Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Betelt a pohár Brüsszelben és komoly, elszánt lépésre szánták el magukat az európai politikusok – adta hírül a Politico.

A Politico értesülései szerint több uniós képviselő is frontális támadást tervez indítani a magyar miniszterelnök ellen.

Az uniós képviselők frontális támadásra készülnek Orbán Viktor miniszterelnök ellen, amiért blokkolja az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós támogatást – írja a Politico hétfői hírlevelében, melyet a Hvg szemlézett.

A portál szerint szerdán a képviselők Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével és Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével ülnek le vitatkozni arról, hogy a Bizottság miért oldotta fel a Magyarországnak szánt uniós támogatások egy részét.

A kérdés annak ellenére merült fel, hogy saját értékelésük szerint Magyarországon aggályos a korrupció és a jogállamiság ügye, így a támogatásokkal való visszaélés is reális veszélyt rejt magában.

Petri Sarvamaa finn néppárti EP-képviselő aláírásgyűjtést kezdeményzett annak érdekében, hogy függesszék fel a magyar kormány szavazati jogát a tagállamok tanácsában. A hírlevél szerint erről szóló petícióját már 120 EP-képviselő írta alá. Az EU ugyan nem rúghat ki egyetlen országot sem az Unióból, de a lisszaboni szerződés 7. cikkelyének köszönhetően megvonhatja a tagállamok szavazati jogát.

Az EP-képviselők csütörtökön szavaznak a Magyarországot érintő állásfoglalásukról.
A Politico szerint az sem kizárt, hogy felhívást intézhetnek majd az uniós országoknak, hogy kövessék a lisszaboni szerződés 7. cikkelyének 2 bekezdését, még inkább arra sarkallva a vezetőket, hogy lépjenek fel Orbán Viktor ellen.

A Politico szerint ennek ellenére sem valószínű, hogy megfosztják hazánkat a szavazati jogától, ugyanis a 26 tagországnak egyhangúlag kéne megállapítania, hogy Magyarország „súlyosan és tartósan” megsérti az uniós alapértékeket.

Márpedig a portál értesülései szerint több uniós vezető sem támogatja Magyarország teljes körű kiközösítését, annak ellenére sem, hogy Orbán „illiberális demokráciáját” ellentétesnek gondolják az EU alapelveivel.

A lap szerint egy zűrzavarosabb intézkedés lesz a megoldás valószínűleg. Diplomaták és tisztviselők szerint a vezetők már most arra készülnek, hogy újabb kompromisszumot kössenek Orbánnal a költségvetési reform és az Ukrajnának nyújtott támogatás jóváhagyása érdekében – még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy a jövőben több vétójogot kap.

Több uniós diplomata és tisztviselő is azon az állásponton van, hogy a rövid távú problémák foltozgatása további hosszú távú problémákat szülhet. „Nem gondolkodnak stratégiailag, csak a tüzet oltják” – idézi a lap az egyik kritikus hangot.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: