Kéri László, politológus
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Kéri László politológus az ATV új műsorában beszélt a Fideszről és Orbán Viktorról, de szóba került az ellenzék is.

Pesszimistán látja az ellenzék esélyeit Kéri László. Nylvánvaló, hogy a Fidesz azzal, hogy egy napon tartja az önrkományzati választásokat és az uniós voksolást az ellenzéket hozta nehéz helyzetbe.

A Fidesz összeterelte az ellenzéket olyan állapotba, ahol ez még a legkevésbé sem alkalmas az együttműködés kifejezésére, ezért az ellenzéki pártok egyszerre versenytársak és egyszerre együttműködésre ítéltek – vélekedett Kéri László az ATV műsorában.

Ezt azzal magyarázza, hogy az uniós listáért ádáz verseny zajlik majd, hiszen nagyon kevés a mandátum, míg az önkormányzati választásokon külön-külön “nem tudnának labdába rúgni”, így ott kénytelenek lesznek összefogni. Bravúrnak nevezte azt, hogyha ezt meg tudja ugrani az ellenzék.

A politológus szerint a Fidesz biztos abban, hogy többnyire nyer az önkormányzati választásokon, így a párt számára inkább a EP-választásnak lesz komoly tétje.

Hozzátette, hogy Orbán Viktor abban bízik, hogy az euroszkeptikus erők olyan szerepkörhöz juthatnak, hogy ők lehetnek a mérleg nyelve, a harmadik legnagyobb frakció.
A politológus elmondta, hogy Orbán kiszorult a Néppártból, és bekerült “tulajdonképpen a senki földjére”, és ha többséghez jutnak azok, akik a nemzeti szuverenitást tartják a legfontosabbnak, akkor Brüsszel helyett új ellenségkép jöhet.

Szerte Európában megjelentek olyan pártok, akik nem szeretik a “középre húzott” elveket valló Néppártot, hanem másféle igényeik vannak. Kéri kiemelte, hogy itt kezdődik Orbán Viktor problémája. Vagyis ezek a pártok sokan vannak, de nem tudnak sehol sem dominálni. Elmondta: ebből a sok euroszkeptikus pártból sosem lehet egyetlen egységes tábort kialakítani, mert sok fontos kérdésben másként gondolkoznak.

Az ukrán kérdés például köztük is megosztó, Kéri szerint “Orbánnak aligha lesznek partnerei az ukránokhoz meg az oroszokhoz való viszonyban”.

De a migránsok szétterhelhetőségének a kérdése is megosztja ezeket a pártokat. A politológus elképzelhetőnek tartja, hogy akár meg is duplázhatja a szuverenisták tábora a szavazatait, de egységesen fellépő táborként, egy vezetővel

– ez egyelőre csak egy Orbán Viktor fejében létező álom.

Azt is elmondta, hogy nem gondolja, hogy az EP-választáson az összes magyar ellenzéki párt mandátumot szerezne. Nem tartja okos dolognak, ha az ellenzék “belelovallja” magát abba, hogy nekik az uniós választás fontos, a szakértő úgy látja, hogy nekik inkább az önkormányzati választáson van mozgásterük, és ott óriási a tét a számukra.

Azt mondta: ha az ellenzék most elveszít több budapesti kerületet és nagyvárost, akkor “borítékolható a ’26-os, még nagyobb veresége”. Hozzátette, hogy a legtöbb helyen az ellenzéki jelölt “rá fog szorulni” a többi ellenzéki párt támogatására. “

Ha nem képesek felfogni, hogy az ő valós mozgásterük az önkormányzatban minél szélesebb pozíciókat fogni és azon elindulva építkezni ’26-ra”, akkor a ’26-os választást már idén elbukja az ellenzék, fogalmazott Kéri László.

Budapestre kitérve azt mondta Kéri, hogy ezek a külön-külön “nem nagyon életképes” pártok presztízsharcot vívnak, amit kifejezetten nevetségesnek tart.

Szerinte ezeket a harcokat asztal mellett kellene vívni, hiszen nem tartoznak a választókra.
Kéri László azt is hangsúlyozta, hogy a világ 10 legnépesebb országából idén 8-ban lesz választás. Leginkább az amerikai talán az, ami fontos, hiszen például az orosz-ukrán háborúra is hatással lesz az ottani választás.

Szerinte ha Donald Trump nyerne, “legfeljebb nem kapunk annyi kritikát”, mint amennyit most – nem mintha az eddigi kritikák befolyásolták volna bármiben is a magyar kormányt. “Kétségtelen, hogy jelentős mértékben megkönnyítené orbán Viktor személyes, nemzetközi mozgásterét” – tette hozzá.

Szóba került az is, hogy a német választás komoly hatással lehet Magyarországra, hiszen a német gazdaságba a magyar gazdaság sokkal jobban be van ágyazva, mint annak idején a KGST-piacra. “Magyarország Németországnak a bedolgozó segédmunkás állama” – fogalmazott.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: