Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Gyakori és visszatérő toposz a jobboldaliak körében, hogy na jó, de legalább kormányozni tudnak, mégha lopnak is.

Most vagy az ország kifosztása történt ismételten meg, vagy egyszerűen ennyire dilettáns a kormány. Mindenkinek az ízlésére bízom, melyiket választja. Azt kell mondanom egyik sem jobb a másiknál. Ugyanis, ha ostobák ennyire, akkor alkalmatlanok a kormányzásra, ha pedig ennyire aljasak, méginkább.

Most megtörtént amit eddig elképzelhetetlennek tartott szinte mindenki. Annyi gáz maradt ugyanis az MVM nyakán – a rezsicsökkentés csökkentése miatti lakossági spórolás és takarékoskodás hatására – hogy kénytelenek eladni a felhalmozott készleteket.

Most vagy az van, hogy az üzleti tranzakción valaki nyerészkedik, a magyar emberek pénztárcájának kárára – vagy tényleg ennyire ostoba a kormány. Mondom, mindenki döntse el.

Mindeközben fel sem merül a kormányban, hogy a hétszeresére megemelt gázdíjjakat csökkentsék, ha már ekkora a többlet.

A HVG számolt be arról ugyanis, hogy kilencéves mélypontra, 3 milliárd köbméterre süllyesztette a magyar lakossági gázfogyasztást 2023-ban.

Eközben a nem-lakossági gázfogyasztás az elmúlt évtized egyik legmagasabb szintjére, 5,5 milliárd köbméterre ugrott.

A 8,5 milliárd köbméteres összfogyasztás 2016 óta messze a legalacsonyabb érték.

A 8,5 milliárd köbméterre eső éves magyar gázfelhasználás mellett érdekes, hogy a magyar gázimport továbbra is 10 milliárd köbméter körül ragadt – hívja fel a figyelmet elemzésében a Portfolio.hu.

Emögött főként az állhat, hogy a Török Áramlat gázvezetéken át a hosszú távú szerződésben rögzítettnél jóval több gázt vásárolt a magyar állami MVM.

Az MVM a beszerzett plusz gáz legalábbis egy jelentős részét vélhetően továbbértékesítette a régiós piacon.

Erre a fokozott régiós exporttevékenységre utal, hogy a magyar földgázexport 2 milliárd köbméter fölé ugrott a 12 havi gördülő volumen alapján.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: