Orbán Viktor 2017 november - Fotó: OV Facebook
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Orbán Viktor korábban legnagyobb szövetségeseként tarthatta számon azt a politikust, aki most sarokba szorította a magyar miniszterelnököt. Hiába Orbán ugyanolyan jól lát a nemzetközi politikában is, mint amennyire jól kormányoz (sic!)

Meloni akkor engedi európai pártcsaládjához csatlakozni a Fideszt, ha Orbán nem gátolja tovább Ukrajna támogatását. A fideszes EP-képviselők azóta frakciónélküliek, hogy Orbánék 2021-ben elhagyták az Európai Néppártot – írja a Propeller.

Giorgia Meloni meg akarja győzni Orbán Viktort, hogy ne akadályozza tovább az Ukrajnának szánt uniós pénzügyi támogatást, valamint javítsa viszonyát Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

Cserébe utat nyitna a Fidesz előtt az általa vezetett Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) pártcsaládba – írja a Bloomberg.

Meloni arra is rá akarja venni Orbánt, hogy változtasson az álláspontján Ukrajna EU-csatlakozása ügyében. A lapnak névtelenül nyilatkozó, az ügyet ismerő források szerint ezek lennének az ECR-hez való csatlakozás feltételei. A kérdésről már több szinten is zajlottak megbeszélések, döntés azonban még nem született – olvasható a cikkben.

A Fidesz 2021-ben lépett ki az Európai Néppártból, azóta egyik frakciónak sem tagja. Az ECR-nek tagja Meloni pártja, az Olaszország Fivérei és a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) is.

A lap megkeresésére Orbán sajtófőnöke nem reagált, Meloni hivatala pedig elutasította a válaszadást.

A magyar miniszterelnök a Parlamentben korábban arról beszélt, hogy Ukrajna uniós csatlakozása a kormány álláspontja beláthatatlan következményekkel járna és nem szolgálná sem az EU, sem hazánk érdekeit.

Beszélt arról is, hogy az ukrán kormány gyakorlatilag felszámolta a vélemény- és sajtószabadságot, és bár a kormány szerint ez háborús helyzetben elfogadható, nem nevettethetjük ki magunkat azzal, hogy azt mondjuk, szabad az ukrán sajtó.

Az Ukrajnának szánt ötven milliárd eurós támogatás tavalyi megszavazását Orbán Viktor megvétózta, ám egyes hírek szerint a magyar kormány jelezte, egy feltétellel megszavazhatják azt.

A lap arról is írt, hogy a következő EU-csúcsot február elsején rendezik, így elképzelhető, hogy az uniós vezetők fokozott nyomást gyakorolnak Orbánra annak érdekében, hogy megszavazza a támogatást.

Az Euronews úgy tudja, Orbánnak egy másik feltétele is van. Azt kéri, hogy a Covid helyreállítási alap forrásait ne 2026-ig, hanem 2028-ig lehessen lehívni. Magyarország az Európai Bizottság jogállamisági aggályai miatt egyelőre csak 920 millió eurót kapott meg a 10,4 milliárd eurós csomagjából, így fennáll a veszélye, hogy a források feloldása esetén sem tudja időben lehívni a pénzt.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: