Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Méltósággal viselt betegség után, életének 78. évében kedden reggel elhunyt Benedek Miklós, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, színházi rendező, érdemes és kiváló művész – tájékoztatta a család az MTI-t.

A Halhatatlanok Társulatának örökös tagja élete végéig színpadon állt – írták a közleményben.

Benedek Miklós 1969-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, majd a Nemzeti Színházhoz szerződött. 1983-tól húsz évig volt a Katona József Színház, később hat évig ismét a Nemzeti Színház tagja.

1992-től tizenöt évig oktatott a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. A kilencvenes években a Magyar Színészkamara ügyvivője volt. Szabadúszó művészként az ország szinte minden színházában játszott vagy rendezett.

Rendezőként több Heltai- és Molnár-darabot, számos komédiát, zenés játékot vitt színre, valamint számtalan tévé- és játékfilmben is játszott.

1981-ben Jászai Mari-díjjal, 1989-ben érdemes művész címmel jutalmazták. 1998-ban vehette át a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést, 2012-ben kiváló művész címmel ismerték el. 2016-ban Kossuth-díjjal tüntették ki. 2020 óta a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

Ahogy arról korábban a naphire.hu is beszámolt, Benedek Miklós 2023-ban sem térhetett vissza a színpadra a betegsége miatt. A 76 éves színész februárban kórházba került, akkor egy ismerőse arról számolt be, hogy súlyosbodott Benedek állapota.

Utána úgy tűnt, mintha jobban lenne, de áprilisban ismét kórházba került. Kiderült, hogy krónikus obtruktív tüdőbetegsége (COPD) van. Ez a tüdő és a szív együttes betegsége, amit legtöbbször a dohányzás vált ki.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: