Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

 Ismét sérült a sokszínű, szabad tájékoztatás és tájékozódás joga, pedig az Alaptörvény szerint “Magyarország elismeri és védi a sajtó szabadságát és sokszínűségét, biztosítja a demokratikus közvélemény kialakulásához szükséges szabad tájékoztatás feltételeit.”

Ez az, ami ismét nem valósulhatott meg.

Recep Tayyip Erdogan török elnök budapesti nyilvános programjairól nem értesítették a független magyar sajtót. Pedig fontos, közérdeklődésre számot tartó eseményről volt szó, hiszen a két ország kiemelt stratégiai együttműködési megállapodást kötött, s 8 török miniszter – köztük a külügy, a honvédelem, az energia, az ipar felelőse – is elkísérte az elnököt.

Volt sajtótájékoztató, a magyar sajtó nagy része azonban, a magyar kormányzati tájékoztatáspolitika hibájából, nem lehetett jelen az eseményen.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége ismét tiltakozik az ellen az egyre gyakrabban előforduló kormányzati gyakorlat ellen, hogy a kormányzati tájékoztatók, vagyis a minden magyar állampolgár tájékozódásához fontos információk helyszínéről a független magyar sajtó egy részét kizárják, vagy egyszerűen nem teszik elérhetővé az események időpontját, a szükséges regisztráció módját.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége súlyos jogsértésnek tartja a kormány által követett gyakorlatot, és ismét felhívja a figyelmet arra, hogy a sokoldalú, tárgyilagos, szabad tájékoztatás egyik nélkülözhetetlen alapfeltétele az információkhoz való szabad hozzáférés. Ennek ellehetetlenítése sérti az Alaptörvényt, mert így nincsenek biztosítva a pontos tájékoztatás feltételei.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: