Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Úgy tűnik komoly konfliktust okozott a Brüsszeli testület berkeiben az Orbán Viktornak adott támogatás.

Pert indít az Európai Bíróság előtt az Európai Parlament, mert az Európai Bizottság részben felszabadította a Magyarországnak járó forrásokat – tudta meg az EUrologus Daniel Freund német zöldpárti EP-képviselőtől.

Az EP a bizottság azon döntését kívánja megsemmisíteni a bíróságon, amellyel lehetővé vált, hogy Magyarország számára 10,2 milliárd euró felszabaduljon a hétéves költségvetésből, amiből 44 millió eurót már ki is fizetett Brüsszel.

Az erről szóló állásfoglalás csütörtökön kerül majd a parlament elé. Az Eurológus cikke szerint a testület fel fog majd sorakozni az indítvány mögé, mert a keddi egyeztetéseken az öt párt – a konzervatívok, a szociáldemokraták, a liberálisok, a zöldek és a baloldal – tárgyalói megegyeztek ebben.

„Fennáll a megalapozott gyanú, hogy Ursula von der Leyen bizottsági elnök megvásárolta Magyarország megállapodását az Ukrajnával való csatlakozási tárgyalások megkezdéséről, amelyet a magyar miniszterelnök korábban vétózással fenyegetett”

– mondta Daniel Freund a lapnak.

A képviselő szerint ez az eljárás súlyosan sérti a jogállamiságot. Egyértelmű jelzést akarnak küldeni Ursula von der Leyen bizottsági elnöknek, hogy nem fogja megúszni eurómilliárdok kiosztását annak érdekben, hogy elkerülje Magyarország vétóját.

Vélhetően az is része lesz az állásfoglalásnak, hogy felkérik az Európai Parlament elnökét, kezdeményezze az Európai Bizottságnál és a tagállamoknál, hogy léptessék a következő szakaszba a Magyarországgal szembeni hetes cikkely szerinti eljárást, és döntsenek a szavazati jog megvonásáról.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: