az ablakon puszán azért, hogy a polgármester a kampányban szallagot vághasson át


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: